Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024 11:12

Κομμάτια της ιστορίας μας, η συλλογή του Παπαγιώτη Στ. Μωραϊτη


moraitisstolesb

Περί τα 1000 άτομα είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση με στρατιωτικές στολές και αντικείμενα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που φιλοξενήθηκε για λίγες μόνο μέρες στο Δημαρχείο Χολαργού στο πλαίσιο των εορτασμών της εθνικής επετείου.

Ο λόγος για την έκθεση της συλλογής του γνωστού Παπαγιώτη συλλέκτη κ. Στέφανου Μωραϊτη, που για δεύτερη φορά φέτος εξέθεσε τα αντικείμενα της συλλογής του, ώστε οι δημότες να έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από πολύ κοντά κομμάτια της ιστορίας μας.

moraitisegkainia

Τα εγκαίνια της έκθεσης έκανε ο 99χρονος βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πτέραρχος ε.α. κ. Χατζηλάκος.

500 περίπου μαθητές από το 1ο Δημοτικό Χολαργού και το Γυμνάσιο του Πολωνικού σχολείου αλλά και πολλά παιδιά με τους γονείς τους, είχαν την φοβερή ευκαιρία μέσα στις μέρες των εορτασμών της εθνικής επετείου μας, να αφουγκραστούν λίγο το πνεύμα και τις συνθήκες της εποχές αγγίζοντας τις μηχανές των Εσ Εσ, διαβάζοντας
τις εφημερίδες της εποχής που ανακοίνωναν το ιστορικό ΟΧΙ, ταξιδεύοντας με τη φαντασία τους στο χώρο και το χρόνο βλέποντας τους παππούδες τους ντυμένους φαντάρους.
moraitispoloniko

"Σχεδόν 22 χρόνια τώρα έχω συλλέξει περισσότερες από 100 στολές. Στην πλειοψηφία τους τα αντικείμενα τα ανακάλυψα σε παζάρια σε κακή κατάσταση και έγινε μια προσπάθεια πολλών ετών για να αποκατασταθούν... Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών όλο αυτό το εγχείρημα κατέληξε συνάμμα σε μία ιστορική έρευνα. Στη συλλογή μου
υπάρχουν και στολές που μου έχουν εμπιστευθεί συγγενείς αξιωματικών για να τις συντηρώ και να τις προβάλω στις εκθέσεις με την επιθυμία ο κόσμος και ειδικότερα τα νέα παιδιά να μπορούν να συναντήσουν την ιστορία. Πραγματικά μία μεγάλη τιμή για εμένα, αλλά και αναγώριση που με ενισχύει να συνεχίσω να αναζητώ τα κομμάτια του μεγάλου ιστορικού μας παζλ", δήλωσε ο κ. Μωραϊτης και συνέχισε: "Η μεγαλύτερη φυσικά ικανοποίηση για μένα είναι η επίσκεψη των παιδιών. Χαίρομαι να βλέπω τον ενθουσιασμό τους όταν ζωντανεύουν μπροστά τους όλα αυτά που μόνο στις εικόνες των βιβλίων έχουν συναντήσει και πολύ πειρσσότερο να απαντώ τις απορίες τους, να εισπράττω τον ενθουσιασμό και τις εντυπώσεις τους".

moraitisstoles
Όλο το διάστημα που τα αντικείμενα της συλλογής του κ. Μωραϊτη δεν εκτίθενται, φυλάσσονται με φροντίδα σε αποθήκες. Μία η συζήτηση που κυριάρχησε τόσο στα πηγαδάκια εντός και εκτός της έκθεσης, όσο και στα σχόλια στο βιβλίο των επισκεπτών.
Να βρεθεί ένας μόνιμος χώρος να στεγάσει αυτή την πλούσια συλλογή. Ένας χώρος που θα αποπνέει ασφάλεια, ώστε να παρακινηθούν και άλλοι πολίτες να παραχωρήσουν τους δικούς τους ιστορικούς θησαυρούς που πιθανώς διαθέτουν. Ένας χώρος γιατί όχι κοινός με το υλικό του Μουσείου Χαρτών και Χαρακτικών στου Παπάγου, που θα είναι ευρύτερος, θα διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει κυρίως σχολεία και να συγκεντρώνει ακόμη και το πανελλήνιο ενδιαφέρον.


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.