Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 04:06

Πόντιος Πιλάτος το Πράσινο Ταμείο για το περιβαλλοντικό έγκλημα της Βουτσινά


 

Αυθημερόν απάντησε το Πράσινο Ταμείο στην επιστολή της παράταξης "8Προτάσεις για μια Βιώσιμη Πόλη" για το έργο της οδού Βουτσινά που έχει σηκώσει σωρεία αντιδράσεων των κατοίκων αφενός για τα δεκάδες δέντρα που κόβονται, αφετέρου για τη μείωση των πεζοδρομίων. Η απάντηση όμως, ήταν μάλλον, «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου κ. Σ. Σταθόπουλος στην απάντηση του, αποφεύγει επιμελώς να εξετάσει και να απαντήσει στις καταγγελίες αν και η καταγγελία που του έγινε αφορά στην παραβίαση των καταστατικών αρχών του Πράσινου Ταμείου.

Σημειώνεται ότι το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτεί το έργο με χρήματα που εισπράττονται από τα πρόστιμα για τις αυθαίρετες κατασκευές, αλλαγές χρήσης και τέλη, προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Το παράδοξο δε είναι ότι ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου επικαλείται τους ίδιους νόμους, που τα μέλη της δημοτικής παράταξης "8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ" με την επιστολή τους, του αναφέρουν ότι παραβιάζει, χρηματοδοτώντας το έργο.

Στη συνέχεια αναφέρει, ότι οι αξιολογητές του έργου ελέγχουν αν τηρούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες περί βιοκλιματικού σχεδιασμού για τις οποίες η παράταξη "8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ" του αναφέρει συγκεκριμένα ότι δεν τηρούνται, καθώς κόβονται μεγάλα δέντρα και αντικαθίστανται με θάμνους ή άλλα μικρά και στενεύουν τα πεζοδρόμια ενώ οι ανισόπεδες είσοδοι που δημιουργούνται εμποδίζουν την προσβασιμότητα.

Τέλος, ο κ. Σταθόπουλος αναφέρει ότι βρίσκονται σε συνεννόηση με το Δήμο Παπάγου Χολαργού, ενώ η παράταξη "8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ" ότι ο Δήμος φτιάχνει ένα έργο το οποίο είναι εκτός καταστατικών αρχών του Πράσινου Ταμείου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 77 του νόμου 4715/2020 το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτεί δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου με αντικείμενο μεταξύ άλλων:

-Τη δημιουργία, συμπλήρωση, διαμόρφωση και βελτίωση δικτύων κοινόχρηστων χώρων και δικτύων πράσινων παρεμβάσεων στον αστικό ιστό.

-Τη δημιουργία και αναβάθμιση δικτύων ασφαλών διαδρομών πεζών, με την αισθητική, λειτουργική, περιβαλλοντική και βιοκλιματική αναβάθμιση πεζοδρομίων.

-Την βελτίωση και αναβάθμιση της προσβασιμότητας των κοινόχρηστων χώρων, των παιδότοπων, των πλατειών, των χώρων πρασίνου και του αστικού εξοπλισμού από άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα.

Αυτά δηλαδή, που τα μέλη της παράταξης "8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία Βιώσιμη Πόλη" και οι κάτοικοι του επισημαίνουν ότι παραβιάζονται και υποβαθμίζονται με το έργο που χρηματοδοτεί.

 

Διαβάστε την απάντηση του κ. Σταθόπουλου:

"Σε συνέχεια του από 22 Σεπτεμβρίου 2020 ηλεκτρονικού μηνύματος που στείλατε στο Πράσινο Ταμείο με συνημμένη επιστολή διαμαρτυρίας που απευθύνεται στα μέλη του Δ.Σ. του Π.Τ. σχετικά με το έργο «Λειτουργική και Αισθητική αναβάθμιση οδού Βουτσινά», το οποίο είναι ενταγμένο σε Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του φορέα μας, σας ενημερώνουμε τα ακόλουθα:

Το Πράσινο Ταμείο ενισχύει έργα, δράσεις και άλλες παρεμβάσεις που στοχεύουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους. Χρηματοδοτεί δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου οι οποίες επιλέγονται από τις προβλεπόμενες στο άρθρο 77 του Ν. 4495/2017 «Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» (όπως ισχύει).
Παράλληλα, δίνει τις κατευθύνσεις και παρακινεί τους δήμους να υποβάλλουν εμπνευσμένα έργα που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ζωής στην πόλη.
Το είδος των έργων που θα υποβληθούν προς αξιολόγηση είναι σαφώς στη διακριτική ευχέρεια του δήμου, στον οποίο ανήκει άλλωστε και η ευθύνη για την ποιότητα των μελετών που υποβάλλονται. Η επιλογή των προτεινόμενων έργων και η έγκριση των αντίστοιχων μελετών γίνεται υποχρεωτικά με αποφάσεις του Συλλογικού Οργάνου του Δήμου, αυτό που ορίζει ο νόμος (Δ.Σ. ή Ο.Ε.).

Το Πράσινο Ταμείο αξιολογεί τις προτάσεις με βάση την επιλεξιμότητα της προτεινόμενης παρέμβασης, το Ιδιοκτησιακό / θεσμικό καθεστώς και την ωριμότητα του έργου, όπως άλλωστε αναφέρεται και στον Οδηγό και την αντίστοιχη πρόσκληση του προγράμματος, ελέγχοντας ταυτόχρονα να τηρούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες περί βιοκλιματικού σχεδιασμού. Οι εκθέσεις σκοπιμότητας και οι τεχνικές περιγραφές των έργων τεκμηριώνουν την κάλυψη των απαιτήσεων αυτών για τα ενταγμένα έργα.
Στη διάρκεια υλοποίησης του έργου το Π.Τ. ελέγχει τη νομιμότητα των διαδικασιών προκειμένου να προβεί στις εκάστοτε πληρωμές.

Για οποιαδήποτε τυχόν αστοχία ή κακή ποιότητα της μελέτης παρατηρείτε θα πρέπει να απευθύνεστε στο δήμο σας. Από δική μας πλευράς, είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με τον Δήμο για κάθε ζήτημα που ανακύπτει.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ"


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.