Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Ενημέρωση από το Δήμο για τη λύσσα

on .

 

lyssa

Και ενώ ορισμένοι κάτοικοι ανησυχούν για τον τρόπο εξάπλωσης της λύσσας στη χώρα, το ΚΕΕΛΠΝΟ και σε δεύτερο επίπεδο ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού ενημερώνουν με συνεχείς ανακοινώσεις για τη φυσιογνωμία, την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου.

Καταρχήν, η λύσσα είναι θανατηφόρα ασθένεια των θηλαστικών και του ανθρώπου. 
Ο ιός εκκρίνεται στο σάλιο των άρρωστων ζώων και μεταδίδεται κυρίως μέσω του δήγματος (δαγκώματος) λυσσασμένου ζώου, συχνότερα σκύλου ή άλλου σαρκοφάγου. 
Η λύσσα προλαμβάνεται κατά 100% στον άνθρωπο, με προϋπόθεση την άμεση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Παρ’ όλα αυτά,  περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, κυρίως στην Αφρική και την Ασία. 
Τα παιδιά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς με τα παιχνίδια και την περιέργειά τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δαγκωθούν από σκύλο και μάλιστα πολλαπλές φορές σε ευαίσθητα σημεία του σώματός τους (π.χ. λαιμός ή πρόσωπο).

Αναφορικά με την εντόπιση λυσσασμένων ζώων στην Ελλάδα, από τις 19 Οκτωβρίου 2012 μέχρι σήμερα έχουν ανευρεθεί τριάντα πέντε(35) επιβεβαιωμένα θετικά ζώα στις Π.Ε. Κοζάνης, Καστοριάς, Κιλκίς, Πέλλας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης και Σερρών (Πίνακας 1). Το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεργάζονται στενά με τις Διευθύνσεις Υγείας, τα Νοσοκομεία και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την από κοινού αντιμετώπιση της επανεμφάνισης της λύσσας στη χώρα μας.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ:

Οι ιδιοκτήτες μικρών ζώων συντροφιάς οφείλουν να διατηρούν τα ζώα τους πλήρως εμβολιασμένα κατά της λύσσας, σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου.
Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού, στα πλαίσια του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, μεριμνά ώστε να εμβολιάζονται όσο το δυνατόν περισσότερα αδέσποτα ζώα κάθε χρόνο. Οι πιθανότητες έκθεσης του κατοικίδιου ζώου θα πρέπει να μειωθούν ώστε να αποφευχθεί η επαφή με ζώα που πιθανόν νοσούν. Κυκλοφορείτε το ζώο σας με λουρί. Σε περίπτωση που μένετε κοντά σε δάσος, μην αφήνετε εκτεθειμένα απορρίμματα, τα οποία μπορεί να προσελκύσουν άγρια ζώα.
Σε περίπτωση που συναντήσετε αδέσποτο ζώο με ασυνήθιστη συμπεριφορά ή το βρείτε νεκρό, μην το πλησιάσετε και ειδοποιήστε το Τμήμα Κτηνιατρικής ή το Δήμο.
Εναέριος εμβολιασμός κατά της λύσσας έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στη Βόρεια Ελλάδα σε μη κατοικημένες περιοχές.

Σε περίπτωση που γίνει στον Υμηττό θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

  • Αποφύγετε την επαφή με το εμβόλιο.
  • Αν έρθει σε επαφή με το δέρμα ή τους βλεννογόνους (μάτια, στόμα) πλενόμαστε πολύ καλά με νερό και σαπούνι και απευθυνόμαστε σε νοσοκομείο.
  • Το δόλωμα δεν είναι επικίνδυνο όταν καταναλωθεί από τα κατοικίδια ζώα.

ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ:

Σε περίπτωση που μας δαγκώσει κάποιο ζώο:

  • Πλένουμε πολύ καλά με νερό και σαπούνι την πληγή και εφαρμόζουμε οινόπνευμα ή ιώδιο.
  • Αναζητούμε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν και αναφέρουμε το περιστατικό στο Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» Ρίμινι 1 Χαϊδάρι, Τ.Κ. 12462, τηλ.: 210 5831000 ή στη Γενική Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών, τηλ.: 213 2100574 -75.
  • Αν πρόκειται για δεσποζόμενο ζώο ενημερωνόμαστε από τον ιδιοκτήτη του για τα αντιλυσσικά εμβόλια. Αν είναι αδέσποτο προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τα χαρακτηριστικά του (είδος, μέγεθος, χρώμα), την τοποθεσία και τις συνθήκες του συμβάντος καθώς και το που κατευθύνθηκε το ζώο, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθησή του.