Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 23:50

Ήρθε και επίσημα το φθινόπωρο σε Παπάγου και Χολαργό


fthinoporo

Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Η φθινοπωρινή ισημερία, την περασμένη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019, σήμανε και "επίσημα", σύμφωνα με τον "αστρονομικό" ορισμό των εποχών, την έναρξη του Φθινοπώρου στο βόρειο ημισφαίριο και, φυσικά, στην πόλη του Παπάγου και του Χολαργού.

Ο Σεπτέμβριος, είναι ένας "μεταβατικός" μήνας για την χώρα μας, και ξεκινάει, συνήθως με "καλοκαιρινά" χαρακτηριστικά, τα οποία χάνονται σταδιακά όσο ο μήνας πλησιάζει προς το τέλος του. Στην περίπτωση του φετινού Σεπτεμβρίου, ο μήνας ξεκίνησε με το Μελτέμι να κυριαρχεί και την θερμοκρασία να κυμαίνεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα (καλοκαιρινά χαρακτηριστικά), ενώ από τα μέσα του μήνα, το Μελτέμι εξασθένησε και δύο αξιόλογες ατμοσφαιρικές διαταραχές, επηρέασαν την περιοχή, με κύριο χαρακτηριστικό την επικράτηση αυξημένης συννεφιάς, την παροδική ενίσχυση του ανέμου και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Η διαταραχή που επηρέασε την περιοχή μας την περασμένη Τρίτη, έδωσε ασθενούς έντασης "ποτιστική" βροχή για αρκετές ώρες, η οποία ήταν πολύτιμη καθώς κατάφερε να "ξεδιψάσει" το χώμα έπειτα από μία παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας που χαρακτήρισε το τελευταίο "μισό" του Καλοκαιριού και το πρώτο "μισό" του Σεπτεμβρίου. Η βροχή αυτή, κατάφερε να αναζοωγονήσει κάπως και το δάσος του Υμηττού καθιστώντας το πιο ανθεκτικό σε ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Με την απομάκρυνση της διαταραχής αυτής, ο καιρός, στον Χολαργό και τον Παπάγο, κατέστη ήπιος και γενικά ηλιόλουστος και η θερμοκρασία σημείωσε άνοδο και επανήλθε σε σχετικά υψηλά, για την εποχή, επίπεδα. Οι ήπιες συνθήκες προβλέπεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, και μέχρι το τέλος του μήνα, ο καιρός προβλέπεται να έχει σαν κύρια χαρακτηριστικά την επικράτηση ηλιοφάνειας κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας (και ξαστεριάς κατά την διάρκεια της νύχτας), τις διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα οι οποίες σε γενικές γραμμές δεν φαίνεται να πυκνώνουν σημαντικά (μόνο την Παρασκευή το μεσημέρι υπάρχει ενδεχόμενο να επικρατήσει σχετικά κλειστός καιρός και να εκδηλωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας), τους γενικά ασθενείς ανέμους, και τις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες κατά τις μεσημεριανές ώρες θα προσεγγίζουν τα επίπεδα των 26-28°C. Κατά την διάρκεια της νύχτας, ωστόσο, θα επικρατεί δροσιά, με την θερμοκρασία να πέφτει κοντά ή και κάτω από 20 °C .

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, με ήπιες συνθήκες θα λάβει χώρα και η μετάδοση της "σκυτάλης" από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο. Ο επόμενος μήνας, όμως, μάλλον έρχεται αποφασισμένος να φέρει το "βαθύ Φθινόπωρο" και σημαντική μεταβολή του καιρού με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας ενδεχομένως να λάβει χώρα κατά τις πρώτες του ημέρες.

Μέχρι τότε, ωστόσο, μεσολαβούν αρκετές ημέρες ιδανικές για περίπατο στα πολυάριθμα άλση της πόλης, στον Υμηττό (που ευτυχώς γλύτωσε τα Χειρότερα) και, γιατί όχι, στις κοντινές παραλίες, πριν αυτές γίνουν "αποκλειστικό προνόμιο" των Χειμερινών κολυμβητών...

Καλό Φθινόπωρο!!!

* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού/ Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.