Πέμπτη, 02 Μαϊος 2024 00:28

​11.815 ώρες άγρυπνοι στον Υμηττό οι Δασοπυροσβέστες Παπάγου-Χολαργού

dervenoxoria

​Δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Εθελοντές της Δασοπροστασίας Παπάγου-Χολαργού (ΔΑΠΑΧΟ) όπως όλοι νομίζουμε. Αλλά μία μεγάλη γκάμα συμβάντων από απεγκλωβισμούς ζώων, έρευνες υπόπτων, πτώσεις καλωδίων και δέντρων, τροχαία και μικρό-πυρκαγιές εντός του οικιστικού ιστού της πόλης μας, μέχρι έκτακτα σπάνια περιστατικά όπως διαρροή πετρελαίου σε δρόμους του Παπάγου.

´Ενα πλούσιο ημερολόγιο που συνέταξε απολογιστικά ο επικεφαλής της Ομάδας, Μήνος Παγώνης περιλαμβάνει αναλυτικά τα συμβάντα τα οποία αντιμετώπισε με επιτυχία η Ομάδα την οποία πλαισιώνουν πλέον 54 πιστοποιημένοι πυροσβέστες.
Μία έκθεση που αναφέρει επιπλέον τα σεμινάρια και τις επιμορφώσεις στις οποίες οι εθελοντές συμμετείχαν. Τις επιμορφωτικές εκπαιδευτικές δράσεις που οι ίδιοι παραχώρησαν σε μαθητές όλων των βαθμίδων. Καθώς και τις ανάγκες και ελλείψεις που αντιμετωπίζει η Ομάδα που δυσχεραίνουν τη λειτουργία της.

2.196 βάρδιες επιτήρησης του δάσους συνολικής διάρκειας 11.815 ωρών "έγραψαν" κατά την αντιπυρική περίοδο οι εθελοντές της ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ, σύμφωνα με τα στοιχεία του τηρούμενου από την ομάδα ημερησίου φύλλου βαρδιών.
26 στάδια επιφυλακής 4 (24ωρη επιφυλακή) και 1 στάδιο 1 (17 Ιουλίου - καταιγίδα) επιφύλαξε, εκτός των άλλων, το φετινό καλοκαίρι στη ΔΑΠΑΧΟ.

Παρόντες παντού οι εθελοντές της ΔΑΠΑΧΟ

​Στις 2,3,4,5,8 Μαΐου και 9,10 Ιουνίου η ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. μαζί με τις εθελοντικές ομάδες Δασοπροστασίας του Βύρωνα και της Ηλιούπολης συμμετείχε σε επιχείρηση ανεύρεσης ατόμου στον Υμηττό (περιοχή Βύρωνα και Καισαριανής) και στην παραλία του ΠΙΚΠΑ στη Βούλα.​

​6/6/2017. Μετά από πτώση καλωδίου ρεύματος στην οδό Μπλέσσα 65 στου Παπάγου, το ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. 1 με 2 εθελοντές ασφάλισε τον περιβάλλοντα χώρο, μέχρι να φτάσει συνεργείο της ΔΕΔΗΕ.

20/6/2017. ​Μετά από κλήση πολίτη το ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.1 με εθελοντές μετέβησαν στην πλατεία Κύπρου στον Χολαργό για να απεγκλωβίσουν νεογέννητο γατάκι, το οποίο παρέμενε εγκλωβισμένο για 2 μέρες. Μετά από ενέργειες εντός τετάρτου το γατάκι ελευθερώθηκε και παραδόθηκε σε γείτονα για υιοθεσία.

3/7/2017. ​Μετά από τηλεφωνική ειδοποίηση πολίτη το ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.1 με 2 άτομα πλήρωμα μετέβη στο Όμιλο Αντισφαίρισης Χολαργού για πτώση δέντρου και σπάσιμο κάδου ανακύκλωσης. Μετά από ενέργειες και ασφάλιση της σκηνής το όχημα αποχώρησε στις 23:35 και επέστρεψε στην βάση του.

​06/7/2017. Μετά από σήμα του ΣΕΚΥΠΣ τα ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. 1 και 2 μετέβησαν στη συμβολή των οδών Υμηττού και Ανατολής στον Χολαργό για πτώση δέντρου. Το ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. 1 με το δασικό περιπολικό όχημα του 4ου Π.Σ. Αθηνών (4-30) πραγματοποίησαν ενέργειες, ενώ το ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ 2 επέστρεψε στο τομέα του άμεσα. Στις 00:30 επέστρεψε και το ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. 1 αφού είχε ολοκληρωθεί η κοπή.

06/7/2017. Το ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. 1 με 3μελές πλήρωμα, μετέβη στις 15:50 στην συμβολή των οδών Χατζηκωνσταντή και Λάρνακος στον Παπάγο, στην οποία υπήρχε διαρροή πετρελαίου στο οδόστρωμα. Με χρήση φτυαριών και χώματος, καλύφθηκε η περιοχή και αφού ενημερώθηκε ο διαχειριστής της πολυκατοικίας ,επέστρεψε στην βάση του στις 16:25.

​07/7/2017. Το ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.2 στις 21:15 μαζί με πυροσβεστικά οχήματα (4-30, 4-10, 1-11) μετέβησαν στην Αττική οδό, μεταξύ των εξόδων Υ2 και Υ3 , στο ρεύμα προς Αθήνα, καθώς είχε τυλιχθεί αυτοκίνητο στις φλόγες και βρισκόταν κοντά στο πρανές . Αποδεσμεύτηκε στις 21:45, οπότε και επέστρεψε στην βάση του στις 21:47.

​13/7/2017. Μετά από κλήση πολίτη το ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.1 με 2 άτομα πλήρωμα μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης στον Παπάγο, όπου υπήρχε φωτιά σε κάδο στον προαύλιο χώρο του ναού. Αποδεσμεύτηκε στις 14:30 , οπότε και επέστρεψε στην βάση του.

​27/7/2017. Μετά από ειδοποίηση από την ΕΛΛΑΣ το ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.1 με 2 άτομα πλήρωμα μετέβη στη συμβολή των οδών Πίνδου και Σταυραετού στον Παπάγο για φωτιά σε πευκοβελόνες, εντός του εκεί άλσους. Κάηκαν 30 τ.μ. πευκοβελόνες. Αιτία ήταν το βραχυκύκλωμα φανοστάτη. Μετά και την έλευση του 4-1 1ο, το όχημα αποδεσμεύτηκε στις 02:33 , οπότε και επέστρεψε στην βάση του.

29/7/2017. ​Μετά από σήμα του ΣΕΚΥΠΣ, το ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. 1 με 2 άτομα πλήρωμα, μετέβη στη συμβολή των οδών Καραολή Δημητρίου και Κριεζώτου, όπισθεν του 2ου Λυκείου Χολαργού, για φωτιά σε στρώμα, ξερά χόρτα και σκουπίδια. Μετά από ενέργειες και μετά την έλευση των 4-10, 4-15,4-30 και Κρόνου Υμηττού, το όχημα αποδεσμεύτηκε στις 17:51 οπότε και επέστρεψε στην βάση του.

​05/8/2017. Μετά από σήμα του ΣΕΚΥΠΣ, το ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.1 με 2 άτομα πλήρωμα, μετέβη μαζί με τους 1-30, 4-10 και Κρόνο Υμηττού πλησίον της Μονής Αστερίου (στην στροφή 100 μέτρα πριν την μονή) Ασφαλίστηκε η σκηνή και δόθηκαν πρώτες βοήθειες από εθελοντή μας σε τραυματία. Στις 13:10 έφθασαν περιπολικό της Τροχαίας και το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο παρέλαβε τον τραυματία. Κατόπιν το όχημα αποδεσμεύτηκε και επέστρεψε στην βάση του στις 13:29.

​08-09/8/2017. Μετά από σήμα του ΣΕΚΥΠΣ, το ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.3 με 3μελές πλήρωμα μετέβη στην πυρκαγιά στο άλσος Βεΐκου. Έφτασε στον τόπο στις 23:16 και άρχισε να επιχειρεί σαν δότης νερού. Αποδεσμεύτηκε στις 00:30 από τον Άρη Αθηνών και επέστρεψε στην βάση του στις 01:02.

​Στις 10/8 και ώρα 14:00 ξέσπασε πυρκαγιά στον λόφο του Αράπη (περιοχή Αλεποβουνίου) στην Καισαριανή, πλησίον του Σκοπευτηρίου. Από την πρώτη στιγμή η ομάδα τέθηκε σε επιφυλακή. Αφού είχε εξασφαλιστεί η πλήρη κάλυψη του τομέα και κατόπιν συνεννοήσεως με το ΣΕΚΥΠΣ και τον Διοικητή του 4ου Π.Σ. η ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. προέβη στις εξής επιχειρησιακές ενέργειες:
​- Στις 15:00 μετά από σήμα του ΣΕΚΥΠΣ το ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.3 μετέβη στην κορυφή του λόφου του Αράπη, όπου συνέδραμε αρχικά το 7-1 1ο, το πεζοπόρο της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. και το πεζοπόρο της ομάδας. Το βράδυ παρέμεινε στον χώρο για φύλαξη της καμένης έκτασης με το 1-30. Στις 10:10 της 11ης Αυγούστου δόθηκε εντολή αποδέσμευσης από τον Ερμή Αθηνών , οπότε και το όχημα επέστρεψε στην βάση του.
​- Στις 18:35 μετά από σήμα του ΣΕΚΥΠΣ εστάλη στην περιοχή πεζοπόρο, αποτελούμενο από 7 άτομα και βοηθητικά οχήματα. Αφού έφτασε στο συμβάν και μετά από συνεννόηση με τον επιχειρησιακό υπεύθυνο άρχισε να ενεργεί στις 19:18, τόσο στην κορυφή του λόφου, όσο και στο νότιο μέτωπο, πλησίον του γηπέδου του Αθηναϊκού. Στις 23:00 μετά από εντολή του Άρη Αθηνών αποδεσμεύτηκε και επέστρεψε στην βάση του.

Καθ’ όλη την διάρκεια αυτή ο τομέας παρέμενε καλυμμένος τόσο από παρατηρητές (κατά την διάρκεια της μέρας) και επάνδρωση του Κέντρου Τηλεπικοινωνιών, όσο και από τα ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.1 και ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.2 τα οποία περιπολούσαν ή ήταν σε ετοιμότητα στον τομέα.

​15-16/8/2017. Μετά από σήμα του ΣΕΚΥΠΣ, το ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.3 με 3μελές πλήρωμα μετέβη στην πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου. Λειτουργώντας είτε σαν δότης νερού είτε σαν κατασβεστικό όχημα, άρχισε ενέργειες στο μέτωπο του Πολυδεντρίου στις 23:30 της 15ης Αυγούστου μέχρι της 15:43 της επόμενης μέρας, οπότε και αποδεσμεύτηκε και επέστρεψε στην βάση του στις 16:50.
Καθ’ όλη την διάρκεια της πυρκαγιάς αυτής, η ομάδα ήταν σε συνεχόμενες 24ωρες επιφυλακές.

​21/8/2017. Έλεγχος ύποπτου ατόμου με περίεργη συμπεριφορά , φέρων πλαστική σακούλα επί των οδών Σχινά - Παπαχρήστου- Αργυροκάστρου, στα όρια του δασικού ιστού. Άφιξη της ΕΛΛΑΣ, στις 13:21, παραλαβή του ατόμου, το οποίο αγνοείτο (με Silver Alert) και μετά από κατάθεση του οδηγού στο Α.Τ. Χολαργού το ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.1 αποδεσμεύτηκε.

​10/9/2017. Μετά από ειδοποίηση υπαλλήλου του Κοιμητηρίου, το ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.1 με 2μελές πλήρωμα, μετέβη εντός του Κοιμητηρίου του Παπάγου, νότιο κομμάτι, για φωτιά σε γλάστρα μνήματος. Μετά την κατάσβεση, τη διαβροχή του χώρου και την καταγραφή από το 4-30 του συμβάντος, το όχημα αποδεσμεύτηκε και επέστρεψε στην βάση του στις 12:15.

Συμβάντα εκτός αντιπυρικής περιόδου

Η ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. συμμετείχε και εκτός αντιπυρικής περιόδου σε πάμπολλα συμβάντα, είτε πρώτες βοήθειες σε τραυματίες εντός του δασικού ιστού, είτε λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών (κοπές δέντρων, πλημμύρες κ.α.) με σημαντικότερο τις 4 (μέχρι την ημέρα σύνταξης του απολογισμού) φορές που μετέβη στην Μάνδρα Αττικής.
Τέλος προ ενάρξεως Αντιπυρικής συμμετείχε και στην κατάσβεση πυρκαγιάς στο υπαίθριο χώρο του Catering στην συμβολή των οδών Στρ. Παπάγου και Πεντέλης με το ΔΑΠΑΧΟ 1, 3 άτομα πλήρωμα και την συμβολή της υδροφόρας του Δήμου..

Ποια προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει η ΔΑΠΑΧΟ

α) Οι επικοινωνίες:
- Αγορά αναμεταδότη, ενέργειες για την αδειοδότηση και τοποθέτησή του.
- Ασύρματοι Mottorola: αγορά μπαταριών για την επαναλειτουργία των ασυρμάτων αυτών.
- Ασύρματοι Kenwood: αγορά εφεδρικών μπαταριών και αντικατάσταση σπασμένων κεραιών.
(Υπάρχουν ήδη προσφορές μπαταριών για τους ασυρμάτους της ομάδας, οι οποίες κατόπιν αιτήσεως είναι διαθέσιμες).
-Αγορά 3 ασυρμάτων βάσης (Dual Band).
- Αγορά συρματόσχοινων για την ανύψωση του πύργου και ολοκλήρωση του τηλεπικοινωνιακού κέντρου στο πυροφυλάκιο του Χολαργού.

β) Επισκευές - Συντήρηση χώρου πυροφυλακίων:
- Στεγανοποίηση Πυροφυλακίου Παπάγου. Ξεκίνησαν εργασίες, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί (συνεχίζουν να τρέχουν νερά από το ταβάνι όταν βρέχει).
​-Σηματοδότηση εισόδων και θέσεων πυροσβεστικών οχημάτων . Στον χώρο του Πυροφυλακίου Παπάγου καθίσταται μερικές φορές αδύνατη η κίνηση των οχημάτων (πρόβλημα με την έξοδο των οχημάτων όταν έχει μεγάλες κηδείες).
-Τοποθέτηση πινακίδας που να απαγορεύει την στάθμευση και να αναγράφεται «Είσοδος Έξοδος Πυροσβεστικών Οχημάτων» έξω από το Κοιμητήριο Χολαργού.
- Βάψιμό του Πυροφυλακίου Παπάγου και συντήρηση-βάψιμο Παρατηρητηρίου Κόρακα. (Παροχή μόνο των Υλικών. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από τους εθελοντές).
-Τοποθέτηση αντικεραυνικής προστασίας στο Παρατηρητήριο Κόρακα, το οποίο είναι μεταλλικό και σε περίπτωση καταιγίδων παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα για την ασφάλεια των παρατηρητών.
-Ενίσχυση του Αιτήματός μας για την αντικατάσταση κλαπέντων και επισκευή ζημιών του Παρατηρητηρίου Κόρακα, μετά από τον βανδαλισμό (έχει γίνει μηνυτήρια αναφορά και σχετικό αίτημα στον ΣΠΑΥ), καθώς μόνιμης επιδιόρθωσης του δασικού δρόμου, ο οποίος οδηγεί στο συγκεκριμένο παρατηρητήριο και δημιουργία πρόσβασης στο παρατηρητήριο από το δρόμο αυτόν.

γ) Ασφάλεια Πυροφυλακίου Χολαργού:
- Ζητείται να συντομεύσει η διαδικασία τοποθέτησης συναγερμού, καμερών ασφαλείας και καταγραφικού στον ευρύτερο χώρο του πυροφυλακίου. Συμβάντα κλοπών, α) μεταξύ 29 Ιουλίου και 4 Αυγούστου 2016 αφορά 4 σωλήνες Φ52, για την πλήρωση της δεξαμενής ελικοπτέρων, β) αφορά την κλοπή του τραπεζόπαγκου, έναντι του πυροφυλακίου, μεταξύ 13 και 14 Αυγούστου 2016. γ) κλοπή καλύμματος Δεξαμενής Ελικοπτέρων μεταξύ 15 και 16 Ιουλίου.
Προσοχή στον χώρο υπάρχουν και ακριβότερα υλικά που δεν θα είναι δυνατή η αντικατάσταση τους.
Επισημαίνεται ότι, την ώρα συγγραφής του απολογισμού, έχουν αρχίσει διαδικασίες τοποθέτησης καμερών στον χώρο πλησίον του πυροφυλακίου, οι οποίες όμως καλύπτουν μόνο τον χώρο στάθμευσης των Οχημάτων του Δήμου, αγνοώντας τον υπόλοιπο χώρο, ακόμα και την πύλη εισόδου.

δ) Δεξαμενή ελικοπτέρων: Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά δεν εκπληρώθηκε το αίτημά μας για αποκατάσταση της δεξαμενής. Έμμεσο αποτέλεσμα του όλου προβλήματος ήταν και η κλοπή το 2014 από τον χώρο του πυροφυλακίου Χολαργού της αντλίας αξίας άνω των 4000 ευρώ. Επισημαίνουμε ότι ο λοιπός εξοπλισμός (ηλεκτρολογικά. γειώσεις και καλώδιο) έχουν αγοραστεί από το 2013 και υπάρχουν στην αποθήκη μας. (Έχει υποβληθεί αίτημα μας στον Δήμο και από τον Δήμο στον ΣΠΑΥ)

ε) Εξοπλισμός και λοιπά
​Οι υλικές ανάγκες για την αντιπυρική περίοδο είναι:
- Άρβυλα σε μικρά νούμερα τεμ. 10 (Νο 36-39).
- 30 στολές NOMEX χρώματος πορτοκαλί.
- 20 κράνη Gallet F2 με φακό και γυαλιά.
- 10 φακούς με τις βάσεις τους, προς αντικατάσταση κατεστραμμένων στα υπάρχοντα κράνη Gallet.
- 15 ανακλαστικά γιλέκα εργοταξίου πορτοκαλί χρώματος με το λογότυπο της ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.

Οι υλικές ανάγκες για την χειμερινή περίοδο:
- 30 fleece χρώματος πορτοκαλί, (βάσει προδιαγραφών).
- 15 χειμερινά γιλέκα χρώματος μπλε (βάσει προδιαγραφών).
- 15 νιτσεράδες 2 τεμαχίων με λογότυπο της ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. χρώματος κίτρινου.

Γενικές υλικές ανάγκες:
- Αλλαγή της κεντρικής αντλίας του ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. 3 σε τριτοβάθμια για να λειτουργεί και ως πυροσβεστικό όχημα. (Υπάρχει η σχετική προσφορά )
- Όχημα μεταφοράς προσωπικού (επταθέσιο - οδήγηση με Β’ Κατηγορίας Δίπλωμα) και για μείωση χρήσης πυροσβεστικών οχημάτων.
- 2 υπολογιστές (1 laptop & 1 Desktop) (βάση προδιαγραφών).
- Σημαίες: Η ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. συνεχίζει να μην δεν διαθέτει και φέτος επίσημη σημαία για την παρέλαση.
- Αυτοκόλλητους Μαγνήτες διαμέτρου 30 εκ. με τα λογότυπα της Π.Π. (5) και της ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. (10).
- Αντικατάσταση ή επισκευή των φωτεινών πινακίδων της εισόδου του Πυροφυλακίου του Χολαργού και τοποθέτηση αυτοκόλλητων ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. και Π.Π. πάνω σε αυτές.
- Κατασκευή ξύλινης πύλης εισόδου (κορμοί δέντρων) για το Πυροφυλάκιο Παπάγου. Η προϋπάρχουσα πύλη κατεστράφη και απομακρύνθηκε για λόγους ασφαλείας.


ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ
ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ Έξωθεν Κοιμητηρίου Παπάγου
Τηλέφωνο: 210.6540708/210.6561546
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. url : http://dapaxo.webnode.gr/
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.