Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 13:55

"Κλείδωσε" η ανάθεση σε ιδιώτη του δημοτικού οδοφωτισμού


ledodofwtismos

Καμία απολύτως εξήγηση δεν έδωσε τελικά ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο για την επιλογή του να χαρίσει σε ιδιώτες μέρος των δημοτικών τελών που πληρώνονται στο λογαριασμό της ΔΕΗ από τους δημότες.

Ο λογαριασμός είναι 11 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 12 χρόνια στους κατοίκους Παπάγου και Χολαργού.

Αν και είχε βγάλει σειρά ανακοινώσεων ο Δήμαρχος ότι θα ξαναφέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά τις καταγγελίες της Δημοτικής Παράταξης 8Προτάσεις. Αν και ο κ. Τίγκας είχε επίσης ανακοινώσει ότι παραπλανήθηκε από μια fake μελέτη. Αν και το ίδιο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τον είχε διαψεύσει με επιστολή του. Αν και είχε κάνει λόγο για κατασκευασμένα δημοσιεύματα, παραδέχτηκε  ότι τα νούμερα της μελέτης βασίζονταν σε λάθος στοιχεία σημειώνοντας ότι την άλλαξαν. 

Εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι και ο ίδιος δεν ήξερε και πολύ καλά την σύμβαση που ετοιμάζεται να υπογράψει. Νόμιζε ότι εξασφαλίζει εξοικονόμηση 72% ενώ η σύμβαση γράφει 50%, όπως ειπώθηκε και από τον κ. Ζήκα. Νόμιζε ότι είχαν υπολογίσει ελάχιστη έκπτωση 25% ενώ όπως τον διόρθωσε ο υπεύθυνος της Τεχνικής Υπηρεσίας είναι 30%. Μπέρδεψε τα ανταποδοτικά με τα υπόλοιπα έργα του προϋπολογισμού. Παρουσίασε 16 εκατομμύρια κατανάλωση ενώ η μελέτη την υπολογίζει σε 14 εκ περίπου για τον εξοπλισμό που θα αλλάξει κ.λπ.

Και βέβαια δεν μπόρεσε σε καμία περίπτωση να εξηγήσει γιατί αφού η κατανάλωση στα led θα πέσει στα 4 εκατομμύρια ευρώ οι δημότες θα πληρώσουν 11.

Για άλλη μια φορά ο Δήμαρχος προσπάθησε να πείσει ότι δεν πρόκειται για δανεισμό, αλλά μάλλον πολύ δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι κάποιος ιδιώτης θα χαρίσει στο δήμο 3 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχει όφελος.

Πολύ σκοτεινή στιγμή του Δημοτικού Συμβουλίου και πολύ επιπόλαια προσέγγιση για μια απόφαση που χρεώνει τους δημότες με 11 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 12 χρόνια.

Τα νούμερα δυστυχώς είναι πολύ απλά και αμείλικτα.

Με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων οι δημότες θα πλήρωναν 2,2 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του έργου, 800.000 ευρώ για τόκους και 7 εκατομμύρια ευρώ τέλη στην κατανάλωση.

Με την πρόταση του Δημάρχου οι δημότες θα πληρώσουν 7 εκατομμύρια ευρώ στην κατανάλωση και 8,5 εκατομμύρια στον ανάδοχο.

Ο κ. Αποστολόπουλος σημείωσε ότι με τα μαθηματικά που γνωρίζει εκείνος η χρηματοδότηση από ιδιώτη είναι συμφερότερη. Με την κοινή μαθηματική λογική όμως, το 10 είναι μικρότερο του 15,5!

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.