Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Αμετανόητος ο Δήμαρχος, προχώρησε στο νέο χαράτσι!

on .

apostolo

Αμετανόητος ο Δήμαρχος για την επιβολή του νέου χαρατσιού που ήδη από 1η Ιανουαρίου προστίθεται στους
λογαριασμούς της ΔΕΗ των Χολαργιωτών και Παπαγιωτών. Και παρότι δόθηκε μία ακόμη ευκαιρία δεύτερης
σκέψης με το αίτημα ανάκλησης της απόφασης, γονέων-δημοτών που συζητήθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο ίδιος απευθυνόμενος στην παράταξη του είπε:"Η δική μας η παράταξη πήρε μία απόφαση για μία μικρή αύξηση, για να ενισχύσουμε με αυτό τον τρόπο τα σχολεία, και θα τα ενισχύσουμε. Και προτείνω σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους να παραμείνουν και να μην δεχθούν την ανάκληση της απόφασης".

Έτσι οι Δ. Οικονόμου, Χ. Παρίση, Α. Αυγουρόπουλος, Ε. Βεντουζά - Παπανικολάου, Α.-Μ. Τσικρικώνη, Δ. Ρουφογάλη, Α.Σουρανή, Γ. Αρβανίτη, Γ. Τσουροπλής, Μ. Δημητριάδου, Β. Μπουφούνου, Β. Σιαμάνης, Ι. Σκουτέρης, Α.Χαρακτινιώτης Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης Αποστολόπουλου δήλωσαν με την ψήφο τους αμετανόητοι, και ενέμειναν στην αρχική τους απόφαση για την επιβολή αύξησης κατά 15% στον ΦΗΧ, δημιουργώντας έτσι ένα νέο χαράτσι για όλους τους ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων χώρων Παπάγου και Χολαργού.

Νέο χαράτσι όσο "...ένα πακέτο τσιγάρα για κάθε οικογένεια"

Μαζί τους συντάχθηκαν και ο κ. ΝΚουτάκης ο οποίος μάλιστα υπερθεμάτισε ότι τα χρήματα που θα καταβάλουν μέσω του νέου φόρου οι δημότες είναι ελάχιστα, "ένα πακέτο τσιγάρα στην κάθε οικογένεια", όπως χαρακτηριστικά είπε, και δεν καταλάβαινε γιατί γινόταν όλη αυτή η συζήτηση. Ακόμη κατά του αιτήματος των γονέων ψήφισε η κα Α. Φασούλη, και ο κ. Δ. Τούτουζας, ο οποίος εξέπληξε όλους αφού στην αρχική συζήτηση δεν είχε υπερψηφήσει την επιβολή του φόρου.

Ιδεολογικά παραπατήματα και άλλα τέτοια...

Αρνητικά σχόλια εισέπραξε από το κοινό των γονέων που παραβρέθηκαν, η τοποθέτηση της κας Χ. Πολυκαλά. "Θεωρώ ότι τα 4€ –και πραγματικά το λέω, μην το βάζουμε σε ιδεολογικό επίπεδο– τα 4 € δεν είναι για κανέναν δύσκολο. Γιατί δεν τα πληρώνουν μόνο οι άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά έχουν δυσκολία, τα πληρώνουν όλοι, και αυτοί που έχουν παιδιά και αυτοί που δεν έχουν παιδιά, και αυτοί που μπορούν. Εάν κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν, εντάξει, νομίζω ότι αυτό μπορεί να λυθεί. Όπως έχουμε βάλει για τα τέλη μείωση και έχουμε πει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι ξέρω γω οικογένειες οι οποίες δεν μπορούν, και εκεί να παρθεί μια μέριμνα". Με αυτά τα ολίγα και χωρίς όμως να εξηγεί για ποιά μέριμνα μιλά, χωρίς να προτείνει στο Σώμα τη μέριμνα που φαντάζεται, η κα Πολυκαλά, προφανώς σε μία στιγμή αναζήτησης του χαμένου ιδεολογικού της στίγματος, απλά τοποθετήθηκε και αποχώρησε χωρίς καν να συμμετάσχει στην ψηφοφορία.

Ο πολιτικός άνδρας που ξεχώρισε

Σε μία κορυφαία στιγμή της πολιτικής του διαδρομής βρέθηκε ο Γιώργος Ρεμούνδος. Ο κ. Ρεμούνδος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε αρχικά υπερψηφίσει την επιβολή της αύξησης του Φ.Η.Χ.
Ωστόσο, βλέποντας ότι το αίτημα κατάργησης έρχεται κατευθείαν από τη βάση των γονέων, έκανε στροφή 180ο εκπλίσσοντας θετικά το ακροατήριο με την τοποθέτηση του, δείχνοντας το πολιτικό του ανάστημα. Ο κ. Ρεμούνδος εξήγησε ότι θεωρούσε πως η Διοίκηση θα αξιοποιούσε το τρυκ με τη μείωση και μετά αύξηση του φόρου ώστε τελικά οι δημότες να πληρώνουν ότι πλήρωναν. Συμπλέοντας με την επιχειρηματολογία των δημοτών προχώρησε πιο πέρα την κουβέντα και κατέθεσε πρόταση κατάργησης του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων και καταγραφή (από τον Δήμο) με συζήτηση σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, σχεδίου κάλυψης όλων των αναγκών στα σχολεία. Την πρόταση του υπερψήφισαν οι Τίγκας, Ζήκας, Κουγιουμτζόπουλος και Στάππας.

Τίγκας, Ζήκας, Κουγιουμτζόπουλος σταθερά κατά του νέου χαρατσιού

Και οι τρείς επικεφαλής υπερψήφισαν το αίτημα των γονέων. Και οι τρεις άλλωστε είχαν αρχικά καταψηφίσει την επιβολή της αύξησης του νέου φόρου. Και οι τρεις αναφέρθηκαν στα τεράστια αποθεματικά του Δήμου που τελικά είναι θέμα πολιτικής επιλογής η άρνηση να δοθούν κονδύλια στα σχολεία από τα ήδη λιμνάζοντα χρήματα. Και οι τρεις ανέφεραν τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια είσπραξης του φόρου, που δεν έχουν τεθεί.

Ο κ. Κουγιουμτζόπουλος ωστόσο ανέλυσε τη σκέψη του, πως το ποσό που θα συγκεντρωθεί δεν θα πάει ουσιαστικά στα σχολεία, εξηγώντας: "...Αυτός ο φόρος δεν θα πάει για τα σχολεία. Και είναι πολύ απλό το γιατί. Όταν έχεις περίσσευμα 11 εκ., ... δεν έχεις λοιπόν κανένα δικαίωμα να επιβάλεις νέους φόρους. Και είναι νομίζω πάρα πολύ κατανοητό. Όταν έχεις 1 εκ. και θες να ξοδέψεις για να αγοράσεις κάτι αξίας 1.000 €, και ψάχνεις πρώτα να βρεις από πού θα βρεις αυτά τα 1.000 €, αυτό δεν το κάνεις για να αγοράσεις το αντικείμενο που θέλεις, αυτό το κάνεις για να ξαναέχεις το 1 εκατομμύριο € απόθεμα. Είναι πασιφανές, είναι λογικότατο αυτό. Άρα εδώ δεν ψάχνουμε να φορολογήσουμε τους πολίτες για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τις δαπάνες μας, όπως ορίζει ο νόμος και δίνει τη δυνατότητα επιβολής φορολογίας στους Δήμους, αλλά ψάχνουμε να αντικαταστήσουμε αυτά τα χρήματα για να κρατήσουμε το πλεόνασμά μας σταθερό. Δεν μπορεί, λοιπόν, να χρωστάς 5 εκατομμύρια € (είναι στην πραγματικότητα) και άλλα 5,5 εκατομμύρια της Αττικής Οδού, να τα χρωστάς σε υπηρεσίες και έργα και υποδομές και αγαθά στους πολίτες, και να τους επιβάλεις όχι 75.000 €, 1 € φόρο. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό".

Αχ αυτοί οι γονείς...

Για άλλη μια φορά εμφανίστηκε δημοσίως η Ένωση Γονέων εκπροσωπούμενη από την Πρόεδρο κα Ξανθάκη να μη στηρίζει αίτημα προερχόμενο από γονείς επιβεβαιώνοντας έτσι ότι δεν εκφράζει τη βάση των γονέων. Όπως άλλωστε δήλωσε και η εκπρόσωπος των αιτούντων γονέων κα Ζίνα Μπέκα, η πρωτοβουλία των γονέων να συγκεντρώσουν υπογραφές αρχικά ήθελε να καταδείξει ότι δεν είναι όλοι οι γονείς ικανοποιημένοι με την επιβολή του νέου χαρατσιού, όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει η κα Ξανθάκη στην πρώτη συζήτηση.

Η κα Μπέκα ανέπτυξε την επιχειρηματολογία που υπήρχε και στην επιστολή για την κοστοβόρα πλέον δημόσια παιδεία που οι γονείς βάζουν μονίμως το χέρι στην τσέπη ενώ όλα θα έπρεπε να καλύπτονται από κρατικές πηγές. Αναφέρθηκε στα μεγάλα ταμειακά αποθεματικά του Δήμου όπου το ποσό των 80.000 ευρώ που θα συγκεντρωθεί από όλους τους ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων χώρων είναι αμελητέο μπροστά στα 11 εκ. ευρώ που υπάρχουν στο ταμείο του Δήμου και η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να διαθέσει από αυτά για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.
Η κα Μπέκα κλείνοντας την τοποθέτηση της απάντησε στην ευθεία βολή που δέχθηκε από τον κ. Τράκα ότι οι γονείς υποκρίνονται και κάνουν αντιπολίτευση, λέγοντας: "Δεν είναι ούτε υποκρισία, ούτε αντιπολίτευση, είναι διάλογος. Και είναι και η ουσία και το βάθος της δημοκρατίας".