Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 06:55

Νέα διαμαρτυρία για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή


gouditsipras

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ προγραμματίζει νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 στις 6μ.μ στο Πάρκο Σχ. Χωροφυλακής (Λεωφόρος Μεσογείων). Θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η Επιτροπή Αγώνα σε μία μόνιμη προσπάθεια υπεράσπισης του Υμηττού και του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή επισημαίνει ότι υπάρχουν δραματικές καθυστερήσεις στην εκπόνηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στη σύσταση του ενιαίου φορέα διαχείρισης που υπήρξαν και τα δύο κυβερνητικές εξαγγελίες στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δημάρχους, μεταξύ αυτών να θυμίσουμε ότι είχε κληθεί στο Μαξίμου και ο Ηλ. Αποστολόπουλος, στην περσινή Παγκόσμια Ημέρα περιβάλλοντος τον Ιούνιο (βλ. φωτό).

Ακολουθεί το κείμενο διαμαρτυρίας της Επιτροπής Αγώνας:

Διαμαρτυρόμαστε

1.Επειδή παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές εξαγγελίες καθυστερεί απαράδεκτα να εκπονηθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), όπως απαίτησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την από 10 Σεπτεμβρίου 2015 απόφασή του, για να έχει ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα 187/Δ/2011 «Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή-Ιλισίων».
Αποτέλεσμα αυτής της κωλυσιεργίας είναι να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα το παραπάνω διάταγμα, ας σημειωθεί ότι το Συμβούλιο Επικρατείας πρόσφατα, με την αρ. 2244/2018 απόφασή του ύστερα από προσφυγή της μισθώτριας εταιρείας του Μπάντμιντον, το ακύρωσε κατά το μέρος που αφορά την αιτούσα εταιρία (χώρος Μπάντμιντον στον πυρήνα του Πάρκου).
2. Επειδή παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές εξαγγελίες, του Πρωθυπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κυρίου Φάμελλου, ακόμη δεν έχει καταρτιστεί Σχέδιο Νόμου «για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου» (Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ήταν έτοιμο μέχρι στις αρχές Σεπτεμβρίου 2018, ενώ ο κύριος Φάμελλος ως τις 30 Νοεμβρίου 2018).

Απαιτούμε
-Να ολοκληρωθεί άμεσα η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί νέο Προεδρικό Διάταγμα σε αντικατάσταση του ΠΔ 187/Δ/2011.
-Να συσταθεί ο Φορέας Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, που φυσικά θα περιλαμβάνει ως όρια ευθύνης του τα προβλεπόμενα από το ΠΔ187/Δ/2011 και παράλληλα να εξασφαλίζονται, θεσμικά, σταθεροί επαρκείς οικονομικοί πόροι.
-Να ολοκληρωθεί η παραχώρηση των 965 στρεμμάτων, όπως προβλέπει ο Νόμος 732/77 και το ΠΔ187/Δ/2011.

Εγγύηση για την υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή-Ιλισίων υψηλού πυκνού πρασίνου, χωρίς εμπορευματοποίηση, αποτελεί η συνέχιση των ενωτικών μας αγώνων.


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.