Σάββατο, 04 Μαϊος 2024 01:51

Άσκοπες και υψηλού κινδύνου συγκεντρώσεις προσωπικού του Δήμου


Αμέσως μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Δήμο Παπάγου Χολαργού εφαρμόζοντας εν μέρει και πολύ διστακτικά τις συστάσεις του ΕΟΔΥ και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, παρουσιάστηκαν και οι πρώτες λογικές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από τους υπαλλήλους του δήμου καθώς ο Δήμαρχος δεν χορηγεί την ειδική άδεια που όρισε το Υπουργείο Εσωτερικών και συνεχίζει να επιμένει στη συγκέντρωση τους σε κλειστές δομές!

Συγκεκριμένα το προσωπικό των Παιδικών Σταθμών διαμαρτύρεται καθώς η απόφαση του Δημάρχου τους βάζει σε κίνδυνο, υποχρεώνοντας τους να προσέλθουν στα κενά κτίρια χωρίς λόγο και αιτία. Την ώρα μάλιστα που στον 4ο Παιδικό Σταθμό παρουσιάστηκε και ύποπτο κρούσμα της ίωσης με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παραμένουν για ώρες έξω από το κτίριο και μέσα στο κρύο!

Είναι γεγονός ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Δήμος ήταν πολύ διστακτικά σε σχέση με το πνεύμα των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και τις πρωτοβουλίες άλλων δήμων.

Όλοι σχεδόν οι δήμοι ανέστειλαν σχεδόν όλες τις υπηρεσίες τους. Διέκοψαν τις δημοτικές συγκοινωνίες και έδωσαν εντολές στο προσωπικό να μην προσέλθει στις υπηρεσίες, έτσι ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μεγάλης εξάπλωσης του ιού αλλά και πλήρους κατάρρευσης των υπηρεσιών.

Οι περισσότεροι δήμοι είτε έχουν προσφύγει στην κατ΄ οίκον εργασία, είτε έχουν δώσει τις άδειες ειδικού σκοπού εκ περιτροπής.

Ειδική μάλιστα εγκύκλιος αναφέρει, ότι οι υπάλληλοι των κλειστών δομών δύνανται να προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλους τομείς, θεωρώντας αυτονόητο ότι δεν θα προσέρχονται στο χώρο της εργασίας τους.

Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι σε περίπτωση έξαρσης της εξάπλωσης οι δήμοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς προσωπικό και να καταρρεύσουν. Γι αυτό είναι γενική η σύσταση και η πρακτική, οι δημοτικές αρχές να προσπαθούν να διατηρήσουν όσο γίνεται περισσότερο προσωπικό στο σπίτι χωρίς επαφές για εφεδρεία διότι η έκβαση της κατάστασης είναι άγνωστη.

Πολύ δε περισσότερο το προσωπικό των Παιδικών Σταθμών πρέπει να μείνει στο σπίτι και εντελώς ανέπαφο, διότι είναι άγνωστο ποιες καταστάσεις μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον με γονείς και παιδιά να νοσούν και με έναν ιό που ήδη σε άλλες χώρες δείχνει σημάδια μετάλλαξης.

Δυστυχώς τα ημίμετρα που ανακοίνωσε η Δημοτική Αρχή Παπάγου Χολαργού δεν έχουν σχέδιο και στρατηγική και πολύ περισσότερο δεν εναρμονίζονται με την πρακτική άλλων δήμων που έχουν ως σκοπό να προστατεύσουν πλήρως σήμερα το προσωπικό τους με υπερβολή μέτρων, έτσι ώστε σε περίπτωση κατάστασης γενικευμένης κρίσης να μπορούν να αντιμετωπίσουν ακραία φαινόμενα. «Χωρίς λόγο δεν συγκεντρώνεις σήμερα κόσμο», όπως χαρακτηριστικά είπε σε δηλώσεις του, Δήμαρχος εχθές στην τηλεόραση.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο κορονοϊός ανέδειξε και το θέμα της έλλειψης που έχει ο δήμος μας στο θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αφού όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις των μέτρων, στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται ραντεβού και φυσική παρουσία. Και βέβαια όλα αυτά δεν βάζουν σε κίνδυνο μόνο το προσωπικό του Δήμου.

 

Στην εγκύκλιο ΔΙΔΑΔ/Φ.69/109/οικ.8000 16/3/2020 αποτυπώνεται αναλυτικά το νέο θεσμικό πλαίσιο για
- την εκ περιτροπής εργασία,
- την εργασία εξ αποστάσεως,
- το προσωπικό ασφαλείας,
- τον περιορισμό ή τη διεύρυνση των ωρών εισόδου του κοινού τις Υπηρεσίες,
- τις απευθείας αναθέσεις για υπηρεσίες καθαριότητας, απολύμανσης και φύλαξης κτιρίων,
- τα μέτρα διευκόλυνσης των Υπαλλήλων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες,
- την αναστολή υπηρεσιακών μετακινήσεων εκτός έδρας,
- την άδεια ειδικού σκοπού,
- την γενικές οδηγίες που πρέπει να εφαρμόζονται.

Όπως φαίνεται η δημοτική αρχή για μια φορά ακόμη δεν κατάλαβε το μέγεθος του προβλήματος!

 

 

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.