Πέμπτη, 02 Μαϊος 2024 13:27

Παγίδες για τα κουνούπια σε συντριβάνια και φρεάτια του Παπάγου και Χολαργού

Με παγίδες για τον έλεγχο της αναπαραγωγής, αλλά και την καταπολέμηση των ακμαίων θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ο Δήμος Παπάγου Χολαργού για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Συγκεκριμένα η υπηρεσία που ανατέθηκε προϋπολογισμού 14.880 ευρώ περιλαμβάνει τον εντοπισμό περιοχών δραστηριοποίησης και αναπαραγωγής, την τοποθέτηση παγίδων εναπόθεσης αυγών, δράσεις προνυμφοκτονίας ή εφαρμογή ακμαιοκτονίας σε χώρους συνάθροισης ακμαίων, όπου είναι εφικτό δράσεις καταπολέμησης ακμαίων με ειδικές παγίδες και ενημέρωση των πολιτών με φυλλάδια στις περιοχές στις οποίες εμφανίζονται μεγάλοι πληθυσμοί κουνουπιών. 

Οι παγίδες θα τοποθετηθούν στο άλσος Χολαργού, το Μεγάλο Πάρκο Παπάγου, στα εργοτάξια και των δύο Κοινοτήτων, σε πάρκα, πλατείες, μικρούς χώρους πρασίνου, θερινό σινεμά, θέατρο κ.ά. 

Η προνυμφοκτονία για τα τα γένη των ειδών Aedes, Culex και Anopheles κουνουπιών, θα πραγματοποιηθεί σε εστίες όπου εντοπίζονται προνύμφες και στο σύνολο των φρεατίων ομβρίων υδάτων του Δήμου, όπου υπάρχουν υδατοσυλλογές, ενώ η ακμαιοκτονία εκεί όπου είναι απολύτως απαραίτητο βάσει οδηγιών της Περιφέρειας και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Οι εργασίες ελέγχου-καταπολέμησης αναλυτικά περιλαμβάνουν:

  • Τον εντοπισμότωνσημαντικών εστιών δραστηριοποίησης και αναπαραγωγής κουνουπιών στα όρια του Δήμου, τη χαρτογράφηση τους και τη σύνδεση τους με βάση δεδομένων όπου καταγράφονται τα ευρήματα και το ιστορικό παρουσίαςπρονυμφών.
  • Τον τακτικό έλεγχο ανά 25 ημέρες των εστιών αναπαραγωγής καιτην καταγραφή μέσω δειγματοληψιών, της παρουσίας προνυμφών ανά γένος αλλά και της πληθυσμιακήςπυκνότητας.
  • Την τοποθέτηση τουλάχιστο 20 παγίδων ωοθεσίας κουνουπιώνστους χώρους που αναφέρονταιπαραπάνω,
  • Τον έλεγχο των παγίδων σε 20-25ημερη (ανάλογα με τις θερμοκρασίες) βάση και μεταφορά του βιολογικού υλικού (αυγά)στο εργαστήριο για την ταυτοποίηση τουείδους.
  • Ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να δείξει στην επιβλέπουσα υπηρεσίατοεργαστήριοόπουγίνεταιηανάκτησητουβιολογικού υλικού.
  • Δράσεις προνυμφοκτονίας για τα γένη AedesCulex και Anopheles με εγκεκριμένα από το Υπουργείο σκευάσματα και της σύμφωνης γνώμης της υπηρεσίας, εκεί όπου εντοπίζονται προνύμφες, όπως συντριβάνια, στάσιμα νερά, κλπ. καθώς και στο σύνολο των φρεατίων ομβρίων υδάτων όπου υπάρχουν υδατοσυλλογές
  • Εκθέσεις προόδου ανά 25 μέρες και τελική έκθεση πεπραγμένων

 

φωτό από λιμνάζοντα νερά στο φράγμα της Χατζηκωνσταντή - Παπάγου

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.