Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 10:07

Το Μουντιαλικό καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε!


mundial

Από σήμερα και για ένα μήνα το ενδιαφέρον όλου του φίλαθλου πληθυσμού στρέφεται αποκλειστικά στη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου το Μουντιάλ 2018 που φέτος διοργανώνεται στη Ρωσία.

Η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα Ρωσσία, καταλαμβάνοντας πάνω από το 1/8 κατοικήσιμης γης, στον πλανήτη καταφέρνει για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού η διοργάνωση να πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε δύο ηπείρους στην Ευρώπη και την Ασία! 

Η σημαντική πρωτιά όμως είναι η εφαρμογή του νέου συστήματος υποβοήθησης της διαιτησίας με την τεχνολογία του video assistant referee VAR που τέθηκε σε λειτουργία με το σφύριγμα της έναρξης του αγώνα της πρεμιέρας με την οικοδέσποινα Ρωσσία εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.


Τι είναι το VAR με απλά λόγια

Σε πλήρη εφαρμογή, πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο, το Video Assistant Referee (VAR) τέθηκε σήμερα σε παγκόςμια πρώτη! Κάτι πρωτόγνωρο για το μέσο θεατή, που αρχικά μπορεί να του γεννήσει πολλές απορίες.

Πότε όμως θα χρησιμοποιείται το VAR;
3 περιπτώσεις (συν μία διαχείρισης) έχουν αναγνωριστεί ως βασικές στην εξέλιξη ενός αγώνα. Αυτές είναι:
1) Επίτευξη τέρματος. Επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει παράβαση πριν από ένα γκολ κι αυτό δεν θα πρέπει να μετρήσει. Όταν μπαίνει η μπάλα στα δίχτυα το παιχνίδι, έτσι κι αλλιώς, σταματά, οπότε δεν υπάρχει επίπτωση στον αγώνα.
2) Αποφάσεις για πέναλτι. Επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρα λανθασμένη απόφαση στον καταλογισμό ή μη ενός πέναλτι.
3) Απευθείας κόκκινη κάρτα (δηλαδή όχι με 2η κίτρινη κάρτα). Επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρα λανθασμένη απόφαση αναφορικά με την απευθείας αποβολή ή μη ενός παίκτη.

Ακόμη στην ταυτοποίηση παραβάτη παίκτη. Παροχή βοήθειας ώστε να παρατηρείται ή να αποβάλλεται ο παραβάτης παίκτης κι όχι οποιοσδήποτε άλλος.

Πως θα δουλεύει το VAR;
Βήμα 1ο
Όταν συμβεί κάποιο γεγονός από τα παραπάνω κι ο Διαιτητής πάρει μια απόφαση, επικοινωνεί με το VAR ή το VAR με τον Διαιτητή, ότι η απόφαση αυτή χρειάζεται επανεξέταση.
Βήμα 2ο
Ενημέρωση από το VAR προς τον Διαιτητή για το τι φαίνεται στο video.
Βήμα 3ο
Ο Διαιτητής αποφασίζει αν θα δει το video σε οθόνη στο γήπεδο, πριν πάρει την κατάλληλη απόφαση (κάνοντας το αντίστοιχο σήμα, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω) ή αν θα δεχθεί την πληροφορία που δόθηκε από το VAR και αποφασίσει.

5 ουσιώδη γεγονότα που δεν γνωρίζουμε για το VAR
Μια ομάδα VAR θα υποστηρίζει τους αξιωματούχους του αγώνα (διαιτητική ομάδα) και στους 64 αγώνες του Μουντιάλ της Ρωσίας.
Η ομάδα του VAR θα είναι σε μια κεντρική αίθουσα λειτουργίας στην Μόσχα.
Θα έχει πρόσβαση σε όλες τις κάμερες που καλύπτουν τον αγώνα, καθώς και σε 2 κάμερες που θα καλύπτουν μόνο το offside.
Η ομάδα του VAR δεν θα παίρνει αποφάσεις, αλλά, μόνο, θα υποστηρίζει τον Διαιτητή στην διαδικασία λήψης της. Η τελική απόφαση, σε κάθε περίπτωση, θα είναι του Διαιτητή.
Οι φίλαθλοι θα ενημερώνονται ότι χρησιμοποιείται το VAR από τους εκφωνητές και τους σχολιαστές, καθώς κι από τα σήματα του Διαιτητή.

Καινοτομία και από την ΕΡΤ με Virtual Reality στα γήπεδα

Η ΕΡΤ πρωτοπορεί στην ανάπτυξη υβριδικής τεχνολογίας εφαρμόζοντας περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας στο Μουντιάλ 2018. Ο θεατής έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί με Virtual Reality) σε όλους τους αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου με:
- Δυνατότητα επιλογής γωνίας θέασης σε πραγματικό χρόνο, από 5 κάμερες στη ζωντανή μετάδοση και έως 16 κάμερες στα highlights των αγώνων
- Ζωντανή μετάδοση όλων των αγώνων σε πλάνο 180o
- Στατιστικά στοιχεία, γραφικά και χρήσιμες πληροφορίες για κάθε αγώνα, σε πραγματικό χρόνο
- Θέαση video 360o, παραγωγής FIFA, από τα backstage των αγώνων και περιήγηση στις πόλεις διεξαγωγής τους


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.