Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 23:35

«6 για έξω» και 13.033χλμ με ποδήλατο στους Δήμους της χώρας


Με την συμμετοχή ενδεχομένως και του πρωθυπουργού οι δήμαρχοι και οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ξεκινήσουν σήμερα Τετάρτη (3/6) στις 10:30 από την πλατεία Κοτζιά για να κάνουν ποδήλατο στις διαδρομές που έχει ξεκινήσει να διαμορφώνει ο Δήμος Αθηναίων. Θα είναι μια δοκιμή στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για το ποδήλατο και της καμπάνιας που έχει ξεκινήσει η ΚΕΔΕ.

Στο τέλος της διαδρομής και στο Ζάππειο αναμένονται εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα μέτρα για το ποδήλατο μετά τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που έκανε το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αναμένεται να παρουσιαστεί και ο οδηγός του Υπουργείου προς τους δήμους.

Να θυμίσουμε ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ετοιμάζει μεγάλη εκστρατεία ανεξάρτητα από την παγκόσμια ημέρα με εισηγήσεις τόσο του προέδρου κ. Παπαστεργίου, όσο και προέδρου της Επιτροπής Υποδομών και Χωροταξίας κ. Κουκοδήμου.

Η εκστρατεία έχει σύνθημα «6 για έξω» από το 6 που στέλναμε στο sms και περιλαμβάνει 6 δράσεις:

-Τοπικές ψηφοφορίες για προτάσεις βιώσιμων αναπλάσεων
-Τουλάχιστον μία πεζοδρόμηση ή δημιουργία ποδηλατοδρόμου στους Δήμους που θα συμμετέχουν, για ελάχιστο διάστημα 6 μηνών
-Δημιουργία μιας βόλτας ή ποδηλατικής διαδρομής μήκους 13.033 μέτρων (με αφορμή τον αριθμό 13033 που στέλναμε sms, για να τιμήσουμε τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη μάχη της ζωής από τον κορωνοϊό.)
-Διοργάνωση Ποδηλατάδας στις 03/06, παραμονές της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος
-Ανάληψη μέτρων από πλευράς Δήμων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στα ποδήλατα και την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρικών ποδηλάτων από τους πολίτες
-Τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων, σε όλους τους Δήμους.
-Τα μέτρα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των έργων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε πολλούς Δήμους κι αφορούν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, αλλά και με μέτρα που σχεδιάζει η ΚΕΔΕ κι αφορούν στην ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.

Η ΚΕΔΕ φτιάχνει και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα:
Οι Δήμοι που θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, θα προτείνουν 6 χώρους που θα μπορούν για 6 μήνες αρχικά να πεζοδρομήσουν ή να μετατρέψουν σε ποδηλατόδρομους, με αντιστοίχιση από το 1 ως το 6
Στέλνοντας ο πολίτης μήνυμα Β6 σε έναν πενταψήφιο αριθμό που σύντομα θα έχουμε και θα ανακοινώσουμε, θα συμμετέχει στη δημόσια διαβούλευση και θα ψηφίζει για την πόλη του, ποιον από αυτούς τους δρόμους προτείνει την αλλαγή χρήσης του. Για να διασφαλιστεί ότι ο πολίτης ψηφίζει για την πόλη που ζει , θα προβλέψουμε να υπάρχει η χρήση του κωδικού της πόλης και στη συνέχεια η επιλογή από το 1 ως το 6 ( π.χ. Κωδικός πόλης 2431 και επιλογή 2)
Ο κάθε Δήμος θα δεσμευθεί ότι για 6 τουλάχιστον μήνες θα δοκιμάσει να πεζοδρομήσει με προσωρινά μέτρα το δρόμο που θα επιλέξουν οι πολίτες του.


Να θυμίσουμε επίσης ότι η εισήγηση της Επιτροπής Χωροταξίας και Υποδομών περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων για να ενισχύσει την προσπάθεια των Δήμων να αναπτύξουν την μετακίνηση με το ποδήλατο στις πόλεις τους.

Πρότεινε κατ΄αρχήν να ασκηθούν πιέσεις ώστε να καθιερωθεί η μείωση του ορίου ταχύτητας μέσα στις πόλεις από 50 χιλιόμετρα στα 30 σε όλους τους μικρούς δρόμους και σε περιοχές κατοικίας.

Επίσης πρότεινε τα εξής:

Ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των δήμων.
Θεσμοθέτηση στους δήμους γραφείου ποδηλάτου για την αλληλεπίδραση με το κοινό και με τους ποδηλάτες.
Προετοιμασία για την συμμετοχή των δήμων σε σχετικά ευρωπαϊκά δίκτυα με εμπειρία και τεχνογνωσία και σύνδεση της ΚΕΔΕ με τους αρμόδιους φορείς της Ε.Ε.
Αναζήτηση ευκαιριών μέσω της πολεοδομικής οργάνωσης με θέσπιση προνομίων για το ποδήλατο, πχ. να επιδοτούνται.
Οργάνωση και συστηματική συντήρηση του δικτύου ποδηλάτου και κυρίως της οριζόντιας διαγράμμισης.
Έλεγχος των προβλημάτων των δικτύων και των διακοπών τους και ενδιάμεσων κενών που παρουσιάζονται στα δίκτυα.
Άσκηση πολιτικών για την συνδυαστική μετακίνηση που αφορά το ποδήλατο και την δημόσια συγκοινωνία.
Αντιμετώπιση του προβλήματος της στάθμευσης ή της κλοπής ποδηλάτων.
Εκπαίδευση στα σχολεία.
Δημιουργία σε κάθε δήμο δικτύου σήμανσης και πληροφόρησης ποδηλάτων.
και ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του ποδηλάτου στους πολίτες.

 

Φωτό με τα κοινόχρηστα ποδήλατα στην Καρδίτσα

ΠΗΓΗ: www.myota.gr


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.