Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Προς κατοίκους Παπάγου-Χολαργού: Επιστολή Εθελοντή Δασοπροστασίας

on .

spirto

Κάτοικοι του Παπάγου – Χολαργού,

Είμαι κάτοικος Παπάγου και δημότης του νέου Καλλικρατικού δήμου. Παντρεμένος με 2 παιδιά και εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα με όλα τα συνεπακόλουθα όσον αφορά τις υποχρεώσεις μου  σε οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο. Προσφέρω εθελοντισμό από το 2002 ως ενεργό μέλος μέχρι και πέρσι μέσω Συνδέσμου Εφέδρων με ενεργή παρουσία από το 2005 σε θέματα πολιτικής προστασίας και συμμετοχή στην καταστολή των πυρκαγιών του Υμηττού τα τελευταία 5 χρόνια.

Συμμετέχω ως συνεργαζόμενο μέλος με το Ε.Y.ΔΑ.ΔΗ.Χ. (εθελοντική Δασοπροστασία του Δήμου Χολαργού) τα τελευταία 3 χρόνια αναλαμβάνοντας πεζή περιπολία  πυροφύλαξης του βόρειου κομματιού του Υμηττού κατά κύριο λόγο (τομέας Π4 έως Π4Β). Παρά το πολύ αυξημένο ημερήσιο επαγγελματικό και οικογενειακό πρόγραμμα μου, έχω μία ιδιαίτερη ευαισθησία για το κομμάτι του Υμηττού Παπάγου-Χολαργός-Αγ.Παρασκευή ένα από τα τελευταία πευκόφυτα κομμάτια του. Από φέτος δε, εγγράφηκα και επίσημα στο φορέα, γνωρίζοντας συνολικά την επιχειρησιακή ετοιμότητα του, αλλά και του επικεφαλής της ομάδας Κου Χατζηεμμανουήλ. Παραβρέθηκα στο διοικητικό που πραγματοποίησε ο νέος φορέας του Δήμου στις 18/7 και παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συζήτηση. Περίμενα να ακούσω λύσεις στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν από το Μάιο το Δήμο όσον αφορά τη συνένωση του παλαιού Ν.Π.Δ.Δ. του Χολαργού (ΕΥΔΑΔΗΧ) και τις ομάδας του Παπάγου. Επίσης σε θέματα που άπτονται του επιχειρησιακού κομματιού (Κέντρο Επιχειρήσεων – Κοινή συχνότητα – Αξιολόγηση Εθελοντών – Κοινές Ασκήσεις κτλ).

Αντί όλων των παραπάνω και άλλων επιμέρους θεμάτων (Κοινή στολή –Σήματα κτλ) η συζήτηση αναλώθηκε σε κάποιο ατυχές συμβάν στις 13/7 στο Πυροφυλάκιο Χολαργού και σε κάποιες κακές συμπεριφορές. Εγώ ασφαλώς δε θα ασχοληθώ με αυτό καθόλου διότι είμαι αρκετά νέος σα δημότης για να κρίνω ανθρώπους με ιστορία στους παλαιούς δήμους. Θα πω μονάχα ότι αν ερχόταν ο οποιοσδήποτε σπίτι μου και μου έλεγε βγες έξω και πήγαινε όπου θέλεις γιατί εγώ ήρθα να στο κλείσω και να αλλάξω κλειδαριά, οπωσδήποτε θα εξοργιζόμουν.

Ας ξεκινήσω τα θέματα που θέλω να αναφέρω και συγκεκριμένα από το σπουδαιότερο.

1. Κανένας μα κανένας, εκτός ίσως από μία μικρή αναφορά του Δ.Συμβούλου Κου Κεχρή, δεν τόνισε ότι όποιος και να έλαβε αυτή την απόφαση, την εκτέλεσε σε κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητας του βουνού Νο 4. Δε γνωρίζω αν γίνεται αντιληπτό τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια. Μέσα σε αντιπυρική περίοδο και σε κατάσταση μέτρων στο βουνό (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς), κάποιοι <<υπεύθυνοι>> και <<γνώστες>> του αντικειμένου (που τους δώσαμε εντολή πριν λίγο καιρό να διοικούν και κατ’ επέκταση να φυλάνε από το πόστο τους και το Υμηττό), αποφάσισαν να στείλουν υπάλληλο του Δήμου συνοδεία εθελοντών της ομάδας του Παπάγου, να κάνουν απογραφή στα υλικά.  Τι θα γινόταν δηλαδή αν την ώρα που υπήρχε η ένταση και οι φραστικές επιθέσεις εκατέρωθεν υπήρχε συμβάν; Από αυτή και μόνο την κίνηση φαίνεται καθαρά ότι η ενέργεια απογραφής ήταν εκτός κλίματος του αντικειμένου πυρασφάλεια και χρονικών συνθηκών ετοιμότητας. Μία πολύ ατυχής χρονικά ενέργεια.

2. Ακούσαμε από επίσημα χείλη του ΔΟΠΑΠ ( ο νέος φορέας υπεύθυνος μεταξύ άλλων και για την πυρασφάλεια του Υμηττού) για το γεγονός ότι τις φωτιές τις σβήνει η πυροσβεστική. Ασφαλώς και ποιος μπορεί να διαφωνήσει σε αυτό. Την πρώτη προσβολή όμως στο συμβάν, εφόσον μπορούν, την πραγματοποιούν τα πυροσβεστικά μέσα του Δήμου. Δεν το γνωρίζετε αυτό; Γνωρίζετε τις αυξημένες επιχειρησιακά ικανότητες που πρέπει να έχουν οι εθελοντές ώστε να μπορούν αν το πραγματοποιήσουν; Κάτι που τόσα χρόνια το κάνει με σημαντική επιτυχία ο Κος Χατζηεμμανουήλ και η ομάδα του. Ακόμα και εγώ, έχω από Μάιο μήνα στο αυτοκίνητο μου πυροσβεστήρα και πτυοσκάπανο μήπως και κατά τη βάρδια μου συμβεί κάτι στα 100 μέτρα γύρω μου και μπορέσω στα πρώτα 2-3 λεπτά και το αντιμετωπίσω. Θα έχω πυροσβεστικό όχημα στην αυλή μου και θα περιμένω την πυροσβεστική; Το γεγονός ότι η φωτιά στο πρώτο λεπτό σβήνεται με ένα ποτήρι νερό είναι κάτι που το γνωρίζουν οι πάντες που ασχολούνται με την πυρόσβεση. Το συμπέρασμα που βγάζω εγώ από τα παραπάνω και από την τοποθέτηση του ΔΟΠΑΠ, είναι ότι προωθείται η πυροφύλαξη και δασοπαρατήρηση και όχι η πρώτη προσβολή και η συνέπειες που έχει από την οπτική της ευθύνης. Ακόμα και το Πυροσβεστικό Σώμα έχει εθελοντές τους οποίους εκπαιδεύει και χρησιμοποιεί στην πρώτη γραμμή του πυρός.

3. Τα πυροσβεστικά οχήματα δεν είναι ταξί ή απορριματοφόρα ώστε να υπερθεματίζουμε για τις προϋποθέσεις του οδηγού και τη νομιμότητα των εγγράφων που πρέπει να φέρει. Όχι ότι αυτό δεν είναι σημαντικό. Αυτό που θα πρέπει να κοιτάξει πρωτίστως ένας δημοτικός προϊστάμενος ομάδας πυρασφάλειας είναι η επιχειρησιακή ηγεσία του οχήματος η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της ομάδος που το επανδρώνει. Για το τυπικό γραφειοκρατικό κομμάτι θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει η Δημοτική Αρχή από πριν και όχι τώρα να καθηλώνει πυροσβεστικά οχήματα επειδή δεν έχουν οριστεί ακόμα οι οδηγοί τους και να δένει τα χέρια των εθελοντών οι οποίοι τα ζητάνε για να τα επανδρώσουν.

4. Άκουσα πάλι από επίσημα χείλη του ΔΟΠΑΠ ότι το κόλλημα στη συνένωση των ομάδων το δημιουργούν οι εθελοντές. Αυτό και αν είναι ανήκουστο. Οι εθελοντές οι οποίοι επιχειρούν με 36 και 38 βαθμούς υπό σκιά με κίνδυνο της ζωής τους με ίδιο εξοπλισμό που επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους, ανασφάλιστοι, έχουν να χωρίσουν τίποτα;  Μήπως αμείβονται και δεν το γνωρίζω; Εγώ περιμένω ακόμα μία πρωτοβουλία από τη Δημοτική Αρχή, ένα κάλεσμα στο Πυροφυλάκιο του Χολαργού όλων των εμπλεκομένων για μία γνωριμία και συζήτηση. Έτσι κάνουν οι μονιασμένοι άνθρωποι που βάζουν πάνω από μικροσυμφέροντα και προσωπικές πικρίες την ασφάλεια του βουνού. Σαφώς και το κάλεσμα αυτό έπρεπε να είχε γίνει ήδη από την προϊσταμένη δημοτική αρχή. Εφόσον πραγματικά επιθυμείται η σύνθεση των ομάδων και όχι η επικράτηση της μίας εις βάρος της άλλης. Μετά έπονται και τα νυχτερινά πάρτι μέσα στο βουνό εν μέσω αντιπυρικής περιόδου.

5. Υπερθεματίζεται συνέχεια από το ΔΟΠΑΠ το θέμα του χαμένου βιβλίου ταμείου για παραστατικά που  αναζητούνται δεξιά και αριστερά και λοιπά άλλα γραφειοκρατικής φύσεως θέματα. Πιστεύω ότι πρώτο μέλημα ενός φορέα δασοπροστασίας θα έπρεπε να είναι η αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της ομάδος που δεν έχει καν ενωθεί εν μέσω Αυγούστου και μετά τα λογιστικά ζητήματα που στο τέλος τέλος δεν αφορούν άμεσα τους εθελοντές . Δε μιλάμε για εξωραϊστικό σύλλογο αλλά για ομάδας πυρασφάλειας. Σας λένε κάποιοι ότι είναι πιστοποιημένοι από την πυροσβεστική το 2003 το 1998 και δεν ξέρω και γω από πότε. Και γω σας λέω ότι είμαι αστροναύτης. Το ελέγξατε; Μιλήσατε με την πυροσβεστική για αυτό; Θα ρωτήσω ξανά θέλετε εκπαιδευμένους πυροφύλακες-πυροσβέστες ή δασοπαρατηρητές; Θέλετε τη συνένωση ή την επικράτηση συγκεκριμένων ανθρώπων;

6. Όλοι όσοι ασχολούνται με τη δασοπροστασία φέτος γνωρίζουν ότι ο ΔΟΠΑΠ επιτρέπει να γίνεται επικοινωνία του ανεπίσημου κέντρου επιχειρήσεων του Δήμου με τα πυροφυλάκια του μέσω της συχνότητας του Δήμου Καισαριανής και όχι στην επίσημη και εγκεκριμένη από το ΕΕΤΤ συχνότητα του νέου Καλλικρατικού Δήμου. Όπως επίσης η επικοινωνία αυτή δε γίνεται από το χώρο του πυροφυλακίου Χολαργού ενός άρτια εξοπλισμένου χώρου με καλύτερη οπτική προς το βουνό, χώρου για τον οποίο επανειλημμένα έχει δεσμευτεί προφορικά ο ΔΟΠΑΠ ότι θα είναι το κέντρο επιχειρήσεων του Δήμου.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχηθώ ένα ήσυχο καλοκαίρι για τον Υμηττό μας  και να παρακαλέσω τη διοίκηση του ΔΟΠΑΠ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που χρειάζονται, για την άμεση συνένωση και εύρυθμη λειτουργία του νέου εθελοντικού φορέα καθώς και για την ενδυνάμωση του εθελοντισμού  στο κομμάτι πυρασφάλειας στο νέο δήμο μας. Εγώ θα συνεχίσω να δίνω το παρόν σε αυτή τη μάχη διατήρησης του Υμηττού και της ευθύνης που μου αναλογεί ως δημότη και εθελοντή έχοντας πάντα αρωγό τη δική σας βοήθεια- υποστήριξη – ενδιαφέρον - δικαιοσύνη.

Μετά τιμής,
Χαγιαλάς Λάμπρος