Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 16:50

Ορατό το σπάσιμο της Β' Αθήνας στα 3


KALPI

Στα 8 σπάει ο Νομός Αττικής εν όψει εκλογών το επόμενο Φθινόπωρο. Στη Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών καταχωρείται, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού. Στην ίδια εκλογική περιφέρεια θα είναι και οι Δήμοι Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου.
Ανοίγει έτσι ο δρόμος για τους δημοφιλείς Δημάρχους να διεκδικήσουν μία θέση στο Κοινοβούλιο. Εν αναμονή της ψήφισης της απλής αναλογικής, υπάρχει πλέον και το ενδιαφέρον στη συζήτηση της τροπολογίας του σπασίματος της Β' Αθήνας.


Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση

Η διαίρεση της επικράτειας σε εκλογικές περιφέρειες είναι ένας από τους καθοριστικότερους πυλώνες κάθε εκλογικού συστήματος, καθώς συνδέεται άμεσα με το ζήτημα της τοπικότητας και της εγγύτητας των πολιτών προς τους αιρετούς αντιπροσώπους τους, ώστε να είναι ουσιαστική η επικοινωνία, αλλά και ο κοινωνικός έλεγχος και η λογοδοσία των εκλεγμένων.
Οι πολύ μεγάλες πληθυσμιακά εκλογικές περιφέρειες φαλκιδεύουν, αντικειμενικά, τον ανωτέρω στόχο, ενώ παράλληλα ευνοούν την εξάρτηση αιρετών και υποψηφίων από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και μηχανισμούς κινητοποίησης και πίεσης, καθώς στις περιπτώσεις αυτές ο εκλογικός ανταγωνισμός διεξάγεται σε μεγάλο βαθμό μέσω των ΜΜΕ και της διαφήμισης.
Βάσει των ανωτέρω, με την παρ. 1 της προτεινόμενης ρύθμισης διαιρούνται οι πολύ μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της Β’ Αθηνών και της Αττικής, προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική εκπροσώπηση και η διαφάνεια στον πολιτικό ανταγωνισμό.
Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι η κατάτμηση των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών στερεί από τα πολιτικά κόμματα, και κυρίως τα μικρότερα σε εκλογική δύναμη, τη δυνατότητα να προβλέψουν με σχετική βεβαιότητα το σε ποιες εκλογικές περιφέρειες αναμένεται να καταλάβουν έδρα, και προκειμένου να διασφαλιστεί η εκλογή του επικεφαλής κάθε συνδυασμού στη Βουλή, διευρύνεται η προβλεπόμενη στο άρθρο 34 του π.δ. 26/2012 δυνατότητα του επικεφαλής να είναι υποψήφιος σε περισσότερες της μίας εκλογικές περιφέρειες.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

1. Η παρ. 2 του άρθρου 1 του π.δ. 26/2012 (Α’ 57) αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Κατ` εξαίρεση διαιρούνται:
α) Ο Νομός Αττικής σε οκτώ (8) εκλογικές περιφέρειες, δηλαδή στις:
αα) Α’ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών, που αποτελείται από το Δήμο Αθηναίων,
ββ) Β1’ Εκλογική Περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αθηνών, που αποτελείται από τους Δήμους Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου,
γγ) Β2’ Εκλογική Περιφέρεια Δυτικού Τομέα Αθηνών, που αποτελείται από τους Δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, και Χαϊδαρίου,
δδ) Β3’ Εκλογική Περιφέρεια Νότιου Τομέα Αθηνών, Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Ν. Σμύρνης και Π. Φαλήρου,
εε) Α` Εκλογική Περιφέρεια Πειραιώς, που αποτελείται από τους Δήμους Αίγινας, Αγκιστρίου, Κυθήρων, Πειραιώς, Πόρου, Σπετσών, Τροιζηνίας -Μεθάνων και Ύδρας,
στστ) Β` Εκλογική Περιφέρεια Πειραιώς, που αποτελείται από τους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας,
ζζ) Α’ Εκλογική Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, που αποτελείται από τους Δήμους Αχαρνών, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέμιδος και Ωρωπού,
ηη) Β’ Εκλογική Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, που αποτελείται από τους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Φυλής.
β) Ο Νομός Θεσσαλονίκης σε δύο (2) εκλογικές περιφέρειες, δηλαδή στις
αα) Α` Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, που αποτελείται από τους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών και Παύλου Μελά.
ββ) Β` Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, που αποτελείται από τους Δήμους Βόλβης, Δέλτα, Θέρμης, Θερμαϊκού, Λαγκαδά, Πυλαίας-Χορτιάτη, Χαλκηδόνος και Ωραιοκάστρου.»

2. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 34 του π.δ. 26/2012 αντικαθίσταται ως εξής :

«Κατ` εξαίρεση ο αρχηγός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων μπορεί να μετέχει στους συνδυασμούς του κόμματος ή του συνασπισμού του οποίου ηγείται σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες έχει ανακηρυχθεί υποψήφιος.»

3. Η παρ. 5 του άρθρου 103 του π.δ. 26/2012 αντικαθίσταται ως εξής :

«5. Ο αρχηγός ή πρόεδρος κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων που μετέχει στους συνδυασμούς τριών εκλογικών περιφερειών, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 34, εφόσον εκλεγεί βουλευτής σε δύο ή σε τρεις περιφέρειες, οφείλει να δηλώσει στον Πρόεδρο της Βουλής σε ποια από τις περιφέρειες αυτές προτιμά την εκλογή του. Η δήλωση αυτή υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία πέντε ημερών από την ανακήρυξη όλων των βουλευτών και των αναπληρωματικών αυτών και των τριών περιφερειών. Αν δεν υποβληθεί δήλωση μέσα στην προθεσμία αυτή, θεωρείται ότι προτίμησε την εκλογή του στην περιφέρεια στην οποία το κόμμα ή ο συνασπισμός, του οποίου ηγείται, έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Για την πλήρωση της έδρας που παραμένει κενή εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 104.»

4. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αυτό εφαρμόζεται από τις αμέσως επόμενες γενικές βουλευτικές εκλογές, οποτεδήποτε και αν αυτές διεξαχθούν, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παρ. 1 του άρθρου 54 του Συντάγματος, ήτοι της υπερψήφισης του παρόντος άρθρου από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

ΠΗΓΗ: www.myota.gr

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.