Σάββατο, 04 Μαϊος 2024 16:28

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού και ο ανανεωμένος, ξύλινος αργαλειός του

Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη περασμένη… Με ένα υφαντό φτιαγμένο από όλα τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Χολαργού θα εγκαινιαστεί φέτος η χρονιά, που τίθεται ξανά σε λειτουργία ο αργαλειός του… σχολείου.

Κι ενώ αργαλειούς σήμερα συναντά κανείς μόνο σε μουσεία λαϊκής τέχνης και ελάχιστα σπίτια της απομακρυσμένης υπαίθρου, οι γονείς του 1ου Δημοτικού Χολαργού ανακάλυψαν έναν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου.

Ο αργαλειός, που είχε μεταφερθεί από το Δήμο Παπάγου Χολαργού στο σχολείο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένας κύκλος 6 μαθημάτων με την υποστήριξη της ΧΕΝ Παπάγου Χολαργού για μαθητές των σχολείων της πόλης, παρέμενε από το 2019 εκτός λειτουργίας.

Ο Σύλλογος Γονέων, που ανέλαβε πρόσφατα, αντιμετώπισε τον αργαλειό ως πολιτιστικό κειμήλιο και τύχη μεγάλη να έχει βρεθεί στο σχολείο, έτσι αποφάσισε να τον επιδιορθώσει, να τον εμπλουτίσει με νέα υλικά και να τον θέσει στο κέντρο της φετινής σχολικής χρονιάς και στο επίκεντρο ακριβώς της δράσης, που από πέρσι έχουν θεσμοθετήσει με τη δημιουργία ενός κοινού έργου τέχνης από όλα τα παιδιά.

Έτσι, μετά τον περσινό πίνακα ζωγραφικής, ένα συμμετοχικό, συμπεριληπτικό έργο «το δέντρο της γνώσης» που φτιάχτηκε από όλους τους μαθητές του σχολείου, φέτος ο στόχος περιλαμβάνει ένα κοινό υφαντό από τον ανανεωμένο, πανέμορφο, ξύλινο αργαλειό του σχολείου.

Μία δράση ευφιέστατη που εκτός του κοινού στόχου πάνω στον οποίο δουλεύουν ομαδοσυνεργατικά όλα τα παιδιά, ταυτόχρονα, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα τους θα διδαχθούν βιωματικά και κομμάτια της ελληνικής λαϊκής παράδοσης.

Αυτά συμβαίνουν σε σχολεία που εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν μεγάλα κέφια!  

 

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.