Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Και το Πολωνικό γιόρτασε την 25η Μαρτίου

on .

 

polon325

Το Πολωνικό Σχολείο «Ζίγκμουντ Μινέικο» υπό την αιγίδα της Πολωνικής Πρεσβείας στην Αθήνα, γιόρτασε και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα την ελληνική εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου του 1821. Σκοπός του εορτασμού είναι να έρθουν σε επαφή οι Πολωνοί μαθητές με την ελληνική ιστορία, τους αγώνες και τις θυσίες των Ελλήνων αγωνιστών εναντίoν των Τούρκων κατακτητών. Ταυτόχρονα όμως, να νιώσουν και οι ίδιοι υπερήφανοι καθώς ήταν αρκετοί οι Πολωνοί φιλέλληνες που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων, δημοσίευσαν άρθρα υπέρ της ελληνικής επανάστασης και έγραψαν ποιήματα εξυμνώντας τον ηρωισμό των Ελλήνων αγωνιστών του 1821.

Η σχολική γιορτή ξεκίνησε με την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων της Ελλάδας και της Πολωνίας. Ακολούθησαν τραγούδια για την ελληνική επανάσταση του 1821, τα οποία ερμήνευσε η μαθητική χορωδία του 2ου  Γυμνασίου Παπάγου-Χολαργού με τον υπεύθυνο καθηγητή τους τον κ. Νικητόπουλο Νικόλα, στα πλαίσια ελληνοπολωνικής φιλίας και συνεργασίας με τη Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Παπάγου – Χολαργού, την κα Κατσούδα Ξανθή.

polon125

Στη συνέχεια, οι Πολωνοί μαθητές αναφέρθηκαν στη δράση των κλεφτών και αρματολών, στον εθνομάρτυρα Ρήγα Φεραίο, στην προετοιμασία του ξεσηκωμού από τη Φιλική Εταιρεία, στις σημαντικότερες μάχες που διενεργήθηκαν στην ελλαδική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, καθώς επίσης και στους αγωνιστές  του 1821. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τον ήρωα Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τη σημαντικότερη στρατιωτική και πολιτική φυσιογνωμία της Επανάστασης, όπου αποτέλεσε και το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης με τα χαρακτηριστικά λόγια του από τα απομνημονεύματά του «Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς». Ακόμα, αναφέρθηκαν στο κίνημα του Φιλελληνισμού και ειδικότερα, στην προσφορά των Πολωνών που πολέμησαν στην Ελλάδα συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Τάγμα Φιλελλήνων όπως ο Mierzejewski (Μερζεγιέβσκι), όπου η ελληνική Πολιτεία τιμώντας τον ηρωϊσμό του, έδωσε το όνομά του σε οδό της περιοχής Φιλοπάππου Αθηνών.

Στη διάρκεια της σχολικής εκδήλωσης οι Πολωνοί μαθητές απήγγειλαν ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού, του Βίκτωρ Ουγκώ, του Λόρδου Βύρωνα και του κυρίου Γιώργου Σπυρόπουλου, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση, καθώς και ποιήματα  Πολωνών ποιητών που εμπνεύστηκαν από την Ελληνική Επανάσταση, όπως του Jόzef Dunin Borkowski (Μπορκόβσκι) και του Juliusz Słowacki (Σλοβάτσκι). Η χορωδία του σχολείου τραγούδησε το «Θούριο», το «Ξύπνα ραγιά» και τις «Καπετάνισσες», ενώ  μαθητές της    ΣΤ΄ Δημοτικού παρουσίασαν ένα θεατρικό έργο με θέμα: «Ο Θεός υπόγραψε τη Λευτεριά μας», φορώντας παραδοσιακές στολές τσολιά.

Ακόμα, οι μικρότεροι μαθητές είχαν φτιάξει ελληνικές  σημαίες που κυμάτιζαν στη γιορτή και είχαν ζωγραφίσει τσολιαδάκια και Ελληνίδες  καθώς και τα σκηνικά της εκδήλωσης. Τα μεγαλύτερα παιδιά ανέλαβαν ομαδικές εργασίες με θέμα: «ο Γέρος του Μοριά» και  «Οι ήρωες της επανάστασης του 1821», ενώ επιμελήθηκαν την πρωτότυπη διακόσμηση  του σχολείου με «Σημαίες των Ελλήνων από την Τουρκοκρατία και την Ελληνική Επανάσταση του 1821», που είχαν κατασκευάσει λεπτομερώς από χαρτόνι. Η χορευτική ομάδα του σχολείου, έκλεισε τη γιορτή με το χασάπικο χορό «Να’ τανε το εικοσιένα».

Κλείνοντας, η Διευθύντρια του Πολωνικού Σχολείου, κα Μαζάννα Γκέισλερ ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες  και τους παρευρισκόμενους για την επιτυχημένη γιορτή. Το λόγο πήραν η Αντιδήμαρχος Παπάγου - Χολαργού κα Βασιλική Ρετσινιά και η  Διευθύντρια του 2ου  Γυμνασίου Παπάγου – Χολαργού κα Ξανθή Κατσούδα, οι οποίες μίλησαν με λόγια επαινετικά για την αξιόλογη προσπάθεια των μαθητών του σχολείου, τα άπταιστα ελληνικά τους, την από στήθους απαγγελία των ποιημάτων, καθώς και την εξαιρετική δουλειά όλου του ανθρώπινου δυναμικού του σχολείου. Τέλος, η  Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Παπάγου – Χολαργού προσκάλεσε τους Πολωνούς μαθητές να συμμετάσχουν και στη δική τους σχολική εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου του 1821, χορεύοντας χασάπικο και ερμηνεύοντας αντίστοιχα τραγούδια.

polon225

Τη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους  η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του δήμου Παπάγου – Χολαργού  κα Βασιλική Ρετσινιά,  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού/Αθλητισμού του δήμου Παπάγου – Χολαργού              κ. Άγγελος Μπελιτσάκος, ο Αντιδήμαρχος του δήμου Καισαριανής κ. Άκης Λυκούδης,            η Δημοτική Σύμβουλος του δήμου Καισαριανής  κα  Δέσποινα Παρασκευά, η Διευθύντρια  του 2ου Γυμνασίου Παπάγου – Χολαργού  κα  Ξανθή Κατσούδα, ο καθηγητής μουσικής  του 2ου  Γυμνασίου Παπάγου – Χολαργού  κ. Νικόλας Νικητόπουλος , η χορωδία του       2ου Γυμνασίου Παπάγου – Χολαργού, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χόκεϋ      κ. Γιώργος Δραμυτινός, ο πρώην Διευθυντής του Σχολείου  κ. Γεώργιος Σπυρόπουλος,         η Πρόξενος της Πολωνίας  κα Καρολίνα Σμάγκα (Κarolina Smaga), καθώς και η εκπρόσωπος του Προεδρείου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Πολωνικού Σχολείου κα Ιβόνα Σούμιλας  (Ιwona Szumilas).