Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Νο 8, Ο Αθλητισμός σημαίνει άσκηση και όχι μόνο. Του Χάρη Κουγιουμτζόπουλου

on .

xaris

Νο 8, Ο Αθλητισμός σημαίνει άσκηση και όχι μόνο

Από την αρχή που δημιουργήθηκαν οι πρώτες πόλεις είχαν να λύσουν τα βασικά προβλήματα υγείας και υγιεινής. Βασικό τους πρόβλημα η αποχέτευση, η αποκομιδή των απορριμμάτων, τα έργα ομβρίων και η περίθαλψη των κατοίκων.
Σήμερα αυτά τα βασικά προβλήματα θεωρητικά και εν πολλοίς έχουν λυθεί. Οι πόλεις όμως αντιμετωπίζουν νέες μορφές παθογενειών υγείας με μεγάλες επιπτώσεις όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης κ.λπ. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος τα τελευταία 3.500 χρόνια που ζει στις πόλεις, να περπατάει κατά μέσο όρο 5 χιλιόμετρα την ημέρα. Σήμερα όμως οι περισσότεροι από εμάς δεν κάνουν παρά μόνο 50 μέτρα συνολικά για μήνες ολόκληρους.
Ειδικά τα παιδιά αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από την έλλειψη άσκησης και αυτό αποτελεί ένα βασικό πρόβλημα των κατοίκων της σύγχρονης πόλης. Το κλείσιμο στα διαμερίσματα, η μετακίνηση με το αυτοκίνητο, η έλλειψη ελεύθερων χώρων, η μεγάλη παραβατικότητα που εξαπλώνεται στις γειτονιές, η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών διαδραστικών παιχνιδιών και του face book, οδηγεί τα παιδιά στην ακινησία, τον απομονωτισμό και τα σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα.
Η ευκαιρία και η δυνατότητα άθλησης για τους κατοίκους, λοιπόν, είναι ένα από τα βασικά καθήκοντα ενός δήμου.  
Ο νόμος άλλωστε το προβλέπει και ο δήμος είναι υπεύθυνος και για την υγεία και για την άσκηση και την άθληση των κατοίκων του.

Ο τοπικός Αθλητισμός όμως δημιουργεί και πολλές άλλες θετικές επιδράσεις στους κατοίκους μιας γειτονιάς.
Η συνεύρεση στους χώρους άθλησης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πεδίο επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων και συναίνεσης μεταξύ των κατοίκων. Τεράστια προβλήματα λύνονται και πολλές συνεννοήσεις γίνονται λόγω των συναντήσεων που πραγματοποιούν οι άνθρωποι ενός δήμου στους αθλητικούς χώρους.
Να μην ξεχνάμε ότι σε όλους τους οδηγούς για την ανεύρεση ή την ανάπτυξη της εργασίας προτείνεται η συμμετοχή σε αθλητικούς συλλόγους. Στην Ευρώπη και στην Αμερική η συμμετοχή σε αθλητικά clubs θεωρείται βασικός πυλώνας επαγγελματικών και κοινωνικών συνεργασιών.  
Η οργάνωση σε ομάδες δημιουργεί μια συνείδηση συνεργασίας και εντοπιότητας. Αναπτύσσεται η συνείδηση της ανθρωπογεωγραφίας.
Η οργανωμένη λειτουργία δημιουργεί την κοινωνικοποίηση και την ανάπτυξη και άλλων τοπικών πρωτοβουλιών.
Τελικά ο Αθλητισμός παίρνει μια άλλη κοινωνική διάσταση και γίνεται φυτώριο δράσεων, συνεργασιών και συνεταιρισμών.

Η ανάπτυξη του τοπικού αθλητισμού, λοιπόν, είναι πρωτεύον ζήτημα για την αυτοδιοίκηση και οφείλει να απολαμβάνει και την αντίστοιχη επένδυση. Οπως και ο Πολιτισμός, έτσι και ο Αθλητισμός αποτελούν εργαλεία για την ανάπτυξη των δράσεων και την επίτευξη των στόχων ενός δήμου.

Ο Αθλητισμός όμως δεν αναπτύσσεται μέσα από γραφειοκρατικά κανάλια δημόσιων υπηρεσιών παρά το εντυπωσιακό φιλότιμο που επιδεικνύουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που ασχολούνται. Ο Αθλητισμός αναπτύσσεται μόνο μέσα από τις λειτουργίες των συλλόγων, των εθελοντών και του ιδιωτικού τομέα. Αυτοί κατέχουν την τεχνογνωσία και το μεράκι για να φέρουν σε πέρας μια τέτοια αποστολή.
Τίποτα από αυτά που βλέπουμε γύρω μας στον τομέα του Αθλητισμού δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχαν ομάδες φιλάθλων που να πιέζουν, να οργανώνουν και να ψάχνουν λύσεις και στη συνέχεια να ενισχύουν τις υποδομές.
Το γήπεδο ποδοσφαίρου Mark Marsau από ιδιώτες εθελοντές ξεκίνησε, τα γήπεδα τένις από ιδιώτες εθελοντές ξεκίνησαν, ο στίβος το ίδιο, όλα τα τμήματα των αθλημάτων που διενεργούνται στην περιοχή ακριβώς το ίδιο. Τίποτα δεν έγινε και δεν θα μπορούσε να γίνει με πρωτοβουλία των δήμων.
Στον αθλητισμό εξάλλου αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο και η κοινωνική οικονομία και η συνείδηση της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης. Οπως το face book έτσι και ο τοπικός αθλητισμός είναι ένα πεδίο όπου μπορεί κανείς να προβληθεί σε ένα στοχευμένο κοινό. Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα άντλησης κεφαλαίων από την αγορά.

Ο Δήμος πρέπει να χαράξει πολιτική, να συντονίσει και να υποστηρίξει γραφειοκρατικά τα αθλητικά σωματεία.
Πρώτα από όλα και εν όψη της νέας προγραμματικής συμφωνίας 2014-2020 πρέπει να τους εξασφαλίσει πιστοποιήσεις. Λογιστικά, διαχειριστικά, διοικητικά και λειτουργικά πιστοποιητικά για να συμμετάσχουν ως οργανωμένη Κοινωνία των Πολιτών στην κοινωνική οικονομία και να αντλήσουν χρηματοδοτήσεις για τις δράσεις τους, τα λειτουργικά τους έξοδα και τις υποδομές τους.
Δεύτερον πρέπει να τους επιβάλει τιμολογιακές πολιτικές με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και να τους αξιολογήσει κυρίως στην κατεύθυνση της μαζικότητας αλλά και της πολιτικής παρακίνησης των κατοίκων στην άσκηση. Βασικός συντελεστής αξιολόγησης στην πολιτική αθλητισμού ενός δήμου είναι το πλήθος των κατοίκων που μπαίνουν στα γήπεδα.
Η μαζικότητα βέβαια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη στον αθλητισμό με τις επιδόσεις και το προπονητικό επίπεδο, μην το ξεχνάμε.
Τρίτον πρέπει να εντάξει τον Αθλητισμό σε ένα συνολικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εδαφικής Ανάπτυξης με συγκεκριμένες δράσεις για την εξασφάλιση αντίστοιχων υποδομών που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Προγραμματική Συμφωνία 2014-2020.
Τέταρτον πρέπει να δικτυώσει τα αθλητικά σωματεία έτσι ώστε να τα οδηγήσει σε μια διεθνή ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τις καλές πρακτικές και τα επιτυχημένα μοντέλα.  
Πέμπτον πρέπει να μελετήσει σωστά τις οικονομίες κλίμακος και να εκτιμήσει πόσα σωματεία πρέπει να υπάρχουν, σε πιο επίπεδο οι κάτοικοι θα εξυπηρετούνται καλύτερα και πώς όλα αυτά θα λειτουργούν καλύτερα.
Και έκτον πρέπει να δημιουργήσει μεγάλα events και μηχανισμούς για να προκαλέσει την άντληση χορηγιών και την ανάπτυξη της φήμης και της δικτύωσης των σωματείων.

Ενα γραφείο υποστήριξης του σωματειακού αθλητισμού στο δήμο που να ασχολείται και με την γραφειοκρατία και με το marketing, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη συνολικά του Αθλητισμού.
Η καθιέρωση ενός συνεδρίου για τον αθλητισμό, ενός διαρκούς φόρουμ ιστοσελίδας και η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον αθλητισμό, τουλάχιστον μία φορά κάθε έξι μήνες, αποτελούν βασικά εργαλεία ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών για την ανάπτυξη του αθλητισμού στο δήμο μας.
Η άμεση σύνδεση των σχολείων με τον σωματειακό αθλητισμό είναι απαραίτητη μέσα από δράσεις, προγράμματα, τεστ επιδεξιοτήτων κ.λπ. Οχι αποσπασματικά, ούτε με πρωτοβουλίες κάποιων οραματιστών. Με πιστοποιημένες διαδικασίες και με τη συμμετοχή και των γονιών.
Τέλος απαραίτητη είναι η ανάπτυξη του Αθλητισμού και σε μεγαλύτερες ηλικίες ακόμη και για ηλικιωμένους, με ωράρια για τους εργαζόμενους, με προγράμματα για χαλαρή άσκηση και με οργάνωση ειδικών πρωταθλημάτων.

Δεν χρειάζεται βέβαια να αναφέρουμε ότι πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν οι δεκάδες εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις που υπάρχουν σε όλο το δήμο και οι χώροι που υπάρχουν στον Υμηττό για τζόγκινγκ, αναρρίχηση, mountain bike κ.λπ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη γενικότερη ανάπτυξη παρουσιάζει και ο Αθλητικός και ο ποδηλατικός Τουρισμός που μπορεί να αποφέρει τεράστια έσοδα και υπεραξία σε ένα δήμο όπως τον δικό μας που γειτνιάζει με τον Υμηττό.

Ετσι ο δήμος ανεβάζει το επίπεδο υγείας των κατοίκων του. Μειώνει τον βαθμό δυσφορίας, προσφέρει βαλβίδες εκτόνωσης και έναν εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου τους. Αναπτύσσει την κοινωνικότητα και δημιουργεί ένα παραπάνω επίπεδο επικοινωνίας και τέλος δημιουργεί συνθήκες άντλησης κεφαλαίων και εσόδων με κοινωνικούς καρπούς.
Αυτή είναι η μεγάλη σημασία του Αθλητισμού.