Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 23:35

N. Χαμηλοθώρη: "Γιατί δεν έχετε συστήσει την Επιτροπή Ισότητας κε Δήμαρχε";


natmaria

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου, η δημοτική σύμβουλος Παπάγου Χολαργού Νατάσσα Χαμηλοθώρη κατέθεσε ερώτημα προς το Δήμαρχο Ηλία Αποστολόπουλο σχετικά με τη μη λειτουργία της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δημοτικού Συμβουλίου. Επιτροπή που όπως αναφέρει, θα έπρεπε υποχρεωτικά να έχει συσταθεί στο Δήμο, βάσει Νόμου.

Διαβάστε την ερώτηση όπως την κατέθεσε η κα Χαμηλοθώρη:

"Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25 Νοεμβρίου) και με δεδομένο ότι έχετε ήδη, από την προηγούμενη θητεία σας, υπογράψει την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα
των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες, η οποία έχει ως στόχο την ανάληψη δέσμευσης από τους Δήμους για την ένταξη της διάστασης του φύλου στις πολιτικές τους.

Θα ήθελα να με ενημερώσετε κε Δήμαρχε,

Γιατί δεν έχετε συστήσει την «Επιτροπή Ισότητας των Φύλων» του Δημοτικού Συμβουλίου όπως υποχρεωτικά προβλέπεται από το Νόμο; Και πότε προτίθεστε να το κάνετε;

Να επισημάνω ότι αρμοδιότητα της συγκεκριμένης Επιτροπής, μεταξύ άλλων, είναι η προώθηση της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών σε τοπικό επίπεδο, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για
θέματα έμφυλης βίας αλλά και η εν γένει χάραξη της πολιτικής του Δήμου σε θέματα ισότητας των δύο φύλων, θεμέλιος λίθος της τοπικής δημοκρατίας, πολιτική που θα είναι σύμφωνη και με τις κατευθύνσεις της προαναφερόμενης Χάρτας.


Νατάσσα Χαμηλοθώρη
Δημοτική Σύμβουλος Παπάγου Χολαργού"


Συμπληρωματικά η Δημοτική Σύμβουλος σημείωσε ορισμένα νούμερα όπως αυτά έχουν καταγραφεί από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των φύλων με στοιχεία που συλλέχθηκαν από δημόσιες δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών.

"Η πολιτεία για να αντιμετωπίσει φαινόμενα διαφόρων μορφών βίας κατά των γυναικών έχει συστήσει 41 Συμβουλευτικά Κέντρα, 21 ξενώνες Φιλοξενίας και 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή υποστήριξης SOS 15900.

Από τις 25.079 γυναίκες που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα ανά την Ελλάδα από την αρχή της λειτουργίας τους (2012), οι 18.938 (84%) αφορούσαν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας με δράστη το σύζυγο/σύντροφο, οι 270 αφορούσαν περιπτώσεις βιασμού, οι 326 αφορούσαν σεξουαλική παρενόχληση, οι 47 περιπτώσεις trafficking, ενώ 17 ήταν περιπτώσεις πορνείας.

Τα αιτήματα κυρίως αφορούσαν, 12.290 ψυχολογική στήριξη, 6.696 κοινωνική στήριξη, 10.862 νομική συμβουλευτική, 2.009 νομική βοήθεια1.929 αναζήτηση φιλοξενίας και 1.051 εργασιακή συμβουλευτική.

Από τις γυναίκες αυτές, οι 18.567 (74%) είναι μητέρες.
Μερικά μόνο από τα νούμερα της Ελληνικής πραγματικότητας...


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.