Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Με δυσκολίες η αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς.Του Νίκου Κουκή

on .

koukissss

Όπως φαίνεται η κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία δεν άργησε καθόλου να επεκταθεί και στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας. Ήδη τα  κονδύλια που προορίζονται για το σχολικό έτος 2011-2012 είναι μειωμένα κατά 40% περίπου από τα περσινά. Ειδικότερα οι σχολικές  επιτροπές Πρωτοβάθμιας (Νηπιαγωγεία-Δημοτικά) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια-Λύκεια)  του Δήμου Παπάγου-Χολαργού θα λάβουν ως τακτική επιχορήγηση περίπου το ποσό των 250.000 € το οποίο θα πρέπει να κατανεμηθεί σε δεκαπέντε σχολικά συγκροτήματα και να καλύψει κύριες και μόνο κύριες ανάγκες όπως η καθαριότητα των κτηρίων και η θέρμανση των αιθουσών.

Για πρώτη φορά φέτος, αντιμετωπίσαμε το φαινόμενο οι μαθητές να ξεκινήσουν τη χρονιά μη έχοντας παραλάβει τα απαραίτητα σχολικά βιβλία και χωρίς να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι ακόμα επιφυλάσσει το μέλλον... για την ελληνική σχολική εκπαίδευση. Επιπλέον ένα άλλο θλιβερό φαινόμενο που βρίσκεται σε  έξαρση και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι οι κλοπές τεχνολογικού εξοπλισμού από τα  σχολικά συγκροτήματα της περιοχής μας, η αξία των οποίων κατά το 2011 ξεπερνά τα 10.000 ευρώ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε μια αρκετά δύσκολη σχολική χρονιά για την οποία θα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι.

Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, είναι επιτακτική ανάγκη η Δημοτική Αρχή με τις Σχολικές Επιτροπές, οι Καθηγητές και οι Γονείς να συνεργαστούμε μαζί ενεργά ώστε να επιλύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του Δήμου. Στο  πλαίσιο αυτό της περαιτέρω οικονομικής ενίσχυσης των σχολείων, η Δημοτική Αρχή έχει ήδη εγκρίνει 90.000 ευρώ από το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου που θα διατεθούν σε εργασίες βελτίωσης των σχολικών μονάδων των Γυμνασίων-Λυκείων του Παπάγου και του Χολαργού και είναι διατεθειμένη να κάνει και άλλες παρόμοιες ενέργειες όπου χρειαστεί. Επίσης εξαιρετικά σημαντική είναι και κάθε είδους βοήθεια που προέρχεται από τους Συλλόγους Γονέων, οι οποίοι θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τα μέλη τους προς την κατεύθυνση της προσφοράς και του εθελοντισμού περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Τέλος, οι Διευθυντές και οι Καθηγητές των σχολείων έχουν το κυριότερο βάρος αφού εργάζονται και ζουν καθημερινά στις σχολικές εγκαταστάσεις και είναι επιφορτισμένοι με τη μόρφωση των μαθητών, καταβάλλοντας παράλληλα, έστω κι αν δεν είναι στην αρμοδιότητα τους, κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλή διατήρηση των σχολικών χώρων καθώς και για τη διαφύλαξη της σχολικής περιούσιας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην εξοικονόμηση πόρων.

Είναι γεγονός ότι η εκπαίδευση σε οποιοδήποτε επίπεδο της, λαμβάνει τους λιγότερους πόρους σε σχέση με άλλους τομείς, επίπτωση που γίνεται ιδιαίτερα αισθητή σήμερα στα σχολεία και στην ποιότητα σπουδών που πρέπει να απολαμβάνουν οι μαθητές. Είναι σημαντικό η Πολιτεία να κατανοήσει ότι η σημερινή κοινωνικοοικονομική κρίση, είναι εν πολλοίς και προϊόν της ελλιπούς και μη ορθά σχεδιασμένης εκπαίδευσης που παρέχεται στη νεολαία του τόπου μας .

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ Καλή Δύναμη στους κ. Δασκάλους και κ. Καθηγητές  και Καλή Πρόοδο σε όλους τους Μαθητές, των Σχολείων μας.


Φιλικά,

Νίκος Γ. Κουκής

Οικονομολόγος – Δημοτικός Σύμβουλος

Πρόεδρος Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Παπάγου-Χολαργού