Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 11:39

Το ψιλόβροχο έσωσε τον Νότιο Υμηττό από πυρκαγιά


kammenodendrilio

Ένα εύρημα που μαρτυρά ότι ο Νότιος Υμηττός βρέθηκε κοντά στην καταστροφή εντόπισαν οι εθελοντές της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού την Τετάρτη 29 Αυγούστου.

Στα πλαίσια της διαρκούς επιτήρησης του βουνού, οι εθελοντές εντόπισαν ένα καμένο μικρό πεύκο ψηλά στο βουνό, στα διοικητικά όρια της Γλυφάδας με τη Βούλα. Το μικρό πεύκο, βρίσκεται ακριβώς στη βάση κολώνας δικτύου ηλεκτροδότησης, γεγονός που μαρτυρά ότι η συγκεκριμένη κολώνα είναι πιθανότατα η αιτία έναυσης. Το συμβάν τοποθετείται χρονικά στο βράδυ της Τρίτης 28 Αυγούστου, αφού οι εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ. είχαν περάσει από το σημείο αργά το απόγευμα, διακόπτοντας τις εθελοντικές βάρδιες πυροφύλαξης που εκτελούν όταν ξεκίνησε το ψιλόβροχο, και είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι το πευκάκι δεν ήταν καμένο. Αυτό είναι το ευτύχημα της όλης υπόθεσης, αφού το βραδινό ψιλόβροχο προφανώς απέτρεψε την εξάπλωση της φωτιάς και την έσβησε χωρίς αυτή να γίνει αντιληπτή, μέχρι την επόμενη μέρα.

Η Ε.Δ.Ν.Υ. ενημέρωσε άμεσα τη διοίκηση του 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, που επισκέφτηκε το σημείο και ήλθε σε επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ. Το συγκεκριμένο συμβάν έλαβε χώρα ακριβώς στο σημείο όπου οι εθελοντές της Ε.Δ.Ν.Υ. έχουν πραγματοποιήσει αναδάσωση, την οποία συντηρούν και η οποία προφανώς στάθηκε ιδιαίτερα τυχερή, όπως και το βουνό. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που φωτιά ξεκινάει ψηλά, «στην καρδιά» του βουνού, στη συγκεκριμένη περιοχή από κολώνα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: Εθελοντική Δασοπροστασία Νότιου Υμηττού


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.