Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 09:27

Πού είναι το Σχέδιο καταπολέμησης κουνουπιών του Δήμου Παπάγου-Χολαργού;


kounoupianew


Έντονη ανησυχία προκαλεί η φετινή μαζικότερη εμφάνιση των κουνουπιών στους κατοίκους του Παπάγου και του Χολαργού, όπως καταγράφεται στα δεκάδες μηνύματα που φτάνουν στο myxolargos/mypapagos.gr. Οι αναγνώστες κάνουν λόγο για σμήνη κουνουπιών, περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά. Αναφέρουν ότι δεν μπορούν να σταθούν στους κήπους τους και ακόμη βγαίνοντας από το σπίτι μέχρι το αυτοκίνητο τα τσιμπήματα παρά τα αντικουνουπικά σκευάσματα σώματος είναι αναπόφευκτα. Καταθέτουν ερωτήματα για τα συντριβάνια. Κι ανήσυχοι από τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επίπεδα επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου παραμένουν ανενημέρωτοι από τη Δημοτική Αρχή Αποστολόπουλου.

Η Δημοτική Αρχή ναι μεν εξέδωσε δελτίο τύπου ότι θα εκπονήσει πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών το οποίο όμως δεν έχει καμία σχέση με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, όπως θα διαβάσετε παρακάτω. Έκτοτε δεν έκανε καμία ενημέρωση ούτε για τον τόπο, ούτε για τον χρόνο των ψεκασμών και βέβαια δεν έχει κάνει καμία ενημέρωση-ευαισθητοποίηση για τα μέτρα ατομικής προστασίας και ειδικότερα για τους κήπους των οικειών.

Εγκύκλιος για την καταπολέμηση των κουνουπιών του Υπουργείου Υγείας, αναμένοντας προφανώς την φετινή καλοκαιρινή έξαρση, προτρέπει όλους τους αρμόδιους φορείς και τους Δήμους, σε μία σειρά δράσεων ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα το φαινόμενο.

Πρώτα απ΄ όλα το Υπουργείο τονίζει ότι πρέπει να εκπονηθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών με σωστή, έγκαιρη και από κοινού οργάνωση Περιφέρειας και Δήμου.
Στη συνέχεια αναφέρει ότι πρέπει να αξιολογούνται όλα τα εντομολογικά και επιδημιολογικά δεδομένα για το σχεδιασμό των προγραμμάτων ώστε να αναδικνύονται τα είδη των καταλληλότερων μέτρων καταπολέμησης, η έκτασή τους και οι χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες πρέπει να εφαρμοστούν. Τα προγράμαμτα αυτά θα πρέπει να μπορούν να αναθεωρηθούν και να είναι ευέλικτα για τυχόν έκτακτα μέτρα.
Απαραίτητη είναι η συστηματική εντομολογική επιτήρηση ώστε να μπορεί να εκτιμηθεί ο κίνδυνος σε τοπικό επίπεδο.
Η εγκύκλιος τονίζει ότι η αντιμετώπιση των κουνουπιών σε μια περιοχή δεν θα πρέπει να βασίζεται στην εφαρμογή μιας μόνο μεθόδου καταπολέμησης, αλλά να περιλαμβάνει συνδυασμό μέτρων και συμπληρωματικά όπου κρίνεται απαραίτητο.
Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού είναι μία από τις βασικές αρμοδιότητες του Δήμου, σύμφωνα με την εγκύκλιο για την προστασία των ανθρώπων από την όχληση ή/και τις ασθένειες. Όπως τονίζεται ο Δήμος οφείλει να ενημερώσει επιπρόσθετα ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ή ιδιώτες που διαθέτουν διακοσμητικές λίμνες, κ.λπ.
Και φυσικά αξιολόγηση και απολογισμός της πορείας και των αποτελεσμάτων του προγράμματος.

Και αυτό το τελευταίο είναι ίσως το σημαντικότερο σημείο στην περίπτωση του Δήμου μας. Γιατί σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής στα τέλη Απριλίου ξεκίνησε "πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών" σε ευαίσθητα σημεία της πόλης. Ωστόσο αποτέλεσμα 0. Μπορεί μέχρι σήμερα ευτυχώς να μην έχουμε κάποιο καταγεγραμμένο κρούσμα, αλλά σίγουρα το πρόγραμμα που εκπόνησε η Δημοτική Αρχή μόνο αποατελεσματικό δεν μπορεί να θεωρηθεί, κρίνοντας με βάση τις μαρτυρίες και τα δεκάδες παράπονα των δημοτών.
Όσο για την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του κοινού, αυτό έγινε μόνο μία φορά με το ίδιο δελτίο τύπου που ανέφερε τους ψεκασμούς.

Και τελικά, οι πολίτες αναρωτιούνται πού είναι όλο αυτό το σχέδιο καταπολέμησης κουνουπιών του Δήμου Παπάγου-Χολαργού.


Διαβάστε αναλυτικά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας: http://www.myota.gr/index.php/k2-tags/2013-02-13-13-23-56/37-2010-07-19-11-11-22/11657-koynoupia2018

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.