Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 16:12

Μπόρες και καταιγίδες όλη την εβδομάδα!


kataigida

Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Οι ξαφνικές μπόρες και καταιγίδες, είναι ένα από τα στοιχεία του καιρού που συχνά εμφανίζονται κατά την διάρκεια του Μαΐου στην χώρα μας και οφείλονται στην επικράτηση ασταθών αερίων μαζών πάνω από την ξηρά η οποία θερμαίνεται έντονα από την ηλιακή ακτινοβολία. Η θέρμανση του εδάφους κατά την διάρκεια των μεσημεριανών ωρών, έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ανοδικών ρευμάτων, τα οποία όταν υπάρχει αρκετή υγρασία και αστάθεια (δηλαδή συνθήκες που ευνοούν την περαιτέρω ενίσχυση των ανοδικών κινήσεων), δημιουργούν νεφώσεις μεγάλης κατακόρυφης ανάπτυξης, ικανές να δημιουργήσουν ξαφνικές μπόρες και καταιγίδες.

Οι ασταθείς συνθήκες, που κυριάρχησαν κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σε συνδυασμό με την διέλευση μίας ατμοσφαιρικής διαταραχής, ευνόησαν την εκδήλωση καταιγίδων στην περιοχή μας οι οποίες συνοδεύτηκαν από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και, κατά διαστήματα, ραγδαία βροχόπτωση, το συνολικό ύψος της οποίας ανήλθε περίπου σε 40mm - ύψος βροχής το οποίο αντιστοιχεί σε 40 τόνους νερό ανά στρέμμα.

Η αστάθεια προβλέπεται να διατηρηθεί κατά την διάρκεια της νέας εβδομάδας, ευνοώντας την ανάπτυξη νεφώσεων κυρίως κατά την διάρκεια των μεσημεριανών και απογευματινών ωρών, οπότε και υπάρχει ενδεχόμενο εκδήλωσης τοπικών βροχών - καταιγίδων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι συνθήκες προβλέπεται να είναι πιο ευνοϊκές για την εκδήλωση καταιγίδας, κατά τις απογευματινές ώρες της Τρίτης, της Πέμπτης και της Παρασκευής. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως τα φαινόμενα στις περισσότερες περιπτώσεις θα έχουν περιορισμένη διάρκεια, ενώ θα υπάρχουν και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια κυρίως κατά τις πρωινές ώρες.
Παράλληλα, η θερμοκρασία, προβλέπεται να κυμανθεί κοντά στα "φυσιολογικά" για την εποχή επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές κοντά στους 22 °C - 25 °C και τις νύχτες να είναι αρκετά δροσερές και υγρές, με την θερμοκρασία να πέφτει κοντά στους 15 °C .
Οι ασταθείς συνθήκες, αναμένεται να διατηρηθούν και το Σαββατοκύριακο οπότε και διατηρείται η πιθανότητα εκδήλωσης παροδικών βροχών/καταιγίδων.

Καλή εβδομάδα!!!

*Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής-προγνώστης καιρού / Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr - Ιδιοκτήτης μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.