Σάββατο, 04 Μαϊος 2024 08:45

Πρωτοχρονιά σε Παπάγου-Χολαργό σαν... Αυστραλία!

Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Σαν σήμερα, έξι χρόνια πριν, ξημερώματα της 29ης Δεκεμβρίου 2016, η πόλη μας ξύπνησε «ντυμένη στα λευκά», έπειτα από χιονοκαταιγίδα η οποία ξεκίνησε, περίπου στις 3πμ και ολοκληρώθηκε λίγο πριν το ξημέρωμα. Η χιονοκαταιγίδα, εκείνη, συνοδεύτηκε από πυκνή χιονόπτωση και πολλούς κεραυνούς που έπεφταν σε διάσπαρτα σημεία μέσα στο λεκανοπέδιο. Μετά την έναρξη των φαινομένων, το χιόνι στρώθηκε γρήγορα στις χλοερές επιφάνειες και τις σκεπές αλλά και σε πολλούς δρόμους της πόλης, ενώ, με την λήξη των φαινομένων, το ύψος χιονιού σε αρκετές περιοχές ήταν κοντά στα 10εκ και σε πολλούς δρόμους ξεπέρασε τα 5εκ. Καθώς το χιόνι άρχισε να στρώνεται γρήγορα, υπήρξαν και ακινητοποιήσεις οχημάτων τα οποία δεν είχαν αντιολισθητικές αλυσίδες. Παρά την μεγάλη ένταση της χιονόπτωσης, τα προβλήματα στην πόλη ήταν λίγα, αφ’ ενός γιατί η θερμοκρασία ήταν «οριακή» και, σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία και τις υγρές επιφάνειες, το έδαφος δεν ήταν «πρόσφορο» για το λευκό στοιχείο και αφετέρου, γιατί η διάρκεια των φαινομένων ήταν, σχετικά, μικρή. Το «λευκό τοπίο», δεν κράτησε για πολύ καθώς λίγο μετά το ξημέρωμα, επικράτησε σφοδρός βορειοανατολικός άνεμος ο οποίος ανέβασε την θερμοκρασία, ενώ, παράλληλα, η χιονόπτωση, έδωσε την θέση της στο χιονόνερο. Η χιονοκαταιγίδα εκείνη, δεν ήταν μεμονωμένο καιρικό συμβάν αλλά εντάσσεται στα πλαίσια παρατεταμένης περιόδου «βαρυχειμωνιάς», η οποία, δέκα ημέρες αργότερα, επεφύλασσε την «Αριάδνη», η οποία έφερε τον «λευκό επισκέπτη», για δεύτερη φορά, σε Παπάγο και Χολαργό, χωρίς, και πάλι, να υπάρξουν, σοβαρά προβλήματα.

Σε πλήρη αντίθεση με όλα τα παραπάνω, τα φετινά Χριστούγεννα και, όπως προβλέπεται, και η Πρωτοχρονιά, εορτάζονται σε ανοιξιάτικους «ρυθμούς», με την θερμοκρασία να ξεπερνάει, καθημερινά, τους 15°C, την ηλιοφάνεια να επικρατεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα και τους ανέμους να πνέουν, ασθενείς. Μόνο στοιχείο που «κρατάει τα ίσια», αποτελεί η ψύχρα κατά την διάρκεια της νύχτας καθώς η άπνοια και η ξαστεριά βοηθάνε στην ψύξη των παρεδαφίων ατμοσφαιρικών στρωμάτων και στην πτώση της θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω από 10°C.  Ένα στοιχείο που αξίζει να παρατηρηθεί είναι η πολύ αυξημένη υγρασία που, εδώ και εβδομάδες, σε, σχεδόν, καθημερινή βάση, τα πρωινά, ξεπερνάει το 90% με αποτέλεσμα την «υγροποίηση» σε επιφάνειες οι οποίες, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι γεμάτες σταγόνες.

Οι παραπάνω συνθήκες, ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη αιθαλομίχλης κατά τις νυχτερινές ώρες, πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργεί «πνιγηρή» και τοξική ατμόσφαιρα. Το φαινόμενο αυτό, παρατηρείται έντονα τα τελευταία χρόνια (ιδιαίτερα από τα χρόνια της κρίσης και μετά) και οφείλεται στο εντατικό άναμα τζακιών και σομπών μέσα στην πόλη. Όταν οι συνθήκες είναι «αναστροφικές» (δηλαδή επικρατούν ασθενείς άνεμοι και το παρεδάφιο ατμοσφαιρικό στρώμα γίνεται πιο ψυχρό από το υπερκείμενο), ο καπνός «εγκλωβίζεται» με αποτέλεσμα να δημιουργείται η αιθαλομίχλη. Εν αντιθέσει με την διάχυτη μυρωδιά από τα τζάκια της περιοχής μας (με την οποία «μεγαλώσαμε» και η οποία δημιουργεί μία αίσθηση «χωριού» στην πόλη μας), η αιθαλομίχλη, αυτή, δημιουργείται στα πιο πυκνοκατοικημένα τμήματα του λεκανοπεδίου και ανάλογα με τον αέρα, «μεταναστεύει» και στο προάστιό μας. Συνήθως, κατά τις νυχτερινές ώρες, και, ιδιαίτερα, όσο πλησιάζει το ξημέρωμα, η αύρα που κατεβαίνει από τον Υμηττό, «καθαρίζει» την ατμόσφαιρα, απομακρύνοντας την αιθαλομίχλη στα ενδότερα τμήματα του λεκανοπεδίου.

Όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού, μέχρι και την Πρωτοχρονιά, το «ανοιξιάτικο» σκηνικό θα συνεχιστεί, τα διαστήματα με ηλιοφάνεια/ξαστεριά θα γίνουν μεγαλύτερα, οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν, ασθενείς και η θερμοκρασία τα μεσημέρια θα ξεπερνάει τους 15°C. Η πρώτη ημέρα του 2023, θα συνοδευτεί και από βοριαδάκι (έως 5bf), το οποίο θα «καθαρίσει» την ατμόσφαιρα και θα μετριάσει την υγρασία.

Με ήπιες καιρικές συνθήκες θα κυλήσουν και οι πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, ουσιαστική μεταβολή του καιρού που, πιθανότατα, θα φέρει στην πόλη μας πιο χειμωνιάτικες συνθήκες, είναι πιθανό να συμβεί, περίπου, στις 5 Ιανουαρίου. Με τα τωρινά στοιχεία, η πιθανότητα να συμβεί σοβαρή ψυχρή εισβολή στην περιοχή μας κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου είναι μικρή και αυξάνεται, περίπου, στις 10/1. Ο δρόμος του για να κατέβει ο «λευκός επισκέπτης», στο προάστιό μας, ενδεχομένως να «ανοίξει» κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ωστόσο, είναι, ακόμα, νωρίς για να γίνουν ασφαλείς προγνώσεις και εκτιμήσεις!

Καλή πρωτοχρονιά και ευτυχισμένο το 2023!!!

* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού/ Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.