Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 11:21

"Ηχούν τα τύμπανα του πολέμου" στα σχολεία του Χολαργού


pempto

Μετά την απίστευτη εξέλιξη που είχε το θέμα στο 1ο Δημοτικό Χολαργού με την πρωτοφανή απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου που προκάλεσε την διάλυση ακόμη και των γραφείων της Διεύθυνσης του σχολείου προκειμένου να γίνουν και αυτά αίθουσες διδασκαλίας, οι εξελίξεις με το θέμα έλλειψης σχολικών χώρων παίρνει μορφή ντόμινο!
Μία απόφαση, που εμφανίστηκε ως η μοναδική λύση, αφού η πολυετής αδράνεια για δημιουργία νέου σχολείου στην περιοχή, υπερδιόγκωσε το κεντρικό σχολικό συγκρότημα της Περικλέους. Μία απόφαση-εμπόδιο ακόμη και στη διοικητική λειτουργία του σχολείου με τα γραφεία της διευθύντριας και των δύο υποδιευθυντριών να έχουν πλέον μεταφερθεί στον 2ο όροφο!

Η ακραία αυτή απόφαση, όπως φαίνεται λειτούργησε και ως παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί όταν οι καταστάσεις είναι αδιέξοδες, όπως είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον με το αδιαχώρητο, κυρίως στα σχολεία του Χολαργού. Έτσι, ο Σύλλογος Γονέων του 5ου Δημοτικού, του μικρότερου σχολείου της πόλης που όπως όλα δείχνουν αν δεν βρεθεί πραγματικά λύση, θα είναι το... επόμενο "θύμα", εξέδωσε ψήφισμα ζητώντας άμεσα τη δημιουργία νέου σχολείου.

Διαβάστε το ψήφισμα του Συλλόγου Γονέων του 5ου Δημοτικού Χολαργού που ακολουθεί:


ΨΗΦΙΣΜΑ

Ως γνωστόν στο 5 Δημοτικού Χολαργού έχουν συσσωρευτεί μαθητές πέραν της δυναμικότητάς του. Κατασκευάστηκε με πρόβλεψη να λειτουργεί ως 6θέσιο, ενώ λειτουργεί σταθερά τα τελευταία χρόνια ως 8θέσιο, έχοντας εξαντλήσει κάθε προσωρινή λύση στέγασης-δημιουργίας αιθουσών.

Οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας, ενώ δεν έχουμε αίθουσα σίτισης του ολοήμερου. Η αίθουσα των υπολογιστών, πέρα από τις δέκα (10) θέσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών (θρανία και μονάδες εργασίας), είναι επίσης και αίθουσα των 23 μαθητών της Β’ τάξης. Αναγκαστικά η δασκάλα ακροβατεί ανάμεσα στα καλώδια, για να κάνει σωστά τη δουλειά της. Οι μαθητές του ολοήμερου σιτίζονται στην αίθουσα της Α΄ τάξης. Το προαύλιο είναι πολύ μικρό και ακατάλληλο για τον αριθμό των μαθητών που στεγάζει σήμερα το σχολείο (181 μαθητές). Προφανώς υπερβαίνει κατά πολύ το ελάχιστο προβλεπόμενο από τον Νόμο χώρο των τεσσάρων (4) τ.μ. ανά μαθητή, Η καθημερινότητα των παιδιών υποβαθμίζεται. Η ασφάλεια τους επιβαρύνεται.

Μόλις πριν 4 χρόνια, τη σχολική χρονιά 2015-2016, το Δώμα(!) του κτιρίου του σχολείου μας μετατράπηκε σε αίθουσα διδασκαλίας. Τότε προκρίθηκε ως λύση ανάγκης της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής, παραμονή του Αγιασμού, γιατί 22 μαθητές της Α’ τάξης του 5ου «περίσσευαν» και δεν χωρούσαν σε κανένα σχολείο –Στο δώμα στριμώχτηκαν για μια ολόκληρη σχολική χρονιά οι μαθητές ενός τμήματος της Στ’ τάξης.
Στα 4 αυτά χρόνια δεν άλλαξε τίποτα, δεν έγινε η παραμικρή ενέργεια για να εξασφαλιστεί επαρκής και ασφαλής σχολική στέγη για τα παιδιά της γειτονιάς του 5ου Δημοτικού.

Την επομένη σχολική χρονιά (2020-2021) από το σχολείο μας θα αποφοιτήσουν δύο τμήματα της Έκτης. Την μεθεπόμενη χρονιά (2021-2022) ακόμη δύο τμήματα της ‘Έκτης θα αποφοιτήσουν.
Είναι η ευκαιρία για το σχολείο μας να χρησιμοποιηθεί ξανά η αίθουσα των υπολογιστών αποκλειστικά και μόνο για τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται. Είναι επίσης ευκαιρία να συμβεί το ίδιο με την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Πρέπει τα παιδιά μας να πάψουν να μετακομίζουν για το μάθημά τους από τάξη σε τάξη. Έχουν δικαίωμα να κάνουν μάθημα σε αίθουσα που δεν βρίσκεται δίπλα στις τουαλέτες και στο λεβητοστάσιο.

Ο Σύλλογος Γονέων έγκαιρα δηλώνει τα εξής:
Ζητάμε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ανεύρεσης νέων σχολικών αιθουσών (όπως π.χ κτήριο επί της οδού Ναυαρίνου αρ. 19- νυν Πολωνικό Σχολείο), ώστε να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα της υπερπληθώρας των μαθητών στα σχολεία του Δήμου μας. Κανένας δεν θέλει να βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να διώχνει παιδιά από το σχολείο που ανήκουν.

Επαναλαμβάνουμε το διαρκές και πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας, (υπ’ αριθ. πρωτ. 13182/2.6.2017, 1862/24.11.2018, 2737/31.1.2019 έγγραφα) για ένα νέο σχολείο στη γειτονιά μας.

Ζητάμε να ασκηθεί πραγματική πίεση, ώστε να λυθούν επουσιώδη νομικά ζητήματα, όπως είναι η διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του οικοπέδου στην Κλειούς, για να προχωρήσει εκεί η ανέγερση ενός νέου σχολείου.


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.