Σάββατο, 06 Ιουνίου 2020 00:17

Με 35°C θα ψηφίσουμε σε Παπάγου και Χολαργό

ILIOS

Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Η εκλογική αναμέτρηση βρίσκεται στην "τελική της ευθεία", αλλά εκτός από το "πολιτικό" θερμόμετρο και το "μετεωρολογικό" θερμόμετρο θα ανέβουν στα ύψη κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών. Ήδη η εβδομάδα που πέρασε, ήταν αρκετά ζεστή για την πόλη μας με την θερμοκρασία να προσεγγίζει τους 33-35°C . Ευτυχώς, κατά την διάρκεια της νύχτας, η "ζωογόνα" αύρα του Υμηττού, δρόσιζε το προάστιό μας επαναφέροντας, τις περισσότερες νύχτες, την θερμοκρασία, κοντά στους 20 °C - ένα προνόμιο που δεν το έχουν πολλές περιοχές στο λεκανοπέδιο των Αθηνών.

Το Σάββατο, στον Παπάγο και τον Χολαργό, προβλέπεται άστατος καιρός και κατά την διάρκεια του μεσημεριού θα αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες ενδέχεται να δώσουν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, το αίσθημα δυσφορίας όμως θα είναι σχετικά υψηλό καθώς η υγρασία θα ανέβει.

Την Κυριακή, ημέρα των εκλογών, αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα είναι γενικά ασθενείς και η θερμοκρασία, σε άνοδο, θα προσεγγίσει στην πόλη μας τους 35°C.

Εξαιρετικά ζεστή προβλέπεται να είναι η νέα εβδομάδα, με την θερμοκρασία, την Δευτέρα, να σημειώνει νέα άνοδο προσεγγίζοντας κατά τις μεσημεριανές ώρες τους 38-40°C. Σε αντίστοιχα επίπεδα προβλέπεται να διατηρηθεί η θερμοκρασία μέχρι και την Πέμπτη, γεγονός που σημαίνει πως το κύμα ζέστης, θα είναι πολύ αξιόλογο και μεγάλης διάρκειας. Ευτυχώς, και πάλι, η αύρα του βουνού με την βοήθεια της βλάστησης που κυριαρχεί στο προάστιό μας, θα καθιστά τις νύχτες σχετικά δροσερές με την θερμοκρασία να πέφτει κοντά στους 25°C.

Σύμφωνα με τα τωρινά προγνωστικά στοιχεία, η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί από την Παρασκευή οπότε και το Μελτέμι κατά πάσα πιθανότητα, θα πάρει τα ινία. Μέχρι τότε, ωστόσο χρειάζεται υπομονή καθώς μεσολαβεί σημαντικά μεγάλο διάστημα υψηλών θερμοκρασιών...

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται, επίσης, σε περίπτωση που υπάρξουν ημέρες που ο καύσωνας θα συγχρονιστεί με ενισχυμένους ανέμους (ίσως από την Πέμπτη) κάτι που θα δημιουργούσε πολύ επικίνδυνες συνθήκες για την ταχεία εξάπλωση πυρκαγιών...

Κλείνοντας, μια χρήσιμη συμβουλή για να διατηρείτε το σπίτι σας σχετικά δροσερό, είναι να ανοίγετε τα παράθυρα, εαν είναι εφικτό, κατά την διάρκεια της νύχτας και να τα κλείνετε κατά την διάρκεια της ημέρας, κατεβάζοντας σε κάποιο βαθμό και τα ρολά ώστε η ηλιακή ακτινοβολία να μην εισέρχεται στο σπίτι. Κατ' αυτό τον τρόπο, μπορείτε να μετριάσετε τις απώλειες θερμότητας και να περιορίσετε την χρήση κλιματιστικού.

Καλό Σαββατοκύριακο!!!


* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού/ Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.