Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Οινόπνευμα και καρδιακές παθήσεις. Του Ευάγγελου Σταθογιάννη

on .

stathogiannis

Tου Ευάγγελου Σταθογιάννη, Ιατρού Καρδιολόγου,

τ. Διευθυντού 251 ΓΝΑ,

τ. Δημοτικού Συμβούλου Παπάγου-Χολαργού

 

 

 

 

 

Οινόπνευμα και καρδιακές παθήσεις                                                                          

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς θόρυβος γύρω από το πιο αλκοολούχο ποτό είναι καλύτερο για την καρδιά μας. Παλαιότερα υπήρχε η άποψη πως ένα ποτήρι μπύρα την ημέρα ήταν τονωτικό και ωφέλιμο για το καρδιαγγειακό μας σύστημα, αλλά στη συνέχεια καινούρια στοιχεία έδειξαν πως το κρασί ήταν καλύτερο. Αλλά και από τα πολλά είδη κρασιών επικράτησε η άποψη πως το κόκκινο κρασί είναι το πιο ευεργετικό για τον οργανισμό μας.

Από την άλλη όμως πλευρά είναι γνωστό από πολλά χρόνια πως η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών είναι υπεύθυνη για την πρόκληση πολλών ασθενειών.

Πώς μετράμε όμως την κατανάλωση του οινοπνεύματος στα αλκοολούχα ποτά;

Τα διάφορα αλκοολούχα ποτά που πίνουμε περιέχουν διαφορετικές ποσότητες οινοπνεύματος και επομένως για λόγους συνεννόησης είναι απαραίτητη μια στοιχειώδης ποσοτικοποίηση.

Στη καθημερινή πραγματικότητα, ένα μπουκάλι μπύρα, έχει την ίδια ποσότητα οινοπνεύματος (περίπου 14γραμμάρια) με ένα ποτήρι κρασί και με ένα ουίσκι ή βότκα 30c.c.

Έτσι όταν μιλάμε για χρήση ενός ποτού ημερησίως εννοούμε ένα από τα παραπάνω ισοδύναμα, όσον αφορά την κατανάλωση  οινοπνεύματος.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ κατανάλωσης οινοπνεύματος και θνητότητας;

Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες σε διάφορες χώρες προκειμένου να απαντηθεί το παραπάνω ερώτημα και τα αποτελέσματα που έχουν βγει δείχνουν πως όσοι πίνουν ένα ποτό την ημέρα ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν πίνουν καθόλου ή πίνουν περιστασιακά.

Αντίθετα όσοι πίνουν τρία ή περισσότερα ποτά την ημέρα ζουν λιγότερο. Είναι γνωστό πως στην εποχή μας οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτων στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες.

Όσοι κάνουν χρήση ενός ή δύο ποτών την ημέρα έχουν λιγότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν.

Όσοι όμως κάνουν κατάχρηση οινοπνεύματος (τρία ή τέσσερα ποτά την ημέρα) παρουσιάζουν αύξηση της συχνότητας ορισμένων παθήσεων όπως: εγκεφαλικά επεισόδια, αλκοολική κίρρωση, υπέρταση, μυοκαρδιοπάθεια, παγκρεατίτιδα, ορισμένες μορφές όγκων κτλ.

Πώς προστατεύει την καρδιά η μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος;

Οι πιο σύγχρονες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η προστατευτική ενέργεια των αλκοολούχων ποτών στην καρδιά κατά 50% οφείλεται στο ότι αυξάνουν την καλή χοληστερίνη του οργανισμού μας, τη λεγόμενη HDL.

Η καλή χοληστερίνη (HDL) βοηθά στην απομάκρυνση της κακής χοληστερίνης από τα τοιχώματα των αγγείων και την επιστροφή της πίσω στο συκώτι και στην συνέχεια αποβάλλεται από τον οργανισμό.

Το άλλο 50% της προστατευτικής δράσης στην καρδιά των αλκοολούχων ποτών πιθανόν να οφείλεται σε αντιαιμοπεταλιακές ιδιότητες που διαθέτουν και παρεμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβων του αίματος και στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που έχουν κάποια από αυτά, όπως το κόκκινο κρασί και η μαύρη μπύρα.

Μια μεγάλη μελέτη από τη Δανία έδειξε πώς όσοι πίνουν (μικρή-μέτρια ποσότητα) κόκκινου κρασιού έχουν μείωση 32% των καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ για όσους χρησιμοποιούν μπύρα η μείωση είναι 22%.

Άλλες μελέτες δε βρήκαν ουσιώδεις διαφορές μεταξύ των διαφόρων αλκοολούχων ποτών.

Την αξία του κόκκινου κρασιού ενισχύει και το λεγόμενο «Γαλλικό παράδοξο» όπου οι Γάλλοι παρουσιάζουν λιγότερες καρδιαγγειακές παθήσεις αν και χρησιμοποιούν αρκετές τροφές με κεκορεσμένα λίπη, παράλληλα όμως με τη χρήση κόκκινου κρασιού.

Το κόκκινο κρασί, εκτός από το οινόπνευμα περιέχει και πολυφαινόλες, ουσίες που προάγουν τη σύνθεση του νιτρικού οξέος (ΝΟ) το οποίο προστατεύει τα αγγεία από την αθηροσκλήρωση (αγγειοχάλαση, αντιαιμοπεταλιακή δράση).

Είναι γεγονός πως: οίνος ευφραίνει καρδίαν...  και ένα με δύο ποτά την ημέρα φαίνεται να είναι ασφαλή. Προσοχή όμως δεν πρέπει να γίνεται χρήση όταν υπάρχει: υπερτριγλυκεριδαιμία, παγκρεατίτιδα, ηπατικές παθήσεις, καρδιακή ανεπάρκεια, σοβαρή υπέρταση, διαταραχές στην πήξη του αίματος και εγκυμοσύνη.

Επίσης πρέπει να απέχουν πλήρως από τα οινοπνευματώδη ποτά οι οδηγοί κάθε είδους οχημάτων και όσοι λαμβάνουν φάρμακα, ιδιαίτερα ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικά.