Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 08:11

Με τους εθελοντές της ΔΑΠΑΧΟ συναντήθηκε ο Κανάκης


dapaxonikitas

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Παπάγου Χολαργού κ. Νικήτας Κανάκης επισκέφθηκε και συνομίλησε με τα μέλη του Δ.Σ. της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας του Δήμου Παπάγου Χολαργού για τα ζητήματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της ομάδας και των εθελοντών. Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και υπήρξε ταύτιση απόψεων καθώς και ο Νικήτας Κανάκης ως εθελοντής των Γιατρών του Κόσμου επί είκοσι χρόνια αλλά και ως Πρόεδρος της οργάνωσης άλλα τέσσερα και με πάνω από 340 αποστολές γνωρίζει το αντικείμενο πολύ καλά και έχει συνεργαστεί στενά με αντίστοιχες ομάδες σε πολλές περιπτώσεις σεισμικών καταστροφών, πλημμυρών αλλά και πυρκαγιών όπως η πρόσφατη στο Μάτι.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κανάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Επισκέφθηκα με τους συνεργάτες μου την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας γνωστή και ως ΔΑΠΑΧΟ. Όχι μόνο διότι η κοινή εμπειρία του εθελοντισμού μας ενώνει, αλλά κυρίως διότι η ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΠΟΛΗ (Resilient Cities), η πόλη που μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα κοινωνικές και περιβαλλοντικές απειλές και ο τομέας «Πολιτική Προστασία» είναι πρώτης προτεραιότητας για μας.

Μιλώντας την ίδια γλώσσα καταλήξαμε σαφώς ότι ο τομέας «Πολιτική Προστασία» πρέπει να βασίζεται σε μια συνεχή και αδιάλειπτη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου που λείπει από το Δήμο μας. Έχουμε άλλωστε μια τεράστια εμπειρία πια από την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης και τις συνεπακόλουθες δυσκολίες.

Συμφωνήσαμε ότι η επιμόρφωση, η κατάρτιση και η εκπαίδευση αποτελούν αναγκαία στοιχεία για την αποτελεσματικότητα, αλλά και για την ασφάλεια των εθελοντών και εδώ χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και συνεισφορά του Δήμου μας.

Όπως συμφωνήσαμε και στο ότι είναι άμεσης προτεραιότητας και ασφαλιστική κάλυψη και η κάλυψη για την αστική ευθύνη των εθελοντών που εμπλέκονται σε τόσο επικίνδυνες και κρίσιμες καταστάσεις.

Διαπιστώσαμε επίσης, αρκετά κενά στην Πολιτική Προστασία. Δεν υπάρχει καταγραφή και αποτύπωση και της τρωτότητας των σημείων του δήμου μας. Δεν υπάρχουν σχέδια συμπεριφοράς του κόσμου και ενημέρωση για το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση κατάστασης κρίσης. Δεν υπάρχει στενή συνεργασία και εναρμόνιση με τις πολιτικές και τις δράσεις του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας.
Λείπει η επάρκεια εξοπλισμού.

Επίσης, η ΔΑΠΑΧΟ δεν απολαμβάνει τις χρηματοδοτήσεις από προγράμματα της πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά την τεράστια προτεραιότητα που δίνουν στον τομέα οι θεσμοί αυτοί. Χρηματοδοτήσεις και προγράμματα που τα έχει απόλυτη ανάγκη κυρίως διότι ο εξοπλισμός με τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, αυξάνει στον μέγιστο βαθμό την αποτελεσματικότητα αλλά και την ασφάλεια των εθελοντών.

Για εμάς, λοιπόν ο εθελοντισμός και η πολιτική προστασία βρίσκονται πολύ ψηλά στην προγραμματική μας ατζέντα διότι εκτός από την δημόσια ασφάλεια και την αξία της αλληλεγγύης η εξέλιξη αυτού του μηχανισμού μπορεί να συνεισφέρει πολλαπλά και στην κατεύθυνση της φιλικής γειτονιάς και στην κατεύθυνση της κοινωνικής συνοχής.

Στη συνάντηση από την μεριά της ΔΑΠΑΧΟ συμμετείχαν οι επικεφαλής Δρόσος Παπαδόπουλος, ο πρ. επικεφαλής Μίνως Παγώνης και οι Σπύρος Πρέκας, Σταύρος Σταυρόπουλος, Τατιάνα Νοστράκη, Μάριος Πιζάνιας.

Τον Νικήτα Κανάκη συνόδευσαν ο Δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου Νίκος Στάππας και η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Χολαργoύ Νατάσσα Χαμηλοθώρη.


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.