Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024 00:14

Το έλλειμμα στην ενημέρωση αυτοπροστασίας των πολιτών μία από τις αιτίες του κακού


fotiaaftokinita


Μόλις δύο μέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Παπάγου-Χολαργού ενισχύθηκε με δύο μπάνερς (θα τα βρείτε κάτω κάτω στη σελίδα) που παραπέμπουν σε εκείνη της Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου και αφορούν στις οδηγίες προς τους πολίτες ώστε να αντιμετωπίσουν ακραία καιρικά φαινόμενα και δασικές πυρκαγιές.

Πέρα από την ασυντόνιστη κρατική μηχανή, το έλλειμμα στην ενημέρωση των πολιτών έρχεται στο προσκήνιο μέσα από αυτή τη μεγάλη τραγωδία. Δράσεις που πρέπει το επόμενο διάστημα να γίνουν με έμφαση ώστε οι ίδιοι οι πολίτες να γνωρίζουν πως να συμπεριφερθούν μειώνοντας τις πιθανότητες κάποιου μοιραίου.

Διαβάζοντας το κομμάτι των οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας που αφορά στο "Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας" εύκολα θα συμφωνήσει ο καθένας στα παραπάνω, αφού οι τρεις πρώτες οδηγίες είναι αυτές που έγιναν η παγίδα για τους 81 και πλέον νεκρούς που θρηνούμε σήμερα.

Διαβάζουμε...

1. Μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη (;!)

2. Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο (;!)
Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

3. Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής, ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν (;!)

Ενημέρωση και ενημέρωση και ενημέρωση θα πρέπει να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας με προγράμματα τόσο για ενήλικες όσο και για μικρά παιδιά. Όπως τα προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια, αντίστοιχα θα πρέπει να τρέξουν το επόμενο διάστημα και μέσα στα σχολεία, αφού η κλιματική αλλαγή θα αυξάνει προοδευτικά τις πιθανότητες μεγάλων, συχνών, δασικών πυρκαγιών.

Η αρμοδιότητα αυτή όπως καταγράφεται και στον ΞΕΝΟΚΡΑΤΗ βαρύνει τους Δήμους. "Ο Δήμος είναι αρμόδιος για την ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές". Στο πλαίσιο αυτό ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης "8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ" κ. Ν. Στάππας  κατέθεσε πρόταση για ενημερωτικές εκδηλώσεις στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

bannersdimou


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.