Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 01:34

Όπου υπάρχει ανθρώπινος πόνος, οι Γιατροί του... Δρόμου είναι εκεί!


mmgb

Όταν τα φώτα της δημοσιότητας αρχίζουν να σβήνουν, τότε οι Γιατροί του Κόσμου αναλαμβάνουν το κυριότερο κομμάτι της δράσης τους.


Και αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια. Aπό την καταπολέμηση της φτώχειας και τον ασθενειών στην Αφρική έως τους πολέμους του Αφγανιστάν. Aπό τα ιατρεία για τα πρώτα θύματα της κρίσης με ανασφάλιστους Έλληνες κάτω από τα όρια της φτώχειας σε 8 πόλεις της Ελλάδας, ως τα hot spotos της Μυτιλήνης. Aπό τα υπνωτήρια αστέγων, ως τις κινητές μονάδες σε όλη τη χώρα. Aπό τους πλημμυροπαθείς στη Μάνδρα έως τώρα τους πυρόπληκτους στην Ανατολική Αττική.

"Όπου υπάρχει ανάγκη και ανθρώπινος πόνος, οι Γιατροί του Κόσμου θα βρίσκονται εκεί αναλαμβάνοντας να καλύψουν τις πληγές που αφήνουν στο συνάνθρωπο οι φυσικές καταστροφές, η οικονομική ανέχεια, οι πόλεμοι. Δουλειά των εθελοντών είναι να σηκώνουμε τα μανίκια, επιστρατεύοντας κάθε εξειδικευμένο επιστήμονα που θέλει να προσφέρει για να αντιμετωπίσουμε και τις πιο ακραίες καταστάσεις", δήλωσε ο Νικήτας Κανάκης ο Χολαργιώτης Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, σε μια γρήγορη συνομιλία με το myxolargos/mypapagos.gr.

mmg

Γνωρίζαμε εξ αρχής ότι δε θα μπορούσαμε να τον απασχολήσουμε για πολλή ώρα, γι αυτό άλλωστε και αφήσαμε να περάσουν οι πρώτες δύσκολες μέρες. Ωστόσο στα λίγα λεπτά της ώρας που τον αποσπάσαμε από το πολύτιμο έργο του ο κ. Κανάκης μας είπε:

"Είναι πολύ σημαντικό που μπορούμε παράλληλα με την ιατρική φροντίδα να έχουμε μαζί μας ειδικευμένους ψυχολόγους για την υποστήριξη θυμάτων πυρκαγιάς. Έτσι επισκεπτόμενοι σπίτι-σπίτι στο Μάτι τους ανθρώπους εντοπίζουμε ποιός χρειάζεται τι, ποιου είδους υποστήριξη, κάθε πότε, δίνουμε κάποιες πρώτες οδηγίες διότι μην ξεχνάμε πως το καμμένο περιβάλλον ενέχει κινδύνους και σχεδιάζουμε καθημερινά το πλάνο της επόμενης μέρας. Και βέβαια δεν μπορώ παρά να είμαι ευγνώμων για τους εθελοντές γιατρούς μας - που έρχονται από κάθε σημείο για να βοηθήσουν από τα πιο απλά ως τα πιο δύσκολα, στην φροντίδα των πυρόπληκτων.


Τολμώ να πω ότι αισθανόμαστε περήφανοι γιατί πραγματικά το δίκτυο μας είναι πλέον τόσο μεγάλο ώστε να καταφέρνουμε άμεσα σε ελάχιστο χρόνο να "στήσουμε" τη βοήθεια που χρειάζεται σε κάθε περίπτωση. Στην περίπτωση των Καμμένων έχουμε εστιάσει σε δύο σημεία με ιατρεία που στήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, παράλληλα με μία κινητή μονάδα που συνεχίζει –από την πρώτη μέρα- να φροντίζει και να μεταφέρει ανθρώπους σε ανάγκη.


Αυτό που μας έχει ζητηθεί και θα προχωρήσουμε άμεσα, είναι αίτημα από την Ένωση Πυροσβεστών για την εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη των Πυροσβεστών που βρέθηκαν στην τραγωδία. Αυτοί οι άνθρωποι, πρώτα από όλα, που έχουν δώσει μεγάλα αποθέματα σωματικών δυνάμεων συνάμα όμως και ψυχικών, διότι το θέαμα που σε αρκετές περιπτώσεις αντίκρυσαν ήταν πρωτοφανές, ξεπερνούσε τα όποια ανθρώπινα ψυχικά αποθέματα ακόμη και του καλύτερα εκπαιδευμένου προσωπικού. Αυτοί οι ήρωες, λοιπόν, τώρα μας έχουν ανάγκη και θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας να τους στηρίξουμε".

mmge

Η συζήτηση διακόπηκε γιατί το "μέτωπο" τον καλούσε, ανανεώσαμε όμως το ραντεβού μας σε λίγο καιρό από τώρα για τον απολογισμό και μια κουβέντα εφ’ όλης της ύλης με την κοινή ευχή να μη βρει άλλο κακό τη χώρα μας και τους συνανθρώπους μας μέχρι τότε.

Διαβάστε για τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας:
https://mdmgreece.gr/


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.