Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

«Οθέλλος»: Κριτική της Κατερίνας Κομιώτη

on .

OTHELLOS

Ο «Οθέλλος» του μεγάλου  Άγγλου δραματουργού Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ένα από τα κλασικά αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, ξαναζωντάνεψε στο Κηποθέατρο Παπάγου στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Παπάγου-Χολαργού. Το έργο που ανήκει στη δεύτερη συγγραφική περίοδο του Σαίξπηρ, την περίοδο της ωριμότητας και αποκορύφωσής του, εμβαθύνει στα θέματα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, δίνοντας έμφαση στον ανταγωνισμό και τη φιλοδοξία, τη ζήλεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την παράνοια του έρωτα.

Ο Μαυριτανός στρατηγός της Βενετίας Οθέλλος (Γιώργος Κιμούλης) έχει αδυναμία στη γυναίκα του Δυσδαιμόνα (Σμαράγδα Καρύδη) την οποία παντρεύεται κρυφά απ’ τον πατέρα της. Την αδυναμία του αυτή εκμεταλλεύεται ο αξιωματικός του Ιάγος (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης) ο οποίος για να τον καταστρέψει συκοφαντεί και διαβάλλει τη Δυσδαιμόνα για απιστία με τον Κάσσιο (Αλέξανδρος Μπουρδούμης). Η παραφροσύνη αντικαθιστά τη λογική και το μαρτύριο της ζήλειας που γεννιέται από τη διάψευση του ονείρου και τον προδομένο έρωτα, αρχίζει. Το ερωτικό πάθος του Οθέλλου και οι βασανιστικές υποψίες του, τον οδηγούν στη δολοφονία της αθώας  Δυσδαιμόνας. Όταν η σκευωρία του Ιάγου αποκαλύπτεται από τη σύζυγο του Αιμιλία (Γωγώ Μπρέμπου), ο Οθέλλος, κεραυνοβολημένος από τον πόνο και τις τύψεις, αυτοκτονεί.

Τα ζωηρά χειροκροτήματα και ο ενθουσιασμός που εισέπραξαν οι ηθοποιοί της παράστασης στο κατάμεστο Κηποθέατρο επιβράβευσαν μια πιο σύγχρονη ανάγνωση του κλασικού έργου του Σαίξπηρ σε μετάφραση και σκηνοθεσία από το επιτυχημένο δίδυμο Κιμούλη - Μαρκουλάκη. Το εντυπωσιακό σκηνικό, τα μοντέρνα κοστούμια, τα σκηνοθετικά ευρήματα -όπως αυτό της κλεψύδρας- και  οι γρήγορες εναλλαγές ευνόησαν τη ροή του έργου και κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού. Η παράσταση με τη διαφορετική προσέγγιση του κλασικού έργου αποτέλεσε άλλη μια αφορμή να έρθει το κοινό σε επαφή με ένα από  τα αριστουργήματα του Σαίξπηρ που εξακολουθούν να συγκλονίζουν με τη διαχρονικότητα τους, τη βαθειά κατανόηση της ανθρώπινης φύσης και τη δραματική ανατομία του ανθρώπινου είναι.

Κομιώτη Κατερίνα

Φιλόλογος

Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου