Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Οι Μύθοι της μεταπολίτευσης κατέρρευσαν. Του Αντώνη Μανίκα

on .

 

antonismanikas

Οι Μύθοι της μεταπολίτευσης κατέρρευσαν.

Η προεκλογική περίοδος που διανύουμε ( Μάιος 2014 ) απέδειξε ότι καταρρέουν όλοι οι πολιτικοί μύθοι της μεταπολιτεύσεις και μαζί με αυτούς το πολιτικό σύστημα – έκτρωμα – που δημιουργήθηκε.

Ο ‘’βασιλιάς ‘’είναι γυμνός και αυτό σημαίνει στο σκάκι ότι, THE GAME IS OVER .

Η συμμετοχή του κόσμου στα κοινά και το ενδιαφέρον του  για την πολιτική είναι από ελάχιστο έως μηδαμινό.
Τα ψηφοδέλτια των κομμάτων και των παρατάξεων συγκροτούνται με το ζόρι, με …παρακάλια και με μεταγραφές ..ποδοσφαιρικού τύπου.

Η ανιδιοτελείς προσφορά και ο πολιτικός εθελοντισμός εξαφανίστηκε και μαζί τους η οικονομική ενίσχυση των κομμάτων και των παρατάξεων . Αποδεικνύοντας ότι το   χρήμα που πριν, έρρεε άφθονα προς τους πολιτικούς συνδυασμούς, ήταν ‘’μαύρο ‘’και εξυπηρετούσε αλλότρια συμφέροντα.

Η συνέπεια αυτού είναι να έχουν εξαφανισθεί οι μεγάλες εντυπωσιακές πολιτικές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και  παραστάσεις ,που δημιουργούσαν ‘’κλίμα ‘’ και παρέσερναν τον κόσμο.

Οι πολιτικές « καμπάνιες » είναι μικρές, βουβές και ο πολίτης της προσπερνά  αδιάφορα .

Οι ιδεολογική και πολιτική ‘’καθαρότητα ‘’και η αντιπαράθεση για αυτήν είναι παρελθόν. Οι  εκλογικοί συνδυασμοί είναι πολυσυλλεκτικοί και ο καθένας συμμετέχει όπου νομίζει ότι θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα ‘’συμφέροντα ‘’του μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις και πολιτικά στερεότυπα.

Τα κόμματα δημιουργούν αποστροφή στον κόσμο, δεν προσελκύουν κανέναν και δεν ελέγχουν κανέναν. Κοινώς ‘’τα μαντριά ‘’άνοιξαν τις πόρτες και τα ‘’πρόβατα’’ απελευθερώθηκαν

Οι  παλαιοί διαχωρισμοί σε αριστερούς και δεξιούς μπήκαν στο ντουλάπι της ιστορίας μαζί με τα ‘’πολύχρωμα ‘’καφενεία .

Η συνήθης ανώριμη συμπεριφορά να καλυπτόμαστε πίσω από την ‘’συλλογική ‘’ ευθύνη, αντικαθίσταται από την προσωπική ευθύνη και στάση.
 
Όλα αυτά είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι κάτι αλλάζει, αλλά και περίεργο, γιατί πρέπει να μπούμε και να βαδίσουμε σε νέους δρόμους που ακόμα είναι αχαρτογράφητοι.

Συνεπώς τα αποτελέσματα για κάθε αναμέτρηση ( τοπική ή κεντρική ) είναι αβέβαια, απρόβλεπτα και απλά, ελπίζουμε ότι θα ανοίξουν δρόμους για ουσιαστική αλλαγή συμπεριφορών και αναβάθμιση της πραγματικής πολιτικής και της ενάρετης ενασχόλησης με τα κοινά.

Ίσως επικρατήσουν οι πιο άξιοι, η γνώση, ή ανιδιοτέλεια, ο απεγκλωβισμός από απαρχαιωμένα στερεότυπα και ένας νέος άνεμος παρασύρει τα πολιτικά συντρίμμια που περιφέρονται ακόμα δίπλα μας.

Ίδωμεν.. λίγες μέρες έμειναν ακόμα.


Αντώνης Μανίκας

Οικονομολόγος –Οικονομικός Σύμβουλος

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος για τον Δήμο  Παπάγου –Χολαργού με τι; 8Προτάσεις