Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

To κίνημα "Movember" σήμερα στο Δημαρχείο Χολαργού

on .

movemberlogo


Η ΑΚΟΣ και φέτος γιορτάζει τον Movember αυτή τη φορά στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με την οποία καλεί τους άνδρες να θέσουν ως προτεραιότητα την προάσπιση της υγείας τους.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στις 18.00 στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Δημαρχείου Παπάγου/ Χολαργού (Περικλέους 55, Χολαργός) με ομιλητές:
Δρ. Δέσποινα Κατσώχη –ογκολόγος/ακτινοθεραπευτής και Πρόεδρος της ΑΚΟΣ.
«Movember: Ένα κίνημα γένους αρσενικού».
Δρ. Κωνσταντίνος Ντούμας, Χειρουργός Ουρολόγος/ Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών.
«Προστάτευσε τον προστάτη σου».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα δοθεί και το εναρκτήριο λάκτισμα του συλλόγου «Προασπίζω».

Movember… γιατί η πρόληψη αφορά και τους άνδρες!

Το παγκόσμιο κίνημα του Movember -συνδυασμός της λέξης μουστάκι (moustache) και Νοέμβριος (November) - απλώνει χρόνο με το χρόνο τις ρίζες του, με τους άνδρες να αφήνουν μουστάκι, ως υπενθύμιση του ότι η πρόληψη για την καταπολέμηση του καρκίνου, αφορά και τους ίδιους και όχι μόνο τις συντρόφους τους.

Ο καρκίνος του προστάτη, είναι ο συχνότερος καρκίνος των ανδρών στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου τους από νεοπλασίες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ένας στους έξι άνδρες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του προστάτη ενώ τα 2/3 των ασθενών είναι κατά την διάγνωση από 45 έως 75 ετών.

Οι άνδρες πρέπει να εγκαταλείψουν την απροθυμία τους να επισκεφτούν τον ουρολόγο αλλά και την αποστροφή τους για την δακτυλική εξέταση. Και αυτό γιατί στα αρχικά στάδια ο καρκίνος του προστάτη δεν εκδηλώνει ιδιαίτερα συμπτώματα, οπότε ο προληπτικός έλεγχος είναι καθοριστικός στην αντιμετώπισή του. Μόνο σε προχωρημένα στάδια εμφανίζονται διαταραχές της ούρησης ή συμπτώματα που οφείλονται σε μεταστάσεις (π.χ οστικός πόνος).
Το PSA είναι πλέον εξέταση ρουτίνας. Σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθά στη σταδιοποίηση της νόσου αλλά και στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων.

Σημαντική είναι και η πρωτογενής πρόληψη: ναι στα πολλά λαχανικά, κόκκινο κρέας με μέτρο. Οι διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου αφορούν στην ηλικία- ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου- και στην κληρονομικότητα. Η επιστήμη με νέες και ασφαλείς μεθόδους όπως η βραχυθεραπεία, υπόσχεται πλήρη θεραπεία χωρίς ο ασθενής να υποστεί την ταλαιπωρία του χειρουργείου.