Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Επιμόρφωση, Επιμόρφωση, Επιμόρφωση.Του Χάρη Κουγιουμτζόπουλου

on .

xaristelikoteliko

Επιμόρφωση, Επιμόρφωση, Επιμόρφωση


Κάθε φορά σχεδόν τα τελευταία χρόνια που παρακολουθώ ένα σεμινάριο ή μια ημερίδα για θέματα τη τοπικής αυτοδιοίκησης εντυπωσιάζομαι από την επιστημονική καινοτομία, την έρευνα, την διαφορετική σκέψη και την άλλη άποψη που εμφανίζουν επιστήμονες για κάθε θέμα.
Αυτή την εποχή βέβαια παρακολουθούμε σεμινάρια για την διαχείριση των οικονομικών και τον ρόλο των δήμων στην έξυπνη εξειδίκευση, τις ευρωπαϊκές στρατηγικές για την απασχόληση, την ολοκληρωμένη εδαφική ανάπτυξη και τις πρωτοβουλίες των κοινοτήτων. Γίνεται χαμός από την ευρηματικότητα των επιστημόνων, ειδικά στον τομέα της εδαφικής συνεργασίας, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Πρόσφατα όμως εντυπωσιάστηκα με την καινοτομία στις παιδικές χαρές σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης που διοργανώθηκε εν’ όψει της υποχρεωτικής πιστοποίησης των παιδικών χαρών που ορίστηκε μέχρι την 30η Ιουνίου.
Ο μέσος πολίτης αντιλαμβάνεται αυτό το χώρο ως ένα χώρο απασχόλησης και εκτόνωσης των μικρών παιδιών. Ετσι απλά. Και όταν αξιολογεί μια παιδική χαρά την αξιολογεί απλά από την ποικιλία των οργάνων και από την κατάστασή τους.
Πόσες όμως άλλες πολλές παραμέτρους βάζουν οι επιστήμονες και ποιός είναι πραγματικά ο ρόλος των παιδικών χαρών τελικά;
Η τοποθεσία τους και η διαμόρφωση του γύρω χώρου, σε σχέση με την προσβασιμότητα. Ο εκπαιδευτικός τους χαρακτήρας. Η απόσταση των οργάνων σε σχέση με την μορφή τους για να δημιουργούν μια συνέχεια και μια συγκεκριμένη συμπεριφορά έτσι ώστε να μην προκαλούν την βία των παιδιών και τις φθορές. Η ποιότητα των υλικών και ειδικά του εδάφους για να δίνουν την αίσθηση της φυσικής κατασκευής. Το οπτικό πεδίο των συνοδών. Η αξιοποίηση της μορφολογίας του εδάφους. Η ίδια η συνάθροιση των συνοδών και η άνετη παραμονή τους.

Ακουσα με προσοχή τους επιστήμονες και διάβασα αρκετά για τις παιδικές χαρές στο διαδίκτυο. Εκανα και μια βόλτα στις παιδικές χαρές του δήμου μας. Ακόμη και οι πρόσφατα ανακατασκευασμένες δεν έχουν κανέναν απολύτως στοιχείο του σύγχρονου επιστημονικού προβληματισμού.

Το θέμα μου σήμερα όμως δεν είναι οι παιδικές χαρές. Είναι το πόσο μικρό είναι το ποσοστό αξιοποίησης της έρευνας και της γνώσης του σύγχρονου επιστημονικού προβληματισμού από τις δημοτικές υπηρεσίες και τους δημοτικούς άρχοντες.

Εγώ και ο μέσος πολίτης βέβαια δεν έχουμε δυνατότητα να γνωρίζουμε την αιχμή της τεχνολογίας και της επιστήμης σε κάθε τομέα. Είναι όμως εντυπωσιακό όταν ακούσουμε τους επιστήμονες που ασχολούνται σε κάθε τομέα, πόσο πίσω βρισκόμαστε και πόσο λίγο αξιοποιούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Εγώ που παρακολουθώ όσο πιο συχνά μπορώ ημερίδες και σεμινάρια για ότι ασχολείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, διακρίνω κάθε φορά μια τεράστια απόσταση από τις δυνατότητες μέχρι την υλοποίηση. Μια τεράστια άγνοια του τι συμβαίνει γύρω μας, από τους εργαζόμενους αλλά και από τους δημοτικούς συμβούλους.

Τον Ιούλιο θα γίνει στο Παρίσι η συνδιάσκεψη για τις έξυπνες πόλεις. Τον Οκτώβριο  θα διοργανωθεί στις Βρυξέλλες το 4o Open Days όπου θα συναντηθούν εκατοντάδες επιχειρηματίες και decision makers από όλες τις χώρες του κόσμου για να ανταλλάξουν εμπειρίες και να ακούσουν επιστήμονες για τις νέες πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσουν οι δήμοι. Εκεί θα ακουστούν τα πάντα για τον σύγχρονο σχεδιασμό μιας πόλης και για το πώς πρέπει να εφαρμοστεί μια πολιτική σήμερα, για τους στόχους του αύριο. Κανένας μας δεν θα πάρει χαμπάρι για όλα αυτά. Εμείς θα συνεχίσουμε να ζούμε στον προηγούμενο αιώνα, αγνοώντας τις ανάγκες του άμεσου μέλλοντος.

Είναι σαν να προσπαθείς να χτίσεις ένα σπίτι με ένα μυστρί, επειδή δεν έχεις ακούσει ποτέ, ότι υπάρχουν οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές.

Τρεις λέξεις πρέπει να χαρακτηρίζουν σήμερα την τοπική αυτοδιοίκηση. 1) Επιμόρφωση, 2) Επιμόρφωση, 3) Επιμόρφωση. Επιμόρφωση των εργαζομένων και Επιμόρφωση των αιρετών και όσων εμπλέκονται στην υπόθεση των δημοτικών. Από τα Δ.Σ. των συλλόγων μέχρι τον Δήμαρχο.

Η καινοτομία και η εξέλιξη τρέχουν με τόσο γρήγορους ρυθμούς σήμερα, που ακόμη και αν 24 ώρες το 24ωρο κάποιος ενημερώνεται για τις νέες εφαρμογές και τις λύσεις που επινοούνται στα δημόσια προβλήματα, κάθε πρωί θα αγνοούσε κάτι που μόλις έγινε.  
Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα του διαδικτύου. Κάποιος σκέφτεται μια λύση στο Τόκιο και μετά από ένα λεπτό κάποιος άλλος στο Βανκούβερ την βελτιώνει, για να έρθει ένας τρίτος από την Μαδαγασχάρη να προσθέσει κάτι καλύτερο. Και όλα αυτά αναλαμβάνουν τα πανεπιστήμια να τα συγκεντρώσουν, να τα αξιολογήσουν και να τα παρουσιάσουν συμπερασματικά στους πολιτικούς και στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, για να προσαρμόσουν τους νόμους, τις πολιτικές αποφάσεις και τον τρόπο λειτουργίας τους. Αυτό πριν από κάποιο καιρό γινότανε κάθε δύο χρόνια. Σήμερα γίνεται κάθε δύο εβδομάδες το πολύ. Σε λίγο με το λογισμικό ανοιχτών δεδομένων που θα καθιερωθεί στον δημόσιο τομέα, θα γίνεται κάθε μέρα.

Θεωρώ ότι σε κάθε δημόσιο οργανισμό πρέπει να καθιερωθεί μια οργανική θέση ενός ανθρώπου με αποκλειστική αρμοδιότητα να ψάχνει στο διαδίκτυο για το τι υπάρχει. Ενας εξειδικευμένος άνθρωπος (γιατί χρειάζεται πια τεράστια εξειδίκευση) που να μπορεί να βρίσκει ανά πάσα ώρα και στιγμή τί έχει αναρτηθεί στον παγκόσμιο ιστότοπο για ένα θέμα που απασχολεί τον δημόσιο οργανισμό και ειδικά τους δήμους.

Στις εκλογές εντυπωσίασε το πρόγραμμα των 8 Προτάσεων. Μα ήταν τόσο απλό. Εψαξα στο διαδίκτυο, τί έχουν κάνει πετυχημένα οι άλλοι δήμοι σε όλα τα θέματα που μας απασχολούν και τα αντέγραψα. Ταυτόχρονα βέβαια είχα παρακολουθήσει και δεκάδες σεμινάρια και ημερίδες για να ξέρω που πάει η εξέλιξη και ποιές είναι οι έγκυρες πρωτοπόρες πηγές.
Οι πολίτες βέβαια δεν γνωρίζουν τίποτα από όλα αυτά και τα κριτήρια της εκλογικής τους συμπεριφοράς είναι τελείως άσχετα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζουν να τους προσφέρεις τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Και αυτό πρέπει να είναι η μέριμνα της δημοτικής αρχής και αυτό που πρέπει να ξεκινήσει νομίζω άμεσα και στο δικό μας δημοτικό συμβούλιο. Να καθιερωθεί δύο φορές τουλάχιστον το μήνα ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης για να μειώσουμε την άγνοια των δημοτικών συμβούλων και να διευρυνθεί ο ορίζοντας των δράσεων στον δήμο μας.

Οσο κι αν ακούγεται παράξενο, μια τέτοια διαδικασία είναι θεμελιώδης για το μέλλον του δήμου μας, για την εξέλιξή του και την ευρύτητα των υπηρεσιών που θα προσφέρει στους πολίτες του.  

Είναι θεμελιώδες, αυτοί που λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις να γνωρίζουν εκτός από τα θέματα και το γενικότερο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα πρέπει να ληφθούν αυτές οι αποφάσεις. Είναι θεμελιώδες και γι αυτούς που υλοποιούν τις αποφάσεις ως εργαζόμενοι να γνωρίζουν τις εξελίξεις, τις νέες μεθόδους και πάνω από όλα γιατί γίνονται όλα αυτά. Η γνώση και κατάρτιση είναι ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας και των δημοκρατικών λειτουργιών. Αντιθέτως η άγνοια είναι βασικό συστατικό στοιχείο του σκοταδισμού και της απολυταρχίας που οδηγεί σε ολέθρια λάθη.