Παρασκευή, 03 Μαϊος 2024 06:15

8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Η βιώσιμη κινητικότητα είναι δικαίωμα

 

Ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη "8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία Βιώσιμη Πόλη" με προτάσεις για την εξασφάλιση όρων βιώσιμης κινητικότητας στο Δήμο Παπάγου Χολαργού με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας  που ξεκινά σήμερα Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 22 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης που ακολουθεί:

  
Ξεκινάει σήμερα η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας # #MobilityWeek (16 έως 22 Σεπτεμβρίου) στην οποία συμμετέχουν 2.708 πόλεις της Ευρώπης και ο δήμος Παπάγου Χολαργού για μια φορά ακόμη απέχει από κάθε ουσιαστική δράση προώθησης της βιώσιμης κινητικότητας, της προσβασιμότητας και της ασφαλούς μετακίνησης.
Παρά τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η πόλη του μέλλοντος πρέπει να τηρεί όρους βιώσιμης κινητικότητας, παρά τις εντολές του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μετακινήσεων και παρά την καμπάνια που έχει κηρύξει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για την προώθηση του ποδηλάτου, η δημοτική αρχή του Δήμου Παπάγου Χολαργού τηρώντας αντιδραστική στάση, απαγορεύει ουσιαστικά την ελεύθερη μετακίνηση των πεζών και ειδικά των μαθητών και των ηλικιωμένων, διατηρεί την κατάσταση της μόλυνσης του Περιβάλλοντος με τη χρήση του ΙΧ και συντηρεί όρους βαρβαρούπολης στην πόλη μας.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι καθιερωμένη ως μία περίοδος δοκιμών, ανταλλαγής απόψεων και παρακίνησης των πολιτών για να αλλάξουν συνήθειες και να δοκιμάσουν άλλους τρόπους μετακίνησης από το Ι.Χ.
Αυτό ορίζει άλλωστε και η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία Green Deal και το Σύμφωνο των Δημάρχων, καθώς επιδιώκονται πιο καθαρές πόλεις (είναι και το φετινό σύνθημα zero-emission mobility solutions) πιο ασφαλείς, με φτηνότερες και αξιόπιστες μετακινήσεις για την προαγωγή της υγείας των πολιτών, την προσβασιμότητα και την κοινωνικότητα.
Η Δημοτική Παράταξη «8 Προτάσεις για μία Βιώσιμη Πόλη» καλεί έστω και την τελευταία στιγμή την δημοτική αρχή να μπει στη λογική των σύγχρονων έξυπνων πόλεων.
Να θεσπίσει έστω μία ημέρα ανώτατης ταχύτητας 30 χιλιομέτρων στις γειτονιές για δοκιμή.
Να ορίσει ζώνες ασφαλούς προσέλευσης και αποχώρησης γύρω από τα σχολεία το πρωί και το μεσημέρι.
Να απελευθερώσει τον ποδηλατόδρομο της Ιωνίας – Νευροκοπίου από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
Να απελευθερώσει τα λίγα πλατιά πεζοδρόμια και τις πλατείες από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
Να παρακινήσει τα παιδιά να πάνε στο σχολείο με το ποδήλατο.
Να εγκαταστήσει και πάλι στα σχολεία σταντ για τα ποδήλατα.
Να συγκαλέσει ένα Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την μετακίνηση και τη στάθμευση στην πόλη.
Θυμίζουμε την ανακοίνωση μας, με την οποία προτειπναμε να καταθέσει πρόταση στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών για την δημιουργία απρόσκοπτης διαδρομής πεζών στις οδούς Σαρανταπόρου και Υμηττού και δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ στην Πλατεία Δημοκρατίας.
Επαναφέρουμε και το πάγιο αίτημά μας να εκπονήσει μελέτη Βιώσιμης Κινητικότητας για το Δήμο μας.
Η δημοτική αρχή Παπάγου - Χολαργού πρέπει να κατανοήσει ότι η ελεύθερη και ασφαλής μετακίνηση πεζών και ποδηλατών είναι δικαίωμα και καθήκον της να το εξασφαλίσει.
Πρέπει να κατανοήσει ότι ευθύνη των δημοτικών αρχών σε όλη τη Ευρώπη πια, είναι η διαμόρφωση νέων όρων ανθρώπινης διαβίωσης στις πόλεις και όχι απλά συντηρήσεις, συναυλίες και παρελάσεις.

"8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για μία Βιώσιμη Πόλη"

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.