Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Υπερπανσέληνος και ο ανοιξιάτικος καιρός της εβδομάδας

on .

selini

Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Νέο ρεκόρ κατέγραψε ο μετεωρολογικός μας σταθμός, την περασμένη Τετάρτη, λίγες μόνο ημέρες μετά το προηγούμενο, αυτή την φορά με βορειοανατολικό άνεμο. Λίγο μετά τις 12μμ, το ανεμόμετρο κατέγραψε μέγιστη ένταση ριπής ανέμου 117km/h, ενώ κατά την διάρκεια της ημέρας, κατεγράφησαν πολλές ριπές με ένταση μεγαλύτερη των 100km/h. Επίσης, την ίδια ημέρα σημειώθηκε, παροδικά, η πρώτη ασθενής χιονόπτωση, της χρονιάς, παρουσία έντονης ηλιοφάνειας.

Κατά τα άλλα, το Τριώδιο άνοιξε την Κυριακή και η πρώτη εβδομάδα της αποκριάς, προβλέπεται να κυλήσει με "ανοιξιάτικες" συνθήκες. Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, οι άνεμοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά, για τα δεδομένα της εποχής επίπεδα, ξεπερνώντας, τους 15°C σε καθημερινή βάση.

Κατά την διάρκεια της νύχτας, ωστόσο, η θερμοκρασία θα πέφτει σημαντικά προσεγγίζοντας, τις πρωινές ώρες, τους 5°C, περίπου. Επίσης, καθ'όλη την διάρκεια της νέας εβδομάδας, η υγρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, ευνοώντας την ανάπτυξη αχλύος (θολούρας) και τοπικών ομιχλών, κυρίως γύρω από τα πάρκα της περιοχής.

Επίσης, οι συνθήκες είναι αρκετά ευνοϊκές για την ανάπτυξη "νέφους" και την εκδήλωση αιθαλομίχλης κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως ο Παπάγος και ο Χολαργός, λόγω της θέσης τους στους πρόποδες του Υμηττού και της κλίσης του εδάφους, δέχονται συχνά την εύνοια της "αύρας" του Υμηττού, η οποία καθαρίζει την ατμόσφαιρα και διώχνει την ατμοσφαιρική ρύπανση προς τα ενδότερα τμήματα του λεκανοπεδίου.

Μεταβολή του καιρού, προβλέπεται από το απόγευμα της Παρασκευής και, κυρίως, το Σαββατοκύριακο, με αυξημένη συννεφιά, παροδικές βροχές, ενισχυμένους ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας.

Μην ξεχάσετε πως την Τετάρτη, θα λάβει χώρα ένα σπάνιο αστρονομικό γεγονός, καθώς θα συνδυαστεί, η "υπερπανσέληνος" η οποία θα είναι κατά 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μία συνηθισμένη πανσέληνο, με έκλειψη σελήνης, γεγονός το οποίο εμφανίζεται περίπου κάθε 150 χρόνια. Οι μετεωρολογικές συνθήκες προβλέπονται ευνοϊκές ώστε το σεληνόφως να κυριαρχήσει, δίνοντας έναν "μαγικό" τόνο στην περιοχή μας.


*Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr
Ιδιοκτήτης μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου.