Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Ίσως να σας βάλω και πιο δύσκολα. Του Χάρη Κουγιουμτζόπουλου

on .

 

xarisnew14

Ίσως να σας βάλω και πιο δύσκολα

Ζω τις δυσκολότερες προσωπικές στιγμές της ζωής μου διότι καλούμαι να εγκαταλείψω μια κατά κοινή ομολογία επιτυχημένη καριέρα και μάλιστα στο υψηλότερο ίσως σκαλοπάτι της, με τον σεβασμό και την καταξίωση που φαίνεται να απολαμβάνω με το site της Αυτοδιοίκησης www.myota.gr σε πανελλαδικό επίπεδο, για να μπω σε ένα χώρο που πάντα κατέκρινα και αποστρεφόμουνα, αυτόν της εξουσίας, με σκοπό να τον αλλάξω.
Δυστυχώς η εκδήλωση που διοργανώσαμε των 8 προτάσεων και η ποιότητά της ήταν τόσο μεγάλη τελικά, που στην πίεση που ασκήθηκε δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε. Είναι αδύνατον να αγνοήσεις την επιβολή του καθήκοντος και της ευθύνης που σου αναθέτει ένας ολόκληρος κοινωνικός χώρος που διεκδικεί ποιότητα, αξιοπιστία, γνώση και προοπτική.
«Αυτά που λες ότι γίνονται, πρέπει να αναλάβεις και να τα κάνεις. Δεν μπορεί να τα λες και να μην κάνεις τίποτα για να γίνουν!» «Δεν μπορείς να μας παρακινείς όλους να ενεργοποιηθούμε κι εσύ να στέκεις αφ’ υψηλού και να ασκείς υψηλή κριτική!» «Δεν μπορείς να μην μας δίνεις την ευκαιρία να ψηφίσουμε κάτι το διαφορετικό και κάτι το ποιοτικό».
Σ’ αυτές τις παρατηρήσεις και τις απαιτήσεις του κόσμου, δεν μπορείς να δείξεις ασυνέπεια. Στο κάτω κάτω η θεωρία έχει μία και μόνο αξία, όταν γίνεται ύλη και πραγματικότητα.
 
Ορίστε, λοιπόν, εγώ εγκαταλείπω την μεγάλη μου αγάπη και το πάθος μου, την δημοσιογραφία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θυσιάζω την οικογενειακή μου γαλήνη και το εισόδημά μου και αναλαμβάνω να προσφέρω και κάτι ακόμη στον τόπο μου, στο συλλογικό καλό και στην κοινωνική ανάγκη.
 
Και τώρα τί μένει. Μένει να δούμε αν αυτά που σκεφτόμαστε εμείς, εσείς που πιέζετε και απαιτείτε, εγώ που τα λέω, και τα υποστηρίζω, τα εγκρίνει ή όχι η κοινωνία;
Είναι ζητούμενο για μένα, αν η κοινωνία επιζητά πραγματικά το νέο, το διαφορετικό, το αξιόπιστο και το τεχνοκρατικό. Είναι ζητούμενο αν η κοινωνία έχει απορρίψει πραγματικά τους πολιτικάντηδες, του κόλακες, του ψεύτες, τους αριβίστες. Είναι ζητούμενο αν μπορεί να τους εντοπίσει και να τους διακρίνει.
 
Εχθές ένας συνυποψήφιός μου έγραψε στην σελίδα του στο fb. «Ο πιο πετυχημένος πολιτικός είναι εκείνος που λέει αυτά που σκέπτονται όλοι και τα λέει όσο γίνεται πιο δυνατά». Και είναι πολύ σωστό και πολύ μέσα στην πραγματικότητα. Όσο πιο δυνατά λες αυτά που σκέφτεται ο κόσμος τόσο πιο πετυχημένος πολίτικός είσαι.
Εμείς δυστυχώς αυτό πάμε να το ανατρέψουμε. Να λες ξεκάθαρα αυτό που σκέφτεσαι εσύ ο ίδιος. Αυτός σίγουρα είναι ο σωστός πολιτικός. Δεν είμαι καθόλου όμως σίγουρος ότι είναι και ο πιο επιτυχημένος.
Μένει να μας το πει η κοινωνία.
 
Έχω γράψει και υποστηρίζω ακράδαντα παρά την διαφωνία των περισσότερων φίλων μου, ότι η κοινωνία είναι επεύθυνη για όλα. Η κοινωνία επιλέγει τους πολιτικούς και αυτούς που την εκπροσωπούν και αποφασίζουν για ‘κείνην. Η κοινωνία αποφασίζει ποιοί θα την διοικήσουν. Η κοινωνία αποφασίζει σε ποιον θα αναθέσει την τύχη της και η κοινωνία είναι υποχρεωμένη να διακρίνει το θετικό από το αρνητικό.
 
Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι απλά να της διατυπώσουμε με σαφήνεια τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας και σίγουρα να τις διατυπώσουμε σε όλους. Αυτή είναι η ευθύνη η δική μου και η ευθύνη η δική σας.
Για να δούμε αν η κοινωνία συμφωνεί μαζί μας πρέπει να της δώσουμε την ευκαιρία να ακούσει τις απόψεις μας και να τις διατυπώσουμε σωστά.
 
Να απλώσουμε ένα δίκτυο επικοινωνίας που να φτάνει μέχρι και στον τελευταίο πολίτη ο κάθε ένας από εμάς που θέλει μια διαφορετική αντίληψη στην διοίκηση να συμβάλει έτσι ώστε όλη η κοινωνία να μας ακούσει. Στον γείτονα, στον γιατρό του, στον φούρναρη, στον συμμαθητή, στον  φίλο του facebook, στην mailing list παντού να απευθυνθούμε και να πούμε «δες κι αυτό και κρίνε μόνος σου». Αλλά να είμαστε σίγουροι ότι το είδε.
 
Το βράδυ των εκλογών για ένα πράγμα πρέπει να είμαστε σίγουροι. Οτι κι ο τελευταίος πολίτης αυτής της γειτονιάς είδε, διάβασε, κατανόησε τις 8 προτάσεις, κατάλαβε γιατί αυτές αλληλοσυνδέονται μεταξύ τους, κατάλαβε τι θα πληρώσει αν δεν υλοποιηθούν αυτές οι 8 προτάσεις και κατάλαβε γιατί αυτές οι 8 προτάσεις αποτελούν εργαλείο επιβίωσης και ανάπτυξης απέναντι στο μνημόνιο και στη δύσκολη συγκυρία της κρίσης.
 
Μπορεί να μην πειστεί. Μπορεί να μη συμφωνήσει, μπορεί να μη θεωρήσει ότι αυτές αποτελούν κάτι το διαφορετικό, αλλά τουλάχιστον μη μας πει ότι ψήφισε λάθος διότι δεν υπέπεσαν στην αντίληψή του.
 
Τότε και την ευκαιρία θα έχουμε χάσει και το δικαίωμα να μιλάμε.
 
Διότι με την αποχώρηση των κομμάτων από την τοπική αυτοδιοίκηση πραγματικά πιστεύω ότι έχουμε την μεγάλη ευκαιρία μπροστά μας. Με την εξάλειψη του κομματικού φιλτραρίσματος, πραγματικά έχουμε την ευκαιρία να καλύψουν το κενό οι αξιόπιστες προτάσεις και οι τεχνοκρατικές αντιλήψεις που θα θωρακίσουν την κοινωνία μας και θα της διαμορφώσουν μια άλλη ψυχολογία δημιουργικότητας, ισονομίας, αξιοκρατίας και συλλογικότητας.
Πραγματικά έχουμε την ευκαιρία να απορρίψουμε τις παλιές παθολογίες, το φθαρμένο και μολυσμένο, την δημοσιοσχετίστικη ανικανότητα και την καμουφλαρισμένη ιδιοτέλεια.
 
Πρέπει όμως η κοινωνία να το ακούσει και αυτό είναι συλλογική ευθύνη όλων μας για να την δει την ευκαιρία.
 
Οι 8 προτάσεις είναι το διαφορετικό και η μεγάλη ομάδα των ικανών ανθρώπων που τους επιλέξαμε και τους διακρίναμε και βέβαια δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε μια θέση ευθύνης. Δεν είναι ο Χάρης Κουγιουμτζόπουλος το διαφορετικό και το πλούσιο βιογραφικό του στην Αυτοδιοίκηση. Ούτε ο Χάρης Κουγιουμτζόπουλος, ούτε το επιτελείο θα είχαν καμία αξία αν δεν υπήρχαν οι 8 προτάσεις για να δώσουν τις λύσεις και την προοποτική, ούτε ο Χάρης Κουγιουμτζόπουλος με τις 8 προτάσεις, θα είχαν καμία αξία αν δεν υπήρχε ένα πολυπληθές και αξιόλογο επιτελείο να τις υλοποιήσουν.
 
Υπάρχουν κι άλλοι αξιολογότατοι υποψήφιοι και πολύ πετυχημένοι στον επαγγελματικό τους χώρο. Δεν έχουν όμως αξιόπιστες προτάσεις και δεν έχουν και επιτελείο να υλοποιήσει μια αποτελεσματική διοίκηση. Παρά την διαφαινόμενη αγωνία τους να μας αντιγράψουν, μάλλον ένα κακέκτυπο χειρότερο από το αυθόρμητο, τείνουν να επιτύχουν. Αλλά ακόμη και αν μας αντέγραφαν δεν έχουν το απαραίτητο επιτελείο να το υλοποιήσουν.
 
Αυτό λοιπόν πρέπει να μεταδώσουμε όλοι. Τις 8 προτάσεις, την μεγάλη σημασία της αλληλεπίδρασής τους ως Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και το αξιόλογο επιτελείο του σχήματος που έχει κατανοήσει πώς λειτουργεί για να το υλοποιήσει.
 
Αν όλο αυτό το “πακέτο” το μεταφέρουμε σε κάθε γειτονιά και σε κάθε κάτοικο, όχι μόνο σ’ αυτούς που ψηφίζουν, αλλά και σ’ αυτούς που δεν ψηφίζουν, τότε είναι σίγουρο ότι το βράδυ των εκλογών θα έχουμε ήσυχη την συνείδησή μας.
 
Και ίσως εκείνο το βράδυ, βρεθώ στην ευχάριστη θέση να σας αναθέσω ένα άλλο, πολύ δυσκολότερο έργο. Την συμμετοχή στην διοίκηση.