Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Και τα αδέσποτα διψούν το καλοκαίρι!

on .

adespotanerokalokairi

Ας έχουμε στο νου μας αυτές τις μέρες τα αδέσποτα ζώα της πόλης! Τώρα που ο Χολαργός και ο Παπάγος αδειάζουν, ας έχουμε στο νου όσοι λίγοι παραμείνουμε εδώ να βάλουμε σε δοχεία που δε χρησιμοποιούμε και δεν τα χρειαζόμαστε, λίγο νερό σε γωνιές του δρόμου ή στη βάση ενός δέντρου στο πεζορόμιο. Το μόνο που θα μας κοστίσει είναι λίγα λεπτά από το χρόνο μας.

Και μια και μιλάμε για αδέσποτα, ξέρατε ότι ένας Δήμος είναι υποχρεωμένος για:

-την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων της πόλης του, τη συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία και τη συνολική εποπτεία των αδέσποτων ζώων εντός των διοικητικών του ορίων.
-την υποβολή τους μετά την περισυλλογή, σε κτηνιατρική εξέταση, στείρωση, ηλεκτρονική σήμανση, καταγραφή στη διδικτυακή ηλεκτρονική βάση και εμβολιασμό.
-την εξασφάλιση της κατάλληλης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
-την επιστροφή στον ιδιοκτήτη τους ζώων που περισυλλέγονται και έχουν σήμανση
-τη μέριμνα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων.
-την προσωρινή παραμονή τους σε πανσιόν ή καταφύγια, εφόσον η ηλικία τους είναι μικρότερη των πέντε (5) μηνών και δεν έχουν υιοθετηθεί.
-την άμεση επανένταξη στο οικείο τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που βρέθηκαν, εφόσον η ηληκία τους είναι μεγαλύτερη των πέντε (5) μηνών και δεν έχουν υιοθετηθεί, αφού έχουν σημανθεί, αποπαρασιτωθεί, εμβολιαστεί και στειρωθεί.
-την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων, με τη δυνατότητα δημιουργίας σημείων παροχής τροφής και νερού.

Ωστόσο όσοι από εσάς θέλετε να βοηθήσετε αδέσποτα ή διαθέτετε κάποιο τετράποδο συντροφιάς θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

-ΔΕΝ απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα από πολίτες, εφόσον τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.
- ΔΕΝ μπορεί να απαγορευθεί η διατήρηση ζώων συντροφιάς με τον κανονισμό της πολυκατοικίας, εφόσον αυτά διαμένουν στο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη τους και όχι μόνομα στις βεράντες.
-ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί, εφόσον ειναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται. Οι σκύλοι βοήθειας εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς χωρίς κλουβί και φίμωτρο.
-ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου.
-Αν τραυματιστεί ζώο συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος υποχρεούται να ειδοποιήσει τον οικείο Δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη φροντίδα.
-Η κακοποίηση, η εγκατάλειψη και η μη εξασφάλιση ευζωίας σε ζώο, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή 5.000 - 15..000 ευρώ.