Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 15:11

Η ΧΕΝ Παπάγου-Χολαργού μιλά για τη βία κατά των γυναικών με... φωτογραφίες


xenekthesivia

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών η ΧΕΝ Παπάγου-Χολαργού παρουσίασε μία ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας στον εκθεσιακό χώρο του Δημαρχείου αυτή τη βδομάδα.

Η έκθεση περιελάμβανε υλικό που συλλέχθηκε από βιβλία, ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, επίσημα, κρατικά ή ιδιωτικά sites, όπως για παράδειγμα στατιστικά από την Ελληνική Αστυνομία και πληροφορίες από την ΓΓΙΦ αλλά και στίχους από ποιήματα.
Μία εργασία ομαδική, με τον τρόπο άλλωστε που πάντα δουλεύουν οι εθελόντριες της ΧΕΝ. Συστάθηκε για το σκοπό αυτό λοιπόν μία ομάδα από γυναίκες νεότερες και μεγαλύτερες σε μια διαγενεακή συνύπαρξη, συνεργασία, η οποία συνέλλεξε το υλικό ξεκινώντας τη συστηματική δουλειά ήδη από το καλοκαίρι γι αυτή την Έκθεση του Νοεμβρίου.

"Θέλαμε να δείξουμε πως η έμφυλη βία δεν έχει ηλικία, τάξη, χώρα. Δεν αφορά μόνο τους οικονομικά ασθενέστερους, τους λιγότερο μορφωμένους ή γενικότερα "άλλους". Μας αφορά, χρειάζεται να καταλάβουμε οτι μας αφορά όλους", δήλωσε η υπεύθυνη της ΧΕΝ Παπάγου-Χολαργού κα Εριφίλη Μποσταντζόγλου.

Η ομάδα επέλεξε να οργανώσει το υλικό σε ενότητες όπως αυτήν των "Παραδόσεις-προκαταλήψεις". Σ' αυτή, λοιπόν συνδιάστηκε μια φωτογραφία από το Αφγανιστάν που δείχνει μια γυναίκα θαμμένη ζωντανή την οποία λιθοβόλησαν προφανώς γιά λόγους "τιμής", με απόσπασμα από ένα σύγχρονο χορικό που παρουσιάσθηκε πριν λίγο καιρό από την εναλλακτική σκηνή της ΕΛΣ με τίτλο "Μηλιά μου αμίλητη" σε στίχους του Παντελή Μπουκάλα που περιγράφει παρόμοιο συμβάν που έλαβε χώρα σε κάποιο χωριό της Μάνης, πριν από ενάμιση αιώνα.

Άλλη ενότητα, η γυναίκα μετανάστης-πρόσφυγας όπου συνδιάστηκε φωτογραφία γυναικών και παιδιών που φαίνεται να περπατούν, με κάποιους στίχους από το ποιήμα του Γ. Σεφέρη "Τελευταίος σταθμός".
Υπήρξε η ενότητα της εμπορίας γυναικών...
Η ενότητα των γυναικοκτονιών με παγκόσμιο και ελληνικό χάρτη με περιστατικά γυναικοκτονιών που απασχόλησαν την ελληνική κοινωνία πρόσφατα.
Και τέλος ο χάρτης της Σύμβασης της Κων/πολης, δηλαδή με τις χώρες που επικύρωσαν τις διατάξεις που πρότεινε το Συμβούλιο της Ευρώπης κι αυτές που ακόμη και σήμερα δεν έχουν επικυρώσει καθώς και πληροφορίες για το τι συμβαίνει στην χώρα μας αλλά και το πιο προσωπικό ερώτημα: "Εσύ τι θα κάνεις γι'αυτό;"
Ας μην ξεχνάμε οτι η ΧΕΝ Ελλάδος πρωτοστάτησε στη συγκέντρωση χιλιάδων υπογραφών για την επικύρωση της Σύμβασης της Κων/πολης από το ελληνικό κοινοβούλιο.

kleitoridektomi

Η ωραιότερη όμως νότα στην έκθεση ήταν η ίδια η ξεναγός της. Η "Αν_να". Ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι (επιλέχθηκε από την ΧΕΝ Ελλάδος, ως ηρωίδα των δράσεων για το διετές πρόγραμμα κατά της βίας) το οποίο πάει σχολείο, κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης, βλέπει τηλεόραση... και ζει στη δική μας κοινωνία. Ο στόχος είναι το Αν... να γίνει... να, γι' αυτό το κορίτσι και τα κορίτσια των επόμενων γενεών.

Η έκθεση φεύγει αύριο Παρασκευή 29 Νοεμβρίου από το Χολαργό και μετακομίζει στο κτίριο της ΧΕΝ Αθηνών (Αμερικής 11 στον β' όροφος, 2103616962.) όπου και θα είναι επισκέψιμη ξανά για το κοινό από τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου.


Η ΧΕΝ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Η αύξηση των γυναικοκτονιών τα τελευταία χρόνια παγκόσμια αλλά και στην Ελλάδα μας βάζει σε ανησυχία. Χρειάζεται να ενημερωθούμε και να ευαισθητοποιήσουμε κι άλλες γυναίκες για να εργασθούμε όλες μαζί για μια κοινωνία χωρίς έμφυλες διακρίσεις, για μια κοινωνία χωρίς έμφυλη βία.
Η ΧΕΝ ως παγκόσμια γυναικεία εθελοντική οργάνωση, οραματίζεται έναν κόσμο πλήρους συμπερίληψης, με δικαιοσύνη, ειρήνη, υγεία, ανθρώπινη αξιοπρέπεια, φροντίδα για το περιβάλλον κι ελευθερία. Αρχές που προωθούνται και υποστηρίζονται από γυναίκες για γυναίκες και κορίτσια αλλά κι ολόκληρη την κοινωνία.
Στα πλαίσια αυτά η ΧΕΝ Ελλάδος αναπτύσσει διετές πρόγραμμα για τη βία κατά των γυναικών στο χώρο και το χρόνο με τίτλο" Αν_να".
Στόχος του προγράμματος η ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και παρέμβαση αναφορικά με το φαινόμενο και τις εκφάνσεις της βίας που υφίστανται οι γυναίκες σε όλους τους κοινωνικούς τομείς.


Η ΧΕΝ στου Παπάγου και τον Χολαργό

Η γυνακεία οργάνωση σε τοπικό επίπεδο παρουσιάζει μία μεγάλη γκάμα δρατηριοτήτων ειδικότερα τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας. Μερικά μόνο από τα προγράμματα που "τρέχει" σε επίπεδο Δήμου είναι:
-Παιδικό Δημιουργικό Εργαστήρι "Παίζω και εκφράζομαι"
-Μαθήματα υφαντικής σε παιδιά και μητέρες
-Ομάδα βιβλίου
-Προγράμματα ψυχολογίας διαχείρισης συναισθημάτων και άγχους
-Διαλέξεις δημιουργικής γραφής
-Εργαστήρια γυναικών με χειροτεχνίες, κατασκευές
-Θεματικές ομιλίες
-Ψυχαγωγική, επιμορφωτική υποστήριξη μελών των οικογενειών του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου

Παράλληλα με τα θεματικά εργαστήρια υπάρχει κι ένα πρόγραμμα επισκέψεων, ξεναγήσεων, εκδρομών, θεατρικών εξόδων για τα μέλη και τους φίλους. Μάθετε περισσότερα στα https://xen-athinon.gr/xen-papagou/ ή στο τηλέφωνο 210 3616962.


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.