Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 10:30

Μ.ΣΙΩΤΟΥ: Καμία λύση στα καθημερινά προβλήματα των δημοτών στον απολογισμό του Δημάρχου για το 2019


Δριμεία κριτική άσκησε η δημοτική σύμβουλος Μαρία Σιώτου για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής του έτους 2019, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Με σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η παράταξη "8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία Βιώσιμη Πόλη" αναφέρει αναλυτικά όλα τα σημεία που ανέπτυξε η Κα Σιώτου όπου χαρακτηριστικά επεσήμανε ότι όχι μόνο η δημοτική αρχή δεν έλυσε κάποιο πρόβλημα αλλά ούτε σχεδίασε και λύσεις για τη στάθμευση, την καθαριότητα, τα πεζοδρόμια, τα σχολεία, τη διαχείριση πρασίνου και μία σειρά καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημότες.

 

Διαβάστε αναλυτικά το σχετικό δελτίο τύπου:

Στον απολογισμό του ’19, δεν ακούσαμε ούτε λέξη για τα σοβαρά προβλήματα του δήμου μας

Στον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής του κ. Αποστολόπουλου για το 2019 για τον Δήμο Παπάγου Χολαργού και πάλι δεν ακούσαμε τίποτα απολύτως για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων του δήμου που συνεχώς αυξάνονται και εντείνονται.

Σε μια εποχή κλιματικής κρίσης, όπου η συχνότητα των φυσικών καταστροφών, αλλά και οι απειλές της υγείας και της ασφάλειας για την ανθρώπινη ζωή αυξάνονται δραματικά, ιδιαίτερα στις αστικές γειτονιές, πρέπει επιτέλους η Δημοτική Αρχή του κ. Αποστολόπουλου να συνειδητοποιήσει ότι οι εποχές όπου μια δημοτική αρχή αναλάμβανε την εξουσία για να κάνει κάποιες συντηρήσεις και κάποιες εκδηλώσεις παρήλθε ανεπιστρεπτί.
Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο ρόλος της είναι να αντιμετωπίσει τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα, μέσα από μια ολιστική προσέγγιση σχεδιασμού και υλοποίησης.
Δυστυχώς, δεν μπορεί πια να επενδύει μόνο στο παρόν και στις εντυπώσεις. Επιβάλλεται να επενδύσει και στο μέλλον και στην δημιουργία μιας Ανθεκτικής Πόλης.
Δεν μπορεί πια να περιορίζεται σε πυροσβεστικές και αποσπασματικές επισκευές, αλλά πρέπει να εφαρμόσει ολοκληρωμένες και συμπαγείς πολιτικές πρόληψης.
Η πρόσφατη εμπειρία των χειρισμών και των επιπτώσεων του έργου του 1ου Λυκείου Χολαργού αποτελεί μια τρανή απόδειξη της αναγκαιότητας να αλλάξει αντιλήψεις και τεχνοτροπία.


Στον απολογισμό δεν ακούσαμε ούτε μία λέξη για την αποτύπωση, τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δήμος τα οποία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ασφυξία.


Τι θα κάνει για την συνεχή υποβάθμιση των σχολείων, όπου βρισκόμαστε κάτω από το 70% σύμφωνα με τα πολεοδομικά στάνταρτς σε αναλογία μαθητών-αιθουσών διδασκαλίας, μαθητών ανά σχολείο, μαθητών αν υποστηρικτικών αιθουσών, την στιγμή που συνεχίζει όλα τα χρόνια διοίκησης να μειώνει αίθουσες και αναλογία και να παραβιάζει συνεχώς παιδαγωγικούς όρους και όρους ασφαλείας.
Τι θα κάνει με την προσχολική εκπαίδευση; Θα συνεχίσει να φιλοξενεί τα παιδιά σε χώρους, όπως αυτοί της Μπλέσσα και της Αναστάσεως, όπου οι συγκεκριμένες μονοκατοικίες που καταρρέουν, αποτελούν λύσεις ανάγκης και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις σύγχρονες παιδαγωγικές υποδομές;
Τι θα κάνει με τα δημοτικά σχολεία, όπου τα παιδιά σαρδελοποιούνται, ή κάνουν μάθημα σε διαδρόμους, προσφυγικά προκάτ, υπόγεια, δώματα κ.λπ.;
Τι θα κάνει με το θέμα της μετακίνησης στον Δήμο; Με τα απροσπέλαστα πεζοδρόμια, την διαμπερή κυκλοφορία, τα συνεχή ατυχήματα, την έλλειψη χώρων στάθμευσης, τον αποκλεισμό των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ, τον καθημερινό κίνδυνο των μαθητών και τα χαρακτηριστικά βαρβαρούπολης που αναπτύσσονται στις γειτονιές μας;
Τι θα κάνει με τον συνεχώς αυξανόμενο θόρυβο, την μόλυνση του αέρα, τις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις;
Τι θα κάνει με την διαχείριση του πρασίνου, που συνεχώς μειώνεται κατά 70% τα τελευταία 20 χρόνια; Την έλευση του φαινομένου των αστικών θερμικών νησίδων που έχει γίνει αισθητό πια στον δήμο μας και τις αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις για τα νοικοκυριά; Τι θα κάνει με τις ενεργειακές κοινότητες για τους δημότες;
Τι θα κάνει με την γήρανση του πληθυσμού, όπου ο δήμος μας βρίσκεται στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης; Με τον παρωχημένο θεσμό του ενός ή των δύο ΚΑΠΗ των 1.000 ατόμων για εκδρομές και καφεδάκι, θα αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα των 20.000 ηλικιωμένων ατόμων, όπως δείχνουν οι προβλέψεις για το 2030; Με ποιο τρόπο σήμερα προετοιμάζει την είσοδο του Δήμου στην Silver Economy, που θα απορροφήσει το 60% των πόρων την επόμενη δεκαετία;
Τι θα κάνει με την έλλειψη αθλητικών χώρων και την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση,  αλλά και ποιος είναι ο επιχειρησιακός προγραμματισμός για την επιβεβλημένη διεύρυνση της βάσης των δημοτών, που ασκούνται καθώς αυτό συνδέεται άρρηκτα με την αρμοδιότητα του Δήμου, που είναι η υγεία των πολιτών. Ποιους νέους χώρους άθλησης και νέους μηχανισμούς δημιουργεί;
Τι θα κάνει με την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας υγείας στο πλαίσιο της επερχόμενης αποκέντρωσης και πώς θα προστατεύσει τους δημότες και θα συγκροτήσει ένα πλήρες σύστημα προληπτικής και διαγνωστικής ιατρικής και όχι της απλής συνταγογράφησης από τα δημοτικά ιατρεία;
Τι θα κάνει με την ανεργία και το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Ποιο είναι το σχέδιο στήριξης και δημιουργίας περιβάλλοντος τοπικής ανάπτυξης;


Μα ακόμη και για το σήμερα, δεν ακούσαμε τίποτα για την δράση των Δημοτικών Ιατρείων εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Και τι θα κάνει με την υπόθεση της Ανθεκτικής Πόλης, όπου το 70% πρέπει να είναι η πρόληψη; Ποιο είναι το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής του κ. Αποστολόπουλου και ποιες ολοκληρωμένες πολιτικές υλοποιεί; Θα συνεχίζουμε να στηριζόμαστε στα ανεπίκαιρα και ελλιπέστατα σχέδια του Ξενοκράτη του 2015;
Και τέλος το μείζον. Τι θα κάνει με την πολιτική συναίνεσης και την συνέργεια. Την συμμετοχή και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου μας, που είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους μεγάλους δήμους της Ευρώπης; Θα συνεχίσει να επικοινωνεί με τους πολίτες με φωτογραφίες από εκδηλώσεις και συναντήσεις με υπουργούς στο facebook;
Τι θα κάνει με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και κυρίως με την διαπληροφοριακή διακυβέρνηση; Θα συνεχίσει με το excel να προσπαθεί κάθε χρόνο να βγάλει πόσα παιδιά θα πάνε σε κάθε σχολείο;

Δεν ακούσαμε ούτε μία κουβέντα για όλα αυτά που απασχολούν την τοπική μας κοινωνία. Ακούσαμε ένα πολύ ωραίο απολογισμό που θα ταίριαζε σε έναν δήμο του 1990. Σήμερα όμως έχουμε 2020 και πολύ σύντομα δυστυχώς, θα έχουμε 2030 με όλες τις δυσοίωνες και απειλητικές προβλέψεις των επιστημόνων που επιβεβαιώνονται συνεχώς.
Και με όλες τις προβολές των προβλημάτων του σήμερα που οδηγούν σε μια άνευ προηγουμένου υποβάθμιση του προαστίου μας, που μέχρι σήμερα θεωρείται ευτυχώς ακόμη, ένα από τα καλύτερα της Αττικής και της Ελλάδας. 

Το ότι παρέλαβαν όμως ένα από τα καλύτερα προάστια δεν σημαίνει ότι μπορουν να κάθονται με σταυρωμένα χέρια απέναντι στις προκλήσεις μεταθέτοντας στον επόμενο τις λύσεις και τις δράσεις.


Και ένα τελευταίο σημείο είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Το ξεχωρίζουμε καθώς γι’ αυτό σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω, ακούσαμε κάποια πράγματα και διαπιστώσαμε, ότι βαδίζετε σε λάθος κατεύθυνση.
Ήδη έχουμε από τις υψηλότερες δαπάνες πανελλαδικά κατ΄αναλογία πληθυσμού. Παρά τη μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 63% οι δημότες συνεχίζουν να πληρώνουν αδρά, έναν λάθος μηχανισμό με πολύ χαμηλή γα το κόστος, ποιότητα υπηρεσιών.
Ήδη σε επίπεδα ανακύκλωσης βρισκόμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Αττικής και πολύ κάτω από τον μέσο όρο των δήμων του Βόρειου Τομέα.
Σχεδιάζουν χωρίς αξιόπιστη μελέτη την διαχείριση των απορριμμάτων. Δημιουργούν ένα ακόμη ρεύμα βιοαποβλήτων, που έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο οικονομικά και λειτουργικά τον μηχανισμό, υποβαθμίζοντας, με απλή λογική, την αποκομιδή των σύμμεικτων.
Σχεδιάζουν πράσινα σημεία και σταθμούς μεταφόρτωσης χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη για να δουν τους όγκους και το κόστος λειτουργίας τους. Πιθανώς να φτιάχνουν μια υγειονομική βόμβα, αν κρίνουμε από την παταγώδη αποτυχία τόσο της κομποστοποίησης, όσο και της προεκλογικής διασποράς των καφέ κάδων.


Η δημοτική αρχή Αποστολόπουλου πρέπει να αλλάξει αντιλήψεις. Να αρχίσει να ασκεί πολιτική με μελέτες ολοκληρωμένων πολιτικών και με ολιστική αντίληψη. Κάθε τι που φτιάχνει έχει επιπτώσεις σε άλλους τομείς και στο μέλλον. Δεν μπορεί πια να λειτουργεί εμπειριοκρατικά και μάλιστα με δεδομένα της προηγούμενης εικοσαετίας, όπως κάνει στο έργο της Βουτσινά.
Η παράταξη «8Προτάσεις» μίλησε πέρσι για την ανάγκη προστατευτικού προϋπολογισμού αντί των παραδοσιακών αναπτυξιακών, που φτιάχνει η δημοτική αρχή Αποστολόπουλου και μίλησε ακόμη και για το ενδεχόμενο πανδημίας. Πέρσι τον Νοέμβριο.


Η δημοτική αρχή Αποστολόπουλου πρέπει επιτέλους να μας ακούσει, διότι δεν τα βγάζουμε από το μυαλό μας. Διαβάζουμε και παρακολουθούμε, σε αντίθεση με εκείνους, όλες τις μελέτες και τα συνέδρια των επιστημόνων που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτά που λέμε δεν είναι οι απόψεις μας, αλλά οι απόψεις των ειδικών. Και αυτοί δεν κάνουν αντιπολίτευση. Προειδοποιούν και συμβουλεύουν με βάση τα επιστημονικά δεδομένα.

Δείτε την τοποθέτηση της Μαρίας Σιώτου για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής 2019 στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εδώ:

 

“8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία Βιώσιμη Πόλη”

 

Το βίντεο της τοποθέτησης μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ: 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.