Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 22:05

"Λήξη συναγερμού" για τους Εθελοντές της Δασοπροστασίας Παπάγου Χολαργού

dapaxoethelontes

Μια όμορφη γιορτή στήθηκε το περασμένο Σάββατο 2 Νοεμβρίου με την ευκαιρία της λήξης της αντιπυρικής περιόδου στο πυροφυλάκιο του Χολαργού, με οικοδεσπότες τους εθελοντές δασοπυροσβέστες της ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.
Άνθρωποι γελαστοί, φιλόξενοι, ανακουφισμένοι μαζί και περήφανοι οι εθελοντές της ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ., θα έλεγε κανείς που πέρασε κι αυτό το εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι και το βουνό μας χάρη σε αυτούς τους ακοίμητους φρουρούς κυρίως, έμεινε αλώβητο.

Στη γιορτή παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Παπάγου Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε τη ΔΑΠΑΧΟ για την πολύχορνη και πετυχημένη προσφορά της. Σύντομο χαιρετισμό και ευχαριστίες απηύθυνε και ο επικεφαλής της ομάδας κ. Μήνος Παγώνης.

Να θυμίσουμε ότι η αντιπυρική περίοδος ορίζεται από την 1η Μαϊου έως και την 31η Οκτωβρίου. Μία ιδιαίτερα απαιτητική περίοδος η φετινή του 2019, αφού κατά τη διάρκεια της καταγράφηκαν 24 4άρια και 2 5άρια. 24 μέρες δηλαδή μέσα στην περίοδο όπου απαγορεύτηκε η διέλευση στον Υμηττό και οι εθελοντές "βαράνε" σκοπιές με τα μάτια ορθάνοιχτα! Με έναν πάρα πολύ επικίνδυνο μήνα Αύγουστο με 11 μέρες να σημειώνεται "πολύ υψηλός κύνδινος εμφάνισης πυρκαγιάς" δλδ 4άρι και 2 μέρες με "ακραίο κίνδυνο και κατάσταση συναγερμού" σε κατηγορία 5!

Παρά τον αυξημένο όμως κίνδυνο που εμφανίστηκε φέτος δεν υπήρξε κάποιο περιστατικό που να κοστίσει στο βουνό μας. Η ΔΑΠΑΧΟ κλήθηκε να αντιμετωπίσει 24 συμβάντα τα περισσότερα μικροπεριστατικά, αλλά και πυρκαγιές σε γειτονικούς δήμους όπου χρειάστηκε να βοηθήσει.

Πολύτιμη η σχέση με τις υπόλοιπες εθελοντικές ομάδες που φυλάνε εξίσου επιτυχημένα το βουνό μας, παρόντες όλοι στη γιορτή της λήξης από το Βύρωνα, την Καισαριανή, την Ηλιούπολη, τη Βάρη. Μία σχέση που φάνηκε να στηρίζεται σε γερά θεμέλια συνεργατικότητας, μία σχέση που δείχνει ότι πραγματικά έχει δοκιμαστεί σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Μία σχέση απόλυτα αμφίδρομη που ο ένας παίρνει δύναμη από τον άλλο και έχει κριθεί με θετικά αποτελέσματα.

 dapaxogeitones

Στη φωτό από αριστερά Γ. Κακής Εθελοντής Ομάδας Καισαριανής, Α. Σαμαράς επικεφαλής εθελοντικής ομάδας Βάρης, Στέλιος Φούρναρης Εθελοντής ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ., Σ. Σαλαγιάννης επικεφαλής Βύρωνα, Στ. Βογιατζόπουλος επικεφαλής εθελοντικής ομάδας Ηλιούπολης,  Μήνος Παγώνης επικεφαλής ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ., Νατάσσα Χαμηλοθώρη Δημοτική σύμβουλος Παπάγου Χολαργού

Ακόμη πιο σημαντική η σχέση με το Πυροσβεστικό Σώμα που με την παρουσία της ηγετικής ομάδας του 4ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθήνας στη γιορτή, καταγράφηκε η αναγνώριση και από την πολιτεία της σπουδαίας δουλειάς των εθελοντών της ΔΑΠΑΧΟ αλλά και η αντιμετώπιση τους ως πολύτιμοι, ισότιμοι συνεργάτες.

dapaxopyrosvestiki

Στη φωτό από αριστερά Κυλιρίδης Κίμωνας Υποδιοικητής 4ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθήνας
Ζαφείρης Βασίλης Διοικητής 4ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθήνας, Μήνος Παγώνης επικεφαλής ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.
Λεωνίδας Φράγκος Υποδιοικητής 4ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθήνας

Μπορεί λοιπόν, η αντιπυρική περίοδος να ολοκληρώθηκε, μπορεί στο βουνό να σφύριξε "λήξη συναγερμού" ωστόσο οι εθελοντές της ΔΑΠΑΧΟ παραμένουν στις επάλξεις για όλα τα θέματα που αφορούν στην Πολιτική Προστασία, όπως πλημμύρες, σεισμοί κ.ά. για τα οποία έχουν εκπαιδευτεί αλλά εκπαιδεύονται διαρκώς, και όπως έχουν αποδείξει και όλα τα προηγούμενα χρόνια μπορούν και σε αυτά να συμβάλουν με επιτυχία.

Και βέβαια παραμένουν στο βουνό για να το φυλάνε και να το φροντίζουν, όπου δέχονται όλο το χρόνο επισκέψεις σχολείων, φοιτητών, διαφόρων ομάδων για να συστήσουν στα παιδιά και τους νέους τον Υμηττό, να τους ενημερώσουν για τη δασοπυπροστασία και να τους εμφυσήσουν την έννοια του διαρκούς εθελοντισμού.


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.