Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 14:24

Η πρόγνωση για τον καιρό το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος


keravnos

Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Ισχυρή καταιγίδα επηρέασε την περιοχή του Παπάγου-Χολαργού, το απόγευμα της Τρίτης, 11 Ιουνίου 2019, και συγκεκριμένα κατά το διάστημα μεταξύ 18:00 - 18:45. Η καταιγίδα συνοδεύτηκε από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, και σημειώθηκε "downburst" (σφοδρό καθοδρικό ρεύμα) το οποίο επηρέασε την περιοχή με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί ραγδαία βροχόπτωση συνοδεία σφοδρών ριπαίων ανέμων. Κατά την διάρκεια των φαινομένων παρατηρήθηκε χαλάζι μικρού μεγέθους.

Ο μετεωρολογικός σταθμός Παπάγου, κατέγραψε συνολικό ύψος βροχής 14,8mm (τα 10mm έπεσαν σε περίπου 15min), μέγιστη ραγδαιότητα βροχόπτωσης 540mm/h (που αντιστοιχεί σε ρυθμό ίσο με 540 λίτρα νερό ανα τετραγωνικό μέτρο ανά ώρα) ενώ η μέγιστη ριπή ανέμου που σημειώθηκε ήταν 96,2km/h, από νότια διεύθυνση.
Στην περιοχή σημειώθηκαν πλημμυρικά επισόδια περιορισμένης έκτασης που αφορούν κυρίως πλημμυρισμένους δρόμους και κήπους.

Ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί και την Τετάρτη, και ενώ το πρωί θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια, κατά την διάρκεια της ημέρας θα αναπτυχθούν νεφώσεις και υπάρχει αυξημένο ενδεχόμενο να σημειωθούν και πάλι βροχές και καταιγίδες.
Από την Πέμπτη, ο καιρός προβλέπεται να σταθεροποιηθεί, η ηλιοφάνεια να επικρατήσει κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας και η θερμοκρασία να σημειώσει άνοδο.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το τριήμερο του Αγ.Πνεύματος προβλέπεται να ξεκινήσει με γενικά αίθριο καιρό, υψηλές θερμοκρασίες και μέτριας έντασης Μελτέμι. Από την Κυριακή, ωστόσο, είναι αρκετά πιθανό η αστάθεια να επιστρέψει με αποτέλεσμα και πάλι την εμφάνιση αυξημένων νεφώσεων και την εκδήλωση τοπικών καταιγίδων κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Παράλληλα η θερμοκρασία φαίνεται να υποχωρεί και να επανέρχεται στα "φυσιολογικά" επίπεδα.

* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού/ Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.