Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Κλιμακώνει τις δράσεις του ο "ΠΕΡΙΚΛΗΣ" για τις κακοτεχνίες στο 1ο Νηπιαγωγείο Χολαργού

on .

proavlionipfeidiou

Σε συνάντηση που ζήτησε με το Δήμαρχο Η. Αποστολόπουλο και την Αντιδήμαρχο Τεχνικών Εργων Τ. Αρβανίτη έθεσε το θέμα των κακοτεχνιών του νεόδμητου 1ου Νηπιαγωγείου Χολαργού αντιπροσωπεία του Συλλόγου "ΠΕΡΙΚΛΗΣ". Ενώ το ίδιο θέμα έθεσε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας ο Αντιπρόεδρος του "ΠΕΡΙΚΛΗ" Ν. Παπασπύρου.

Ο κ. Παπασπύρου αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στις κακοτεχνίες του συγκεκριμένου νέου κτιρίου, παρουσίασε ως κατεπείγουσα την ανάγκη αποκατάστασης των όποιων προβλημάτων αφού η οριστική παραλαβή του έργου θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο και από τότε μόνος υπεύθυνος θα είναι ο ίδιος ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού. Πρότεινε τέλος στο Δήμαρχο να ακολουθήσει το Σύλλογο των Εκπαιδευτικών στη συνάντηση που θα επιδιώξουν με το Υπουργείο Υποδομών.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι έχουν γίνει επανηλειμένες οχλήσεις από μεριάς του στις Κτυριακές Υποδομές αλλά δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση για συνάντηση με τον ίδιο. Δεσμεύτηκε ωστόσο ότι είτε ο ίδιος, είτε η Αντιδήμαρχος Παιδείας θα παραστούν στο ραντεβού που θα εξασφαλήσει ο Σύλλογος ΠΕΡΙΚΛΗΣ.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α'βάθμιας εκπαίδευσης προχώρησε χθες 12 Νοεμβρίου σε αίτημα προς το Υπουργείο Μεταφορών αναφέροντας δύο σημαντικούς λόγους:
1. Η συγκεκριμένη σχολική μονάδα, στο νεόδμητο κτίριο, βρίσκεται ήδη σε λειτουργία και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας των νηπίων και λειτουργίας του σχολείου.
2. Οι αναγκαίες επιδιορθώσεις πρέπει να απαιτηθούν από το εποπτεύον υπουργείο πριν από την οριστική παράδοση του σχολικού κτιρίου έτσι ώστε να επιβαρύνουν τον φορέα υλοποίησης και την ανάδοχο εταιρεία.

tabelanipfeidiou
Ταυτόχρονα, την ίδια μέρα, εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση για την κατάσταση του νεόδμητου σχολείου:
ΘΕΜΑ: «Σοβαρά προβλήματα στο νεόδμητο κτίριο του 1ου Νηπιαγωγείου Χολαργού»
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Όλοι γνωρίζουμε τα σοβαρά προβλήματα κτιριακών υποδομών που αντιμετωπίζουν τα νηπιαγωγεία μας καθώς ένας σημαντικός αριθμός τμημάτων στεγάζονται σε κτίρια και αίθουσες ακατάλληλες για την ασφάλεια και την εκπαίδευση των παιδιών της νηπιακής ηλικίας (4-6) ετών χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές, έτσι όπως αυτές ορίζονται από τους σχετικούς κανονισμούς.

Γνωρίζουμε επίσης τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για την κατασκευή νέων
Νηπιαγωγείων για τη φοίτηση όλων των παιδιών, νηπίων και προνηπίων στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.
Η ανέγερση του νέου κτιρίου όπου στεγάστηκε το 1ο Νηπιαγωγείο Χολαργού και
βρίσκεται ήδη σε λειτουργία αποτελεί σημαντικό βήμα για την εξυπηρέτηση της φοίτησης των νηπίων της περιοχής και μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις κατασκευής νέων σχολικών κτιρίων στη μνημονιακή εποχή.
Ωστόσο το νέο κτίριο του 1ου Νηπιαγωγείου Χολαργού παρουσιάζει μια σειρά σοβαρών κτιριακών προβλημάτων που επηρεάζουν αρνητικά την ασφάλεια των νηπίων και τη λειτουργία της σχολικής μονάδας.

Συγκεκριμένα αναφέρουμε ορισμένα από αυτά:
1) Ο αύλειος χώρος παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις, λάθη κατασκευής, αλλά και διαμόρφωσης που καθιστούν επικίνδυνη τη χρήση του για την ασφάλεια των νηπίων.
2) Δεν έχει προβλεφθεί η κατασκευή ράμπας ΑΜΕΑ στην είσοδο του Νηπιαγωγείου.
3) Μικρές αίθουσες διδασκαλίας, με μειωμένη δυνατότητα λειτουργικής αξιοποίησης του χώρου για την εκπαιδευτική διαδικασία και την ασφαλή δράση των νηπίων, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με αρνητικές συνθήκες ακουστικής του χώρου, ακόμα και έλλειψη κλιμακοστασίου που να συνδέει το υπόγειο του κτιρίου με το ισόγειο στο οποίο φτάνει εσωτερικά μόνο το ασανσέρ.

Ο αρμόδιος φορέας ανέγερσης του κτιρίου είναι η ΚΤ.ΥΠ Α.Ε. που διαδέχτηκε τον ΟΣΚ μετά την κατάργησή του, με προϋπολογισμό 1.350.000 ευρώ και ανάδοχο την κατασκευαστική εταιρεία ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΑΤΕ. Το έργο, σύμφωνα με τη νομοθεσία, εποπτεύεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Η κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και η εκχώρηση της ανέγερσης των δημόσιων κτιρίων, μεταξύ αυτών και των σχολικών κτιρίων, στην ΚΤ.ΥΠ. Α..Ε., η οποία
λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. έχει ως αποτέλεσμα δημόσια έργα με υψηλό κόστος, όπως το νεόδμητο κτίριο του 1ου Νηπιαγωγείου Χολαργού να «θυσιάζονται» στο βωμό της κερδοφορίας του ιδιωτικού κεφαλαίου εις βάρος της καλής και ασφαλούς λειτουργίας που εξυπηρετεί τις ανάγκες και την ασφάλεια των μικρών μαθητών.
Η οριστική παράδοση του κτιρίου θα γίνει στις αρχές του 2018 καθώς από τον Οκτώβριο του 2016 οπότε άρχισε να λειτουργεί το Νηπιαγωγείο, η χρήση του κτιρίου βρίσκεται σε δοκιμαστική περίοδο προκειμένου να εντοπιστούν ενδεχόμενα προβλήματα και δυσλειτουργίες.
Οι εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου έχουν ενημερώσει για το θέμα, τόσο τη Δημοτική Αρχή, όσο και τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας.

Ο Σύλλογός μας έθεσε το θέμα στη Δημοτική Αρχή τόσο σε συνάντηση του Προέδρου με τον Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων όσο και δια του εκπροσώπου του στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.
Οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού μας ενημέρωσαν για τις προσπάθειες επικοινωνίας τους με την ΚΤ.ΥΠ. καθώς η ευθύνη αποκατάστασης των κατασκευαστικών και λειτουργικών προβλημάτων βαρύνει την ΚΤ.ΥΠ. μέχρι την οριστική παράδοση του κτιρίου, προσπάθειες οι οποίες ωστόσο απέβησαν άκαρπες με ευθύνη της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.

Επισημαίνεται ότι μετά την οριστική παράδοση, η ευθύνη της συντήρησης του
κτιρίου θα περάσει στο Δήμο, με αποτέλεσμα να χρεωθούν οι ήδη βαριά φορολογούμενοι πολίτες, δημότες του Δήμου Παπάγου - Χολαργού την επιδιόρθωση των κατασκευαστικών λαθών.

Ο Σύλλογος μας «Ο Περικλής» αποφάσισε να κλιμακώσει τις ενέργειές του ζητώντας συνάντηση με τα αρμόδια Υπουργεία Υποδομών-Μεταφορών και Παιδείας. Ο Δήμαρχος κ. Αποστολόπουλος, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου μας δεσμεύτηκε να συμμετέχει και η Δημοτική Αρχή.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι δεν έχει γίνει η οριστική παράδοση του κτιρίου ο σύλλογός μας «Ο Περικλής» θα απαιτήσει:
1. Να αναζητηθούν οι ευθύνες για τις κακοτεχνίες στην κατασκευή του σχολικού κτιρίου.
2. Οι αναγκαίες επιδιορθώσεις να πραγματοποιηθούν με επιβάρυνση του φορέα
υλοποίησης και της αναδόχου εταιρίας.

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Σωτήρης Γεωργόπουλος Γιαννούλα Μούρκου