Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Άρθρο της Κατερίνας Κουτσουμπέλη

on .

koutsoumpeli

Στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη της νέας τοπικής ηγεσίας Παπάγου - Χολαργού, αποφάσισα να συμμετέχω κι εγώ, με το ψηφοδέλτιο του Χάρη Κουγιουμτζόπουλου «Οκτώ Προτάσεις για τον Παπάγο - Χολαργό». Ο λόγος ήταν ότι για πρώτη φορά με άγγιξε τόσο πολύ ένα πρόγραμμα για την πόλη στην οποία ζω εγώ κι η οικογένειά μου. Ένα πρόγραμμα πρωτοποριακό, μοντέρνο και ρεαλιστικό, που απαντά στις ανάγκες της πόλης, μια ολοκληρωμένη πρόταση δράσεων που αν εφαρμοστεί μπορεί να φέρει μια πραγματική, ειρηνική επανάσταση στην τοπική κοινωνία μας.
Το δικό μου ιδιαίτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στις δυνατότητες οικολογικών δράσεων στο δήμο μας και ιδιαίτερα στις δυνατότητες ανακύκλωσης. Όντας δραστηριοποιημένη από πολλά χρόνια στο χώρο της Οικολογίας (ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων), γνωρίζω τα πολλαπλά οφέλη από τη συστηματική ένταξη των λογικών της ανακύκλωσης στις προτεραιότητες της νέας τοπικής ηγεσίας μας.
Μέχρι σήμερα ο Παπάγος - Χολαργός διαθέτει κάποιες δυνατότητες ανακύκλωσης – χαρτιού, γυαλιού και πλαστικού – αλλά αυτές είναι αποσπασματικές, δεν προωθούνται συστηματικά και επαφίενται στην ευαισθησία καθενός από εμάς. Υπάρχουν λίγα σημεία όπου μπορεί κάποιος να ανακυκλώσει τα υλικά του ξεχωρισμένα ανά είδος, πέρα βέβαια από τους γνωστούς μπλε κάδους όπου το κάθε νοικοκυριό αποθέτει αξεχώριστα κυρίως συσκευασίες προϊόντων. Πρέπει αυτά τα σημεία να αυξηθούν, κάθε γειτονιά να διαθέτει τα δικά της σημεία όπου θα μπορεί καθένας να αποθέτει ξεχωρισμένα ανά είδος (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο) τα απορρίμματά του.
Πρέπει επίσης να ξεκινήσει και στο δήμο μας η αξιοποίηση του τεράστιου όγκου των οργανικών απορριμμάτων, δηλαδή των προϊόντων κλαδέματος και καθαρισμού των πάρκων, των αλσυλλίων και των κήπων μας. Η συστηματική συγκέντρωση και επεξεργασία αυτού του υλικού, που στον πράσινο δήμο μας είναι άφθονο, και η κομποστοποίησή του, θα μπορούσε να δώσει μια αξιόλογη παραγωγή οργανικού Άλιπάσματος, το οποίο ο δήμος θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί τόσο για τα κοινόχρηστα δένδρα και φυτά, όσο και για τους δημότες. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να μειωθεί εντυπωσιακά ο όγκος των προς απόρριψη άχρηστων αποβλήτων και έτσι να εξοικονομηθούν χρήματα από τα μεγάλα κονδύλια για την καθαριότητα.
Επίσης προτεραιότητα για το δήμο μας πρέπει να δοθεί και στην χρηστική δυνατότητα των πεζοδρομίων μας. Η κατάσταση σήμερα είναι επιεικώς απαράδεκτη. Σε ελάχιστα σημεία της πόλης μπορεί κάποιος να περπατήσει ανεμπόδιστα. Ιδιαίτερο πρόβλημα φυσικά έχουν οι ηλικιωμένοι αλλά και τα παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Μόνο θλίψη μπορεί να προκαλεί η πλήρης ανυπαρξία ενδιαφέροντος για τα πεζοδρόμιά μας από τις μέχρι σήμερα ηγεσίες του δήμου μας. Έργα πρόχειρα, που μόνο την στάθμευση των οχημάτων παίρνουν υπ’ όψη τους. Παντελής απουσία πεζοδρόμων σε επιτελικά σημεία. Ανύπαρκτη φροντίδα για την κυκλοφορία ΑΜΕΑ αλλά και μητέρων με τα καρότσια των μωρών τους. Μια επικίνδυνη κατάσταση, αφού οι περισσότεροι, από εμάς, μην μπορώντας να περπατήσουμε πάνω στα πεζοδρόμια περπατούμε στο οδόστρωμα με κίνδυνο ατυχήματος κάθε λεπτό…
Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα φυσικά, όπως όλοι ξέρουμε, είναι η καθαριότητα των δρόμων και ιδιαίτερα των πεζοδρομίων και η άρση των εμποδίων από αυτά για την ανεμπόδιστη κυκλοφορία μας. Ελεύθερα, καθαρά και χρηστικά πεζοδρόμια είναι ένδειξη πολιτισμού σε μια πόλη
Επίσης η εφαρμογή της ποδηλατικής κυκλοφορίας, σύμφωνα με την οποία ο καθένας από εμάς θα μπορεί να κινείται με ασφάλεια με το ποδήλατό του, το οικολογικότερο και υγιεινότερο μέσο κυκλοφορίας, συνυπάρχοντας παράλληλα αρμονικά με τα Ι.Χ.  Εξ άλλου η πρόβλεψη στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας για το  “mountain biking” στον Υμηττό στοχεύει στην ανάδειξη του Υμηττού σε Μητροπολιτικό Πάρκο και την προσέλκυση ολοένα και περισσοτέρων ποδηλατών στη πόλη μας.
Η θέληση αλλά και η γνώση των προβλημάτων είναι τα δύο βασικά εφόδια για κάποιον που επιθυμεί να συμβάλει στο να γίνει η πόλη μας πιο ανθρώπινη και πιο όμορφη. Δεν είναι πάντοτε ζήτημα χρημάτων.
Στις επικείμενες τοπικές εκλογές οι περισσότεροι από εμάς, για πρώτη ίσως φορά τόσο μαζικά, θα πάμε στην κάλπη όχι με την κομματική μας ταυτότητα στην τσέπη, αλλά με τον δημιουργικό αυθορμητισμό του σκεπτόμενου πολίτη. Τα προγράμματα των συνδυασμών, η προσωπικότητα των υποψηφίων, η εμπειρία τους αλλά και ο ενθουσιασμός τους θα πάρουν τη θέση των χρωμάτων της κομματικής σημαίας, στην κρίση του καθενός από εμάς.  
Πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα προκύψει κάτι καλό για την πόλη μας και για την καθημερινότητα όλων μας. Κυρίως όμως, κάτι καλό για τα παιδία μας, που είναι το μέλλον μας...

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΕΛΗ
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό:
«8προτάσεις για τον Παπάγο – Χολαργό»