Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 05:13

Βροχερή η νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου


Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Για τρίτη φορά, εφέτος, η "μάχη του Χιονιού", χάθηκε στο "παρά τρίχα" για την πόλη μας, την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι θερμοκρασίες που επικράτησαν ήταν εν τέλει ελαφρώς υψηλότερες από αυτές που προβλεπόντουσαν σύμφωνα με τα προγνωστικά μας μοντέλα, με αποτέλεσμα οι χιονοπτώσεις να περιοριστούν από τα 300μ και πάνω στους πρόποδες του Υμηττού και να μην καταφέρουν να φτάσουν στην πόλη του Παπάγου και του Χολαργού. Ο Υμηττός, ωστόσο, ντύθηκε για μία ακόμα φορά στα λευκά, δίνοντας την ευκαιρία στους λάτρεις του χιονιού να βολτάρουν στον "επίγειο παράδεισο" που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη μας και να χαρούν τα δώρα του χιονιά.

Έπειτα από την σύντομη ψυχρή εισβολή η θερμοκρασία σημείωσε αισθητή άνοδο και η εβδομάδα που τελειώνει κύλησε με "ανοιξιάτικες" συνθήκες και θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 15°C. Ελαφρά μεταβολή σημείωσε ο καιρός την Πέμπτη, με χαρακτηριστικά την στροφή των ανέμων σε βορειοανατολικούς και την πτώση της θερμοκρασίας ενώ σήμερα, Παρασκευή, ένα νέο χαμηλό βαρομετρικό που οργανώνεται στην Αδριατική, έχει καταστήσει τον καιρό στην πόλη μας γενικά νεφελώδη και θα μας φέρει αρκετές βροχές την νύχτα και αύριο.

Πιο αναλυτικά, την νύχτα του "Αγίου Βαλεντίνου", οι νεφώσεις θα πυκνώσουν περισσότερο και θα σημειωθούν παροδικές βροχές και, ενδεχομένως, πρόσκαιρη καταιγίδα.
Το Σάββατο, θα κυλήσει με κλειστό και ανεμώδη καιρό, με παροδικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας, με την μέγιστη το μεσημέρι στους 10-12°C.
Την Κυριακή, ο καιρός θα ανοίξει σταδιακά, αλλά ο βοριάς θα διατηρηθεί, με τάση εξασθένισης και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, αλλά η αίσθηση της ψύχρας θα είναι αισθητή.
Από την Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη, ο καιρός στην πόλη θα είναι "ανοιξιάτικος" με τους ανέμους να εξασθενούν, την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί και την θερμοκρασία να ξεπερνάει, τα μεσημέρια τους 15°C.
Από την Πέμπτη, σύμφωνα με τα προγνωστικά μας στοιχεία είναι πολύ πιθανό να έχουμε μεταβολή του καιρού, η οποία σε πρώτη φάση θα γίνει αισθητή με την επικράτηση αυξημένης συννεφιάς, την εκδήλωση βροχών και την πτώση της θερμοκρασίας και σε δεύτερη φάση, ενδεχομένως, με την επικράτηση βορείων ανέμων και την πτώση της θερμοκρασίας σε χαμηλά επίπεδα. Η μεταβολή αυτή ενδεχομένως να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας περιόδου "βαρυχειμωνιάς" η οποία είναι πιθανό να λάβει χώρα κατά το 3ο δεκαήμερο του μήνα, είναι όμως πολύ νωρίς για λεπτομέρειες καθώς τα προγνωστικά στοιχεία δεν είναι ξεκάθαρα για την περίοδο εκείνη!

Καλό Σαββατοκύριακο!!!

* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού/ Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.