Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 03:07

Διασχίζοντας την Σπάρτης στον Άνω Χολαργό με... κανό!


spartisnera

Στον μικρό στενό πεζόδρομο της οδού Σπάρτης στον Άνω Χολαργό το φαινόμενο συγκέντρωσης νερών είναι σχεδόν καθημερινό. Φωτό με λιμνάζουσες λάσπες απέστειλε η αναγνώστρια και κάτοικος της οδού Τ.Β. όπου ο καθένας μπορεί να διακρίνει τον κίνδυνο για ατυχήματα που ελλοχεύει αλλά και τις κακές συνθήκες υγιεινής που δημιουργούνται στη συγκεκριμένη γειτονιά.

Σύμφωνα με την Τ.Β. "από κακοτεχνίες η ρήση των νερών από Κυκλάδων πέφτει στην Σπάρτης. Τον χειμώνα πλημμύρίζουμε από τα νερά της βροχής. Αν κάποιος στην Κυκλάδων ρίξει νερά όπως τώρα όπου η ΕΥΔΑΠ στον παράλληλο δρόμο έκανε έργα τότε πάλι το πρόβλημα το έχουμε εμείς, μπροστά στην πόρτα μας. Η Σπάρτης ήταν κάποτε ιδιωτικός δρόμος. Μετά έγινε, όπως έγινε πεζόδρομος. Είναι κακοφτιαγμένος, στενός, με λάθος ρήση με αποτέλεσμα τις μέρες που λιμνάζουν για όποιο λόγο τα νερά να μη μπορούμε καν να βγούμε από το σπίτι μας.
Ο Δήμος είναι ενήμερος από πολύ παλιά αλλά απλά αδιαφορεί γιατί προφανώς εδώ οι ψήφοι είναι ελάχιστες...".

Ποιός είναι υπεύθυνος για την συντήρηση των δρόμων;

Οι υπηρεσίες των Περιφερειών και των δήμων είναι αρμόδιες από το νόμο για τη συντήρηση των οδών ευθύνης τους και έχουν την αρμοδιότητα για την διασφάλιση και την επίβλεψη της απρόσκοπτης και ασφαλούς διεξαγωγής της κυκλοφορίας στις οδούς ευθύνης τους και την αποφυγή δημιουργίας κινδύνων ή ζημιών από τη δημόσια κυκλοφορία, σε τρίτα πρόσωπα ή σε έννομα αγαθά. Οι οδοί κατατάσσονται σε Εθνικές, Επαρχιακές και Δημοτικές, ανάλογα με τη λειτουργία και τη σπουδαιότητα τους, για τον καθορισμό των υπηρεσιών οι οποίες είναι αρμόδιες για τη συντήρηση τους (ΦΕΚ 270/ΑΑΠ/10.06.2009).

Τί προβλέπεται για τον έλεγχο και συντήρηση βλαβών σε δρόμους;

Η αρμόδια προς συντήρηση της οδού υπηρεσία υποχρεούται να πραγματοποιήσει με όργανα της αυτοψία της βλάβης μέσα σε 2 εργάσιμες ημέρες αφότου λάβει με οποιονδήποτε τρόπο γνώση αυτής και να συντάξει συνοπτική έκθεση περί της έκτασης και του είδους της και της ύπαρξης ή μη ανάγκης άμεσης αντιμετώπισης. Εφόσον κατά την αυτοψία διαπιστωθεί επικινδυνότητα της βλάβης για την οδική ασφάλεια, λαμβάνονται άμεσα από τους διενεργούντες την αυτοψία τα απαραίτητα μέτρα για την προσωρινή της αποκατάσταση, εφόσον αυτή είναι δυνατή, άλλως για την οριοθέτηση και την κατάλληλη σήμανση της, προς αποφυγή ατυχημάτων.

Η αποκατάσταση των βλαβών που κρίνονται επικίνδυνες για την οδική ασφάλεια ολοκληρώνεται υποχρεωτικά εντός δέκα (10) ήμερων από τη διενέργεια της αυτοψίας. Η μη τήρηση των υποχρεώσεων με υπαιτιότητα των αρμόδιων οργάνων συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

Τέλος, οι αρμόδιες για τη συντήρηση των οδών υπηρεσίες υποχρεούνται να ελέγχουν, τουλάχιστον ανά δεκαπενθήμερο, τις οδούς της αρμοδιότητος τους, για τη διαπίστωση βλαβών του οδοστρώματος και των λοιπών στοιχείων ασφαλείας της οδού και να καταγράφουν τα ευρήματα σε ειδικό βιβλίο, που τηρείται με ευθύνη του Προϊσταμένου τους. Τα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας υποχρεούνται να ειδοποιούν αμέσως και εγγράφως τις αρμόδιες για τη συντήρηση των οδών υπηρεσίες, για την ύπαρξη βλαβών του οδοστρώματος και των στοιχείων ασφαλείας των οδών που υποπίπτουν στην αντίληψη τους και εκθέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών της οδού.


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.