Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Άρθρο του Άκη Παπαγεωργίου: Επιτακτική ανάγκη η στροφή στην καθαριότητα

on .

akis_simvoylio

Άρθρό του Άκη Παπαγεωργίου

Δημοτικού Συμβούλου Παπάγου-Χολαργού

Επιτακτική ανάγκη η στροφή στην καθαριότητα


Συνήθως  το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό του πολίτη όταν ακούει τη λέξη δήμος είναι η καθαριότητα και η αποκομιδή των σκουπιδιών. Η βασική λειτουργία του δήμου που χρεώνεται και ανταποδοτικά, μια από τις ελάχιστες υπηρεσίες που δεν προσφέρονται μέσω της συνολική φορολογίας από το κράτος αλλά μέσω της τοπικής φορολογίας ως δημοτικό τέλος.

Ο δημότης  πληρώνει. Συνεπώς ο δημότης έχει κάθε δικαίωμα να απαιτεί.

Η καθαριότητα όπως όλοι γνωρίζουν είναι η βιτρίνα μιας δημοτικής αρχής. Ανεξάρτητα αν είναι σωστό ή όχι ο πολίτης προσδιορίζει ως βασικό κριτήριο αξιολόγησης μιας δημοτικής αρχής, την εικόνα της καθαριότητας.

Κοινή παραδοχή λοιπόν όλων είναι ότι εμείς δεν ξεκινήσαμε καλά. Ο νέος δήμος μας τους τρεις πρώτους μήνες λειτουργίας παρουσίασε μια άσχημη εικόνα (μόνο στο Χολαργό) που έχει πολλά και σύνθετα αίτια,.

Πρώτα από όλα η προηγούμενη δημοτική αρχή του Χολαργού παρέδωσε ένα μηχανισμό καθαριότητας με πολλές ελλείψεις. Από πέρσι γνώριζε  ότι έχουμε δημοτικές εκλογές άρα οι προσλήψεις από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο απαγορεύονται, όπως και ότι οι συμβάσεις των εργαζόμενων στην καθαριότητα θα έληγαν αρχές του 2011.

Άρα η επόμενη δημοτική αρχή θα αντιμετώπιζε ένα τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και μάλιστα κατά 50%. Έφυγαν 21 από τους 48 εργαζόμενους στην καθαριότητα. Αυτό όμως ίσως να είναι το λιγότερο, γιατί  επί οκτώ χρόνια παρά την τεράστια αύξηση των τελών καθαριότητας δεν έγινε τίποτα ούτε για τον προγραμματισμό μόνιμου προσωπικού, ούτε για μελέτη εκσυγχρονισμού του μηχανισμού καθαριότητας, ούτε για σταθμό μεταφόρτωσης, ούτε για την υιοθέτηση νέων μεθόδων όπως η πλάγια φόρτωση απορριμμάτων που μειώνει τα κόστη και τις ανάγκες προσωπικού.

Ένα άλλο σημείο που θα έπρεπε να είχε ληφθεί σοβαρά υπόψη από την νέα δημοτική αρχή είναι και  οι έρευνες κοινής γνώμης που  έδειχναν ξεκάθαρα  ότι οι πολίτες δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι με την καθαριότητα στο Χολαργό. Η προηγούμενη δημοτική αρχή έχει τεράστιες ευθύνες και δεν δικαιούται να ασκεί τώρα κριτική αφού ούτε τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων είχε πληρώσει, ενώ αντίθετα είχε φορτώσει με διάφορα οικονομικά βάρη τον μηχανισμό καθαριότητας όπως τα άχρηστα κοντέινερ εγκαταλείφτηκαν στον Υμηττό, και τα αντάλλαξε η νέα δημοτική αρχή.

Πρέπει λοιπόν να αναγνωρίσουμε στην νέα δημοτική αρχή ότι παρέλαβε την καθαριότητα σε πολύ κακή κατάσταση.

Παρόλα αυτά πρόκειται μόνο για ένα μικρό ελαφρυντικό στοιχειό καθώς είχε το χρόνο και την ικανότητα να διορθώσει εξ αρχής κάποια πράγματα, δυστυχώς όμως υπέπεσε  και αυτή σε τεράστια λάθη που επιδείνωσαν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση .

Το πρώτο και ίσως  και μεγαλύτερο λάθος, ήταν ότι δεν συνειδητοποίησε

ότι η καθαριότητα στο Χολαργό κρατιόταν σε αξιοπρεπή επίπεδα με το φιλότιμο και την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων. Τους είδε εξ αρχής με καχυποψία και μπήκε σε μια διαδικασία σύγκρουσης μαζί τους. Είναι αδιανόητο να κατανοήσει κανείς πώς μπορείς να απαιτείς από κάποιον να δουλέψει πέραν του ωραρίου του με αυταρχικό ύφος.

Ένα δεύτερο αλλά επίσης σημαντικό σφάλμα ήταν το γεγονός  η δημοτική αρχή αδράνησε, ολιγώρησε και δεν πρόλαβε τις ημερομηνίες για την πρόσληψη νέων εργατών καθαριότητας.

Τρίτον, η δημοτική αρχή επέλεξε την δημιουργία στεγανών μεταξύ των υπηρεσιών Παπάγου και Χολαργού με αποτέλεσμα να απεμπολήσει το πλεονέκτημα της οικονομίας κλίμακος που δημιουργεί ο Καλλικράτης.

Το κυριότερο μέλημα λοιπόν μίας δημοτικής αρχής είναι όχι μόνο να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τους εργαζόμενους, αλλά να τους εμπιστευθεί και ως προς την κρίση τους για την διαχείριση του μηχανισμού αποκομιδής.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό για την σωστή λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας να εκπονηθεί άμεσα μελέτη ενιαίας αποκομιδής και στις δύο περιοχές, από εξειδικευμένους επιστήμονες, με προσανατολισμό τις νέες πράσινες τεχνολογίες και μεθόδους.

Τρίτο μέλημα σε συνεργασία με την μελέτη καθαριότητας, είναι ο άμεσος προγραμματισμός προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

Ουσιαστικό επίσης μέλημα της νέας δημοτικής αρχής θα πρέπει να είναι  η έγκαιρη και έγκυρη κατάρτιση των προϊστάμενων καθαριότητας τόσο σε ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, όσο και σε ζητήματα διαδικασίας παραγωγής.

Και τέλος θα πρέπει η δημοτική αρχή να αναπτύξει επικοινωνιακή πολιτική, ενημέρωσης και διαπαιδαγώγησης των πολιτών και μάλιστα με δημόσια διαβούλευση όπου οι πολίτες θα ενημερωθούν για την διάσταση των προβλημάτων και θα κληθούν να εκφράσουν την γνώμη τους για τις ενδεχόμενες λύσεις. Μην ξεχνάμε ότι σε λίγο αλλάζει και ο τρόπος πληρωμής στην διαχείριση των απορριμμάτων και θα πρέπει άμεσα να ληφθούν σοβαρότατες αποφάσεις, το ζήτημα δεν είναι μόνο αισθητικό αλλά και οικονομικό.

Δυστυχώς όπως διαπιστώνουμε καμία από αυτές τις επιλογές δεν έγιναν πράξη από την δημοτική αρχή και γι αυτό το λόγο ζητήσαμε να συγκληθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο διότι η καθαριότητα δεν είναι μόνο ένα θέμα αξιολόγησης της δημοτικής αρχής αλλά και ένα θέμα υγείας και πολιτισμούπου μας αφορά όλους.

 

Άκης Παπαγεωργίου 

Δημοτικός Σύμβουλος 

Παπάγου-Χολαργού