Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 08:59

Σας έλειψαν τα κουνούπια; Προσοχή στους ψεκασμούς!


PSEKASMOIFREATIA

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 ο τρίτος κύκλος στα ρέματα του Παπάγου από την Περιφέρεια Αττικής. Ο ψεκασμός που πραγματοποιήθηκε στην τεχνητή λίμνη Verde, στα ρέματα Καλλιρόης και Καλλιρόης και οδών Καραλή, Υγείας Χατζηκωνσταντή και Καραλή έχουν στόχο την προνυμφοκτονία,

Παράλληλα, με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού, καιο ίδιος ο Δήμος υλοποιεί προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, σε ευαίσθητα σημεία, και με τις εργασίες καθαρισμού και αποψίλωσης της χαμηλής βλάστησης, με τον καθαρισμό και αποψίλωση 530 στρεμμάτων χώρων πρασίνου.

Έτσι, θα υλοποιήσει πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, από εδάφους, με τις περιβαλλοντικά συμβατές προνυμφοκτόνες επεμβάσεις, στοχευμένες σε ευαίσθητα σημεία του προαστίου (φρεάτια όμβριων, σιντριβάνια, στάσιμα νερά, πλατείες, χαμηλή βλάστηση πέριξ παιδικών χαρών, Μεγάλο Πάρκο, Θερινό Θέατρο, Πάρκο Χολαργού κλπ) καθώς και τοποθέτηση ειδικών παγίδων για παρακολούθηση της πορείας των πληθυσμών κουνουπιών σύμφωνα με μελέτη που συνέταξε η Δ/νση Περιβάλλοντος και Αειφορίας.

Την εργασία «Ψεκασμοί για την καταπολέμηση παρασίτων 2019» έχει αναλάβει πιστοποιημένη Εταιρία, σύμφωνα με το δελτίο τύπου ωστόσο όμως δεν αναφέρεται το χρονοδιάγραμμα αυτών.

Ο δήμος Παπαάγου Χολαργού εφιστά την προσοχή στους δημότες για τα εξής:

α. Οι περιοχές που θα ψεκαστούν, πλην των φρεατίων, θα οριοθετηθούν με έγχρωμη κορδέλα. Κατά την διάρκεια του ψεκασμού παρακαλούνται οι πεζοί να μην πλησιάζουν την οριοθετημένη περιοχή. Η απομάκρυνση της κορδέλας θα γίνει όταν στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό (1-2ώρες αρκούν).

β. Οι ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες (παιδιά και πάσχοντες από καρδιοαναπνευστικά νοσήματα ή αλλεργίες) θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγουν τις περιοχές που έχουν ψεκαστεί για ένα εικοσιτετράωρο μετά τον ψεκασμό.

γ. Tα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν δεν θεωρούνται επικίνδυνα για τα πουλιά και τα μικρά ζώα (σκύλους, γάτες κλπ).

Μέτρα πρόληψης στο σπίτι:
• Αντικαθιστούμε σπασμένους σωλήνες νερού ή βρύσες που στάζουν
• Φυλάσσουμε τα δοχεία νερού που δε χρησιμοποιούμε (κουβάδες, καρότσια, βαρέλια) γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα.
• Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν νερό.
• Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στις υδρορροές.
• Φροντίζουμε τα πιατάκια από τις γλάστρες ώστε να μη λιμνάζει το νερό.
• Ποτίζουμε τις μεσημεριανές ώρες σε σπίτια με κήπους και αποφεύγουμε το βραδινό πότισμα
• Πετάμε ή φυλάμε καλυμμένα τα παλιά ελαστικά , βαρέλια , μπουκάλια που κρατούν νερό
• Κλείνουμε τους κάδους απορριμμάτων ώστε να μην κρατούν νερό βροχής
• Διατηρούμε το γκαζόν του κήπου κουρεμένο και τους θάμνους που βρίσκονται κοντά στο σπίτι καλά κλαδεμένους ώστε τα κουνούπια μην βρίσκουν καταφύγιο και αναπτύσσονται εκεί.

Μέτρα ατομικής προστασίας:
• Χρήση κατάλληλων ρούχων που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο
το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά
ρούχα)
• Χρήση εντομοαπωθητικών τόσο σε ακάλυπτο δέρμα, όσο και πάνω
από τα ρούχα
• Χρήση κουνουπιέρας
• Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα

Για την παροχή οποιασδήποτε πρόσθετης πληροφορίας για το συγκεκριμένο θέμα μπορείτε να επικοινωνείτε με Δ/νσης Περιβάλλοντος και Αειφορίας του Δήμου στ τηλ.210-6540211-214, 210-6537261.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.