Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 18:51

Τι λέει η Δημοτική Αρχή Αποστολόπουλου για το κρούσμα ιού του Δυτ. Νείλου


psekasmos

Ενημέρωσε μόλις πριν λίγη ώρα με σχετικό δελτίο τύπου η Δημοτική Αρχή για την εμφάνιση κρούσματος ιού του δυτικού Νείλου, τέσσερις μέρες μετά την αποκάλυψη του myxolargos.mypapagos.gr σχετικής ανακοίνωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί:


Ενέργειες του Δήμου Παπάγου - Χολαργού για την Καταπολέμηση των Κουνουπιών

Σύμφωνα με ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ (την Παρασκευή 21/9 αργά το μεσημέρι), εντοπίστηκε ένα κρούσμα ιού του δυτικού Νείλου σε κάτοικο του Δήμου μας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν ο ασθενής - ο οποίος είναι καλά στην υγεία του και δεν νοσηλεύεται - νόσησε στο Δήμο μας ή σε άλλη περιοχή.

Ο Δήμος μας βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ήδη από τον Φεβρουάριο οπότε και εκδόθηκαν οι σχετικές οδηγίες και το προτεινόμενο πρόγραμμα και σχήμα ψεκασμών, το οποίο ο Δήμος μας τηρεί με απόλυτη συνέπεια. Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα υπάρχει ανάλογη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής για τον καλύτερο δυνατό προγραμματισμό των ενεργειών μας.
Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού τηρώντας αυστηρά τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ, ήδη από τον Απρίλιο του 2018 εφαρμόζει πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, με την περιβαλλοντικά συμβατή μέθοδο της προνυμφοκτονίας και με εγκεκριμένα από το Υπουργείο Ανάπτυξης σκευάσματα, σε ευαίσθητα σημεία της πόλης μας. Σημειώνεται ότι ο αριθμός και η πυκνότητα των ψεκασμών υπόκειται σε περιορισμούς (βάσει σχετικού πρωτοκόλλου) με σκοπό την διασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά και την προστασία της αστικής πανίδας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν ήδη υλοποιηθεί οχτώ (8) κύκλοι ψεκασμών στα ευαίσθητα σημεία του Δήμου μας, ενώ παράλληλα διενεργήθηκαν και εννέα (9) κύκλοι ψεκασμών από την Περιφέρεια Αττικής σε περιοχές αρμοδιότητάς της (ρέματα) και ο επόμενος προγραμματισμένος ψεκασμός θα διενεργηθεί την Τετάρτη 26/9.

Επίσης, στο πλαίσιο της καταπολέμησης των κουνουπιών ο Δήμος Παπάγου Χολαργού τοποθέτησε και παγίδες με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου στα εξής σημεία: Aλσος Χολαργού, Μεγάλο Πάρκο Παπάγου, στα εργοτάξια του Δήμου, καθώς και στο σύνολο των πάρκων και πλατειών, σε χώρους πρασίνου, στο θερινό σινεμά , στο Κηποθέατρο κτλ..

Τέλος στα σημεία που κρίθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία ως ευαίσθητα, ο Δήμος Παπάγου - Χολαργού διενεργεί τακτικούς ελέγχους (ανά 25 ημέρες) των εστιών αναπαραγωγής μέσω δειγματοληψιών, και καταγράφεται τόσο η παρουσία προνυμφών ανά γένος, όσο και η πληθυσμιακή της πυκνότητα.

Το σύνολο δε των εκθέσεων των τακτικών ελέγχων καθώς και οι εκθέσεις πεπραγμένων έχουν ήδη σταλεί στους αρμόδιους φορείς.

Σημειώνεται επίσης ότι ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού συνεχίζει να είναι σε επιφυλακή για το συγκεκριμένο ζήτημα, το πρόγραμμα ψεκασμών προσαρμόζεται στα σχετικά ευρήματα και οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ και θα διαρκέσει ως τα τέλη Οκτωβρίου.

Σχετικές δε ενημερωτικές οδηγίες καταπολέμησης των κουνουπιών έχουμε αναρτήσει καθ’ όλο αυτό το διάστημα στην ιστοσελίδα του Δήμου μας, με πρώτη στις 20/4/18 (https://www.dpapxol.gov.gr/news/deltia-tipou/item/4207-enimerosi-ton-katoikon-gia-tin-katapolemisi-ton-kounoupion.html), παράλληλα με την εκστρατεία ενημέρωσης που υλοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Υπουργείο Υγείας.

Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.