Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 14:24

Το χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου ενός υγιέστατου πεύκου!


pefkopolimnias

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2018 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την κοπή ενός "χωρίς αμφιβολία εύρωστου και υγιούς πεύκου" επί της οδού Πολυμνίας στο Χολαργό. Για την ιστορία στην ίδια συνεδρίαση αυτή την επετειακή ημέρα, αποφασίστηκε η κοπή ακόμη 6 δέντρων, μεταξύ αυτών και 3 ελιαιόδεντρων!

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή, γιατί η υπόθεση του συγκεκριμένου πεύκου αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα της λογικής με την οποία έτσι απλά κόβονται τα τελευταία τουλάχιστον 5 χρόνια τα δέντρα από τα πεζοδόμια του Χολαργού και του Παπάγου.

Το θέμα λοιπόν, ήρθε τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση της υπηρεσίας: "Η Υπηρεσία Πρασίνου και Περιβάλλοντος, πραγματοποίησε αυτοψία στην οδό Πολυμνίας 27. Εκεί υπάρχει πεύκο το οποίο έχει καταστρέψει πλήρως το πεζοδρόμιο, καταλαμβάνει όλο το πλάτος του και μάλιστα έχει επεκταθεί και προς το οδόστρωμα. Η κοπή του είναι απολύτως αναγκαία για την αποφυγή ατυχήματος και παρακαλούμε το Δ.Σ για την έγκριση".
"Καταλαμβάνει όλο το πλάτος του πεζοδρομίου..." βλ. φωτό! Έτσι απλά τότε αποφασίστηκε ομόφωνα η κοπή του!

Μετά την έκδοση της απόφασης η Υπηρεσία Πρασίνου μαζί με γερανό εργολάβου για υψηλόκορμα δέντρα προσήλθε στο σημείο με σκοπό την κοπή του δέντρου αλλά αντιμετώπισε αντιδράσεις από περίοικους και εν μέσω έντασης που δημιουργήθηκε, αναβλήθηκε η κοπή του πεύκου!...

Στις 11-7-2018 και ενώ η κοπή βρισκόταν ακόμα σε εκκρεμότητά, κατετέθηκε στον Δήμο έγγραφο αίτημα υπογεγραμμένο από έξι κατοίκους της Πολυμνίας με το οποίο αιτούνταν την ακύρωση της κοπής του δέντρου λόγω του ότι το δέντρο είναι υγιές και πολυετές.

Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος, χωρίς να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το αίτημα της ακύρωσης της κοπής. Και στις 13/6/2019 κατετέθηκε νέα αίτηση κατοίκου της Πολυμνίας 27 με την οποία ζητάει από τον Δήμο να εφαρμοστεί η αρχική απόφαση του Δ.Σ. της κοπής του πεύκου λόγω επικινδυνότητας... Και μόνο τότε ξανακινήθηκε το θέμα...

Κι έτσι φτάσαμε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου όπου το θέμα ήρθε πια και με τις δύο αιτήσεις, ώστε να ληφθεί μία οριστική απόφαση. Η εισήγηση της υπηρεσίας αναφέρει ξανά ότι το πεύκο έχει καλύψει πλήρως το πλάτος του πεζοδρομίου (ποιο πλάτος δηλαδή;!) το οποίο και έχει καταστρέψει και καταστήσει μη λειτουργικό (ενώ χωρίς το πεύκο θα περπατιέται;;!!). Αναφέρει επίσης με σαφήνεια ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δέντρο είναι εύρωστο και υγιές αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση καλούμαστε να βρούμε λύση για την επικινδυνότητα που δημιουργεί με τον κορμό και το ριζικό του σύστημα"!...

Στο δημοτικό συμβούλιο ακούστηκαν και οι δύο πλευρές και το μόνο που τελικά άλλαξε σε σχέση με τα υπόλοιπα δέντρα που κόβονται σωρηδόν, και άνευ μελέτης, ήταν λόγω της παρουσίας των δημοτών να... ψηφιστεί τελικά η κοπή του "κατά πλειοψηφία"!

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.