Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 00:36

Στην Πολωνία το 1ο Γυμνάσιο Χολαργού με το «Young Enterprising Europeans»


poloniab

Η τελευταία εκπαιδευτική επίσκεψη του προγράμματος Erasmus + που υλοποιεί το 1ο Γυμνάσιο Χολαργού από το 2016, πραγματοποιήθηκε στη συντονίστρια χώρα, την Πολωνία (13/5/2018–9/5/2018). Το σχολείο της πολωνικής κωμόπολης Leczna, όπου έγινε και η πρώτη συνάντηση των συντονιστών καθηγητών, δύο χρόνια πριν, επισκέφτηκαν οι καθηγήτριες του 1ου Γυμνασίου Χολαργού, κ. Χριστίνα Μπράβου, κ. Νεκταρία Λέκκα και κ. Σταυρούλα Χριστοφιλοπούλου, καθώς και οι μαθήτριες, Ξένια Ιωακειμίδη, Αυγή Κωνσταντινίδη, Δήμητρα Μαγκανάρη, Ζέτα Καπράλου και Βασιλίνα Αθανασίου.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης, που είχαν σχεδιάσει οι πολωνοί καθηγητές, συμπεριλάμβανε ποικίλες δράσεις, σχετικές με την επιχειρηματικότητα. Επισκέψεις σε τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και στο ανθρακωρυχείο της Lezcna, που απασχολεί τους περισσότερους κατοίκους της περιοχής. Ομαδικές εργασίες μαθητών στο κέντρο Ιστορίας και κουλτούρας και ξενάγηση στην κεντρική τράπεζα της Βαρσοβίας. Διαλέξεις για την έννοια της επιχειρηματικότητας, το προφίλ του επιχειρηματία, καθώς και την εμπορική αξιοποίηση βοτάνων, γνωστών για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, στις ωραίες εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου του Lublin. Μαθήματα στο σχολείο της Lezcna με θέμα την επιχειρηματικότητα, για τους μαθητές από όλες τις χώρες από τους συντονιστές καθηγητές. Παρουσίαση θεατρικού έργου στο οποίο συμμετείχαν μαθητές από όλες τις χώρες – εταίρους.
Από το πρόγραμμα δεν έλειπαν οι περιηγήσεις σε αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής: στο παλάτι Kozlowka, με την μπαρόκ διακόσμηση και την όμορφη επίπλωση, που ανήκει ακόμα σε μια από τις οικογένειες ευγενών της Πολωνίας, στη γραφική και γαλήνια περιοχή των λιμνών, τόπο αναψυχής και ψυχαγωγίας για τους ντόπιους, στην όμορφη μεσαιωνική πόλη του Lublin, με το επιβλητικό κάστρο και τέλος στην πρωτεύουσα της χώρας. Δυστυχώς ο βροχερός καιρός, συνήθης κατάσταση στην Πολωνία, απέτρεψε την ολοκλήρωση της ξενάγησης στη Βαρσοβία, της οποίας τα κτήρια και τα μνημεία αντανακλούν την πολυκύμαντη ιστορία της.

polonia

Η συνάντηση των αντιπροσωπειών από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus με τίτλο «Young Enterprising Europeans», από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κροατία, τη Σλοβενία, στη Leczna, είχε έντονα πανηγυρικό, αλλά και συγκινητικό χαρακτήρα, καθώς ήταν η τελευταία προγράμματος. Η μοναδική εμπειρία των μαθητών να φιλοξενηθούν σε σπίτια συνομηλίκων τους και να δημιουργήσουν φιλικούς δεσμούς με αυτούς, όχι μόνο σε αυτή τη συνάντηση, αλλά και σε όλες τις προηγούμενες αλλά και των καθηγητών που γνωρίστηκαν, αντάλλαξαν απόψεις και διασκέδασαν με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους ήταν μια από τις πιο σημαντικές προσφορές του προγράμματος.

Η οριστική και επίσημη ολοκλήρωσή του θα πραγματοποιηθεί στο 1ο Γυμνάσιο Χολαργού, όπου θα γίνει και η τελευταία συνάντηση των συντονιστών καθηγητών από 26 έως 30 Ιουνίου 2018.


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.